keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Torstain terävä:Viimeisenä lähtenyt originaali Ramone


29. tammikuuta 1949 syntynyt ja 11. heinäkuuta 2014 menehtynyt Tamas Erdelyi, joka tunnetaan taiteilijanimellään Tommy Ramone, oli amerikanunkarilainen levytuottaja, muusikko ja lauluntekijä. Hän oli vaikutusvaltaisen amerikkalaisen punkrockyhtyeen The Ramonesin rumpali yhtyeen ensimmäisen neljän toimintavuoden ajan ja myös pisimpään hengissä säilynyt yhtyeen originaalijäsen. Erdelyi syntyi Unkarissa, Budapestissa. Hän syntyi juutalaisperheeseen, jonka molemmat vanhemmat olivat ammattivalokuvaajia. Perhe lähti Unkarista Unkarin vallankumouksen aikaan 1956. Seuraavana vuotena perhe muutti Yhdysvaltoihin. Etelä-Bronxista muutettiin Queensin, New Yorkin keskiluokkaiselle esikaupunkialueelle. Tamas varttui Queensissä ja muutti nimensä kirjoitusasun muotoon Thomas Erdelyi. Kouluaikanaan 1960-luvun puoliväissä Thomas soitti kitaraa garagerockvartetissa nimeltä The Tangerine Puppets koulutoverinsa, kitaristi Johnny Cummingsin kanssa. Myöhemmin hänet tultiin tuntemaan nimellä Johnny Ramone. Jätettyään koulun 18-vuotiaana Thomas alkoi työskennellä apulaisäänittäjänä Record Plant – studiolla. Hän osallistui muun muassa vuonna 1970 ilmestyneen Jimi Hendrixin pitkäsoiton Band of Gypsys tuottamiseen. The Ramonesin aloittaessa toimintansa lineupilla, jonka muodostivat kitaristi Johnny, basisti Dee Dee ja rumpali Joey, Tommyn oli tarkoitus toimia ainoastaan yhtyeen managerina. Kun ilmeni, ettei Joey kyennyt pitämään yllä Ramonesin alati nopeutuvia tempoja, Tommysta tuli yhtyeen rumpali. Hän toimi Ramonesin rumpalina vuodesta 1974 vuoteen 1978 ja oli mukana yhtyeen kolmella ensimmäisellä pitkäsoitolla Ramones, Leave Home ja Rocket to Russia sekä konserttitaltioinnilla It’s Alive. Viimeisen konserttinsa Ramonesin rumpalina Tommy soitti neljäs toukokuuta 1978 New Yorkin CBGB:ssä Johnny Blitz – hyväntekeväisyystapahtumassa.

Vuonna 2007 BBC:lle antamassaan haastattelussa Tommy Ramone mainitsi, että The Ramonesiin olivat voimakkaasti vaikuttaneet 70-luvun alun esipunkyhtye New York Dolls, laulaja/lauluntekijä Lou Reed sekä poptaidehahmo Andy Warhol. Ramonen mukaan CBGB:llä kehittynyt skene ei ollut teini-tai garageyhtyettä varten. Se sisälsi Ramonesille keskeisen intellektuellin elementin. Tommy Ramonen tilalle rumpaliksi tuli Marky Ramone. Tommy jatkoi yhtyeen managerina ja oli mukana tuottamassa yhtyeen neljättä pitkäsoittoa Road to Ruin. Tuottajan ominaisuudessa Tommy palasi vielä Ramonesin kahdeksannella, vuonna 1984 ilmestyneellä albumilla Too Tough to Die. Legendaarisista Ramonesin kappaleista Tommy kirjoitti I Wanna Be Your Boyfriendin sekä suurimman osan Blitzkrieg Bopista, jonka otsikko oli Dee Deen käsialaa. 80-luvulla Tommy toimi tuottajana The Replacementsin pitkäsoitolla Tim sekä Redd Krossin albumilla Neurotica. Kahdeksas lokakuuta 2004 Tommy soitti jälleen Ramonena. Hän liittyi C. J. Ramonen, Daniel Rayn ja myös nimeä Elvis Ramone käyttävän Clem Burken seuraksi stagelle Ramones Beat Down on Cancer – konsertissa. Lokakuussa 2007 Tommy promotoi Ramonesin parhaista televisioiduista live-esiintymisistä koostuvaa tupladvd:tä It’s Alive 1974–1996. Tuolloin hän jakoi tunnustusta sairastuneille yhtyetovereilleen ja mainitsi heidän antaneen kaikkensa jokaisessa konsertissa.

Tommy Ramone ja Claudia Tienan esiintyivät bluegrass-pohjaista folkia esittäneessä duossa Uncle Monk. Ramone mainitsi punkissa ja vanhan ajan musiikissa olevan paljon yhtäläisyyksiä. Molemmissa on kotikutoisuutta ja maanläheistä energiaa. Heinäkuussa 2011 Levon Helmin studioilla äänitettiin Castlen julkaisema albumi Last Bird Home. Levytykseen osallistuivat Ramone, Garth Hudson, Chris Castle, Larry Campbell sekä The Womack Family Band. Ramone menehtyi sappitien syöpään kotonaan Richwoodissa Queensissä 65-vuotiaana. Loulla Mae Eleftheriou-Smith kirjoitti Independentissä, että jo ennen Tommy Ramonen eroa yhtyeestä The Ramonesista oli muodostunut eräs vaikutusvaltaisimmista punkrockyhtyeistä. Ramonen itsensä mukaan eräs syy, miksi Ramonesista tuli niin originaali ja ainutlaatuinen oli se, että yhtye koostui neljästä originaalista ja ainutlaatuisesta persoonasta. Varietyyn kirjoittaneen Christopher Morrisin mukaan Tommyn energinen rumputyöskentely oli kuin turbiini, joka johti kvartetin kovaäänistä, ilveilevää soundia. Elämänkerturi Everett True kertoi BBC:lle Ramonesin kappaleissa olevan miljoonia melodioita ja yhtyeen vaikutuksen kuulee kaikessa vuodesta 1975 eteenpäin luodussa rockmusiikissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti