keskiviikko 10. elokuuta 2016

Torstain terävä:Voimapopin merkittävä pioneeriyhtye

The Raspberries oli Clevelandissa, Ohiossa vuonna 1970 perustettu voimapopia ja poprockia edustanut yhtye. Se otti vaikutteita britti-invaasion yhtyeiltä ja kyseisen genren kaikkein keskeisimpien nimien lisäksi myös The Small Facesin kaltaisilta modyhtyeiltä. Sekä kotimaassaan että Britanniassa Raspberries toimi niin kutsutun voimapoptyylin eräänlaisena tienraivaajana. Kyseinen tyylisuunta nousi todelliseen suosioon vasta yhtyeen hajottua. Muusikoista The Raspberriesin diggareiksi ovat tunnustautuneet esimekiksi Jack Bruce, Ringo Starr ja Courtney Love. Yhtyeen klassisen kokoonpanon muodostivat solisti/kitaristi/basisti Eric Carmen, kitaristi Wally Bryson, rumpali Jim Bonfanti ja kitaristi/basisti Dave Smalley. The Raspberriesin tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat Go All the Way, Let's Pretend, I Wanna Be with You, Tonight sekä Overnight Sensation (Hit Record) Kaikki yhtyeen 70-luvulla julkaisemat pitkäsoitot olivat Jimmy Iennerin tuottamia. The Raspberries lopetti toimintansa vuonna 1975 ja Eric Carmen lanseerasi menestyksekkään soolouransa. Vuonna 1999 Bryson ja Smalley julkaisivat yhtyeen nimissä pitkäsoiton, jolla solistin tehtävistä vastasi laulaja/lauluntekijä Scott McCarl. Vuonna 2004 yhtyeen originaali kvartettikokoonpano palasi yhteen ja seuraavana vuonna vuorossa oli hyvän vastaanoton saavuttanut paluukiertue. The Raspberries muotoutui 60-luvun lopussa vaikuttaneiden, paikallistasolla suosittujen ohiolaisyhtyeiden The Choirin ja Cyrus Erien raunioille. The Choir oli originaalinimeltään The Mods ja tulevista The Raspberriesin jäsenistä siihen kuuluivat Bryson, Smalley ja Confanti. Yhtyeen ohjelmisto koostui ensisijaisesti omasta tuotannosta ja sen keskeisin kappale, It's Cold Outside nousi Clevelandissa listakärkeen ja Roulette Recordsin julkaisemana Yhdysvalloissa sijalle 68. Smalley ja Bonfanti olivat mukana yhtyeen vaihtelevissa kokoonpanoissa.

Vuonna 1968 Smalley joutui lähtemään Vietnamiin ja The Choir hajosi. Bonfantin johtamana yhtye jatkoi myöhemmin toimintaansa vuoteen 1970 saakka. Veljesten Michael ja Bob McBride johtamasta Cyrus Eriesta muodostui paikallistasolla vielä suositumpi yhtye Eric Carmenin liityttyä sen kokoonpanoon vuonna 1967. Carmenin kehotuksesta The Choirista eronnut Bryson tuli mukaan yhtyeen lineupiin. Cyrus Erie soitti ensisijaisesti covermateriaalia, mutta yhtyeen solmittua sopimuksen Epic Recordsin kanssa se levytti singlelleen Carmenin ja Brysonin käsialaa olleet kappaleet Get the Message ja Sparrow. Tämän jälkeen Bryson palasi The Choiriin ja Cyrus Erie hajosi. Carmen perusti uuden yhtyeen The Quick. Se levytti Epicille singlen, joka ei menestynyt. Carmenin ja Bonfantin päätettyä perustaa uuden yhtyeen muodostui The Raspberriesin ensimmäinen lineup. Kaksikon lisäksi siihen kuuluivat Bryson ja basisti John Aleksic. Viimeksi mainittu jätti yhtyeen vuoden 1970 lopussa. Seuraavana vuonna juuri Vietnamista palanneesta Smalleysta tuli Raspberriesin neljäs jäsen ja Carmen siirtyi basistiksi. The Raspberriesin demonauha tavoitti tuottaja Jimmy Iennerin, jolle Carmen oli aikaisemmin tehnyt sessioäänityksiä. Yhtye solmi lopulta sopimuksen Capitol Recordsin kanssa. Lokakuussa 1972 single Go All the Way nousi Yhdysvaltojen singletilaston viidenneksi ja saavutti kultalevyn. Smalley ja Carmen vaihtoivat instrumentteja toistamiseen ja rytmikitaristin sekä solistin tehtävissä toimineesta Carmenista muodostui yhtyeen johtohahmo. Yhtyeen kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa Raspberries ja Fresh ilmestyivät molemmat vuoden 1972 aikana. Seuraavana vuonna ilmestynyt Vol 3 edusti edeltäjiään aggressiivisempaa musiikillista tyyliä, kuten esimerkiksi pitkäsoiton avaava kappale Tonight osoittaa. Albumin ilmestymisen jälkeen Smalley sai lähteä yhtyeestä ja Bonfanti erosi pian hänen jälkeensä.

Parivaljakko perusti pian uuden yhtyeen Dynamite. Tilalle tulivat basisti Scott McCarl ja aikaisemmin Cyrus Eriessä rummuttanut Michael McBride. Kyseinen lineup levytti siltä erää viimeisen The Raspberriesin pitkäsoiton Starting Over. Yhtye hajosi huhtikuussa 1975, mutta Raspberriesin tyyli inspiroi muita muusikoita. Yhtyeen vaikutuksen biisintekoonsa ovat maininneet esimerkiksi Kissin Paul Stanley, W Axl Rose sekä Tom Petty. Eric Carmen saavutti menestyksekkään soolouran romanttisten popballadien kirjoittajana ja esittäjänä. Hänen debyyttisoolohittinsä All by Myself nousi listakakkoseksi ja myöhäisemmistä menestyksistä mainittakoon Dirty Dancing -elokuvassa kuultu Hungry Eyes sekä Make Me Lose Control. Mike Renon ja Ann Wilsonin Footloose-elokuvassa esittämä Almost Paradise oli Carmenin käsialaa. Vuonna 1999 kolme originaalia Raspberriesia levytti albumin The Raspberries Refreshed, mutta Eric Carmen ei osallistunut kyseisen pitkäsoiton työstämiseen. Marraskuussa 2004 House of Bluesin Clevelandin toimipaikassa toteutui The Raspberriesin reunionkonsertti. Hyvän vastaanoton saavuttanut minikiertue oli vuorossa seuraavana vuonna. Se alkoi Chicagon House of Bluesista ja sisälsi muun muassa VH1:n Classic Speciaalin. Eräs kiertueen konserteista julkaistiin vuonna 2007 nimellä Live on Sunset Strip. Tuplacd ja yksittäinen dvd sisälsivät Bruce Springsteenin esipuheen. Julkaisun myötä The Raspberries esiintyi New Yorkissa, Kaliforniassa ja kotikaupungissaan Clevelandissa. Ken Sharpin kirjoittama yhtyeen biografia Overnight Sensation:The Story of the Raspberries ilmestyi vuonna 1993. Yhtyeen keskeisimpään tuotantoon kuuluva kappale Go All the Way pääsi vuonna 2014 mukaan elokuvaan Guardians of the Galaxy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti