perjantai 4. syyskuuta 2015

Lauantain pitkä:Eräs shockrockin keskeisistä tekijöistä

W.A.S.P. on Los Angelesissa vuonna 1982 perustettu heavymetalyhtye. Se on ts. kotoisin samoilta seuduilta, kuin esimerkiksi Mötley Crüe, Ratt, Guns N' Roses ja Van Halen. Perustajajäsen Blackie Lawless on ainoa yhtyeen nykyinen originaalijäsen. Vaikka W.A.S.P.:in suosio on hiipunut 80-luvusta, yhtye on jatkanut levyttämistä ja kiertueita ja siitä on muodostunut eräs tyylisuuntansa pitkäikäisimmistä yhtyeistä. W.A.S.P.:in shock rock -tyyppinen imago, tekstit ja lavaesiintyminen saivat osakseen myös negatiivista palautetta. Kaikkiaan yhtyeen levyjä on silti myyty yli 12 miljoonaa. W.A.S.P.:in debyyttialbumilta poimittu single I Wanna Be Somebody on yhtyeen menestynein ja VH1:n 100 kaikkien aikojen hardrockkappaleen listalla se sijoittui sijalle 84. W.A.S.P.:in esiaste oli los angelesilainen yhtye Circus Circus, jossa olivat mukana Lawless ja kitaristi Randy Piper. W.A.S.P.:in originaalikokoonpanoon tulivat kaksikon lisäksi mukaan basisti Rik Fox ja rumpali Tony Richards. Yhtyeen shokeeraavat livekeikat ja esikoissingle Animal (Fuck Like A Beast) herättivät myös hämmennystä. Yhtyeen ensimmäinen line up ei ollut pitkäikäinen Rik Foxin liittyessä yhtyeeseen Steeler solisti Ron Keelin ja kitaristi Yngwie Malmsteenin seuraksi. Foxin basson varressa korvasi hetkeksi Don Costa. Tämän lähdettyä Lawless siirtyi itse basistiksi ja samalla yhtyeen kokoonpanoa täydensi kitaristi Chris Holmes. W.A.S.P. solmi sopimuksen Capitol Recordsin kanssa ja yhtyeen nimeä kantanut debyyttipitkäsoitto ilmestyi elokuussa 1984. I Wanna Be Somebodyn ja LOVE Machinen kaltaisten kappaleiden ansiosta albumista muodostui menestyksekäs. Samana vuonna W.A.S.P. oli mukana elokuvassa Dungeonmaster. Vuosien 1984-85 kiertueella yhtyeen rumpaliksi vaihtui aikaisemmin Keelissä soittanut Steven Riley. W.A.S.P.:in kakkosalbumi, marraskuussa 1985 ilmestynyt The Last Command muodostui yhtyeen suurimmaksi menestykseksi.

Billboardin listalla se nousi sijalle 47. ja sisälsi singlemenestykset Blind in Texas ja Wild Child, joista ensin mainittu oli kirjoitettu Minnesotassa. The Last Commandin tiimoilta tehdyn kiertueen jälkeen Randy Piper erosi yhtyeestä. Hänen tilalleen tuli King Cobrassa bassotellut Johnny Rod ja Blackie siirtyi rytmikitaristiksi. W.A.S.P.:in kolmas pitkäsoitto Inside the Electric Circus ilmestyi vuosi edeltäjänsä jälkeen. Yhtyeen diggarit pitivät levystä, mutta siihen olivat pettyneitä paitsi kriitikot, myös Lawless itse. Vuonna 1987 W.A.S.P. oli mukana elokuvan Goulies 2 soundtrackilla kappaleella Scream Until You Like It. Samaisen vuoden marraskuussa Long Beach Arenalla soitettu konsertti julkaistiin livelevynä nimellä Live..in the Raw. Toukokuussa 1989 ilmestynyt W.A.S.P.:in neljäs studioalbumi The Headless Children oli varsin vakavasävyinen levy ja tähän mennessä kyseessä on yhtyeen myydyin pitkäsoitto. Sen kappaleista mainittakoon voimaballadi Forever Free sekä cover The Whon vuoden 1971 klassikkoalbumi Who's Nextin kappaleesta Bargain. Chris Holmes jätti yhtyeen samaisen vuoden elokuussa. Pian tämän jälkeen W.A.S.P. hajosi väliaikaisesti ja Lawless siirtyi lyhyelle soolouralle. Lawless koki paineita sekä diggareiden että levy-yhtiön taholta. Niinpä vuonna 1992 ilmestynyt konseptialbumi The Crimson Idol julkaistiin W.A.S.P.:in nimissä ja kriitikoiden taholta se sai varsin myönteisen vastaanoton. Sen seuraaja Still Not Black Enough ilmestyi kolme vuotta myöhemmin, mutta ei ollut laadullisesti aivan edeltäjänsä veroinen. Pitkäsoiton Euroopan- ja Amerikanpainokset erosivat biisilistaltaan toisistaan. Jenkkiversiosta julkaistiin myös uusintapainos, joka erosi biisillisesti aikaisemmista versioista. Chris Holmes palasi yhtyeeseen vuonna 1996 ja oli mukana vuoden 1997 pitkäsoitolla Kill.Fuck.Die sekä kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneellä albumilla Helldorado.

Lisäksi julkaistiin kaksi livelevyä; Double Live Assassins ja The Sting, joista jälkimmäinen ilmestyi myös dvd-formaatissa. Vuonna 2001 ilmestyi seuraava pitkäsoitto Unholy Terror. Holmes jätti yhtyeen toistamiseen seuraavana vuonna ja ilmoitti haluavansa soittaa bluesia. Hän liittyi niinikään W.A.S.P.:issa soittaneen Randy Piperin  yhtyeeseen Animal, mutta jätti sittemmin myös kyseisen projektin. Vuonna 2002 ilmestynyt albumi Dying the World äänitettiin vajaassa vuodessa, mikä on varsin nopea tahti Lawlessin standardit huomioiden. Huhtikuussa 2004 ilmestyi ensimmäinen osa konseptialbumista Neon God, nimeltään The Rise. Sen toinen osa The Demise julkaistiin saman vuoden syyskuussa. Vuonna 2005 W.A.S.P. esiintyi American Metal Blastin pääesiintyjänä. Uuden albumin The Dominatorin julkaisuajankohdaksi kaavailtiin lokakuuta 2006, mutta se ilmestyi lopulta seuraavan vuoden huhtikuussa. Samaisen vuoden lokakuussa oli vuorossa The Crimson Idol-kiertue. Se juhlisti kyseisen, W.A.S.P.:in parhaisiin töihin lukeutuvan pitkäsoiton 15-vuotista olemassaoloa. Albumi kuultiin ensi kertaa kokonaisuudessaan livenä ja kyseinen kiertue alkoi Kreikasta. Yhtyeen tähän mennessä tuorein pitkäsoitto Babylon ilmestyi loppuvuodesta 2009 Demolition Recordsin julkaisemana. 21. syyskuuta 2012 W.A.S.P.:in ensimmäisestä keikasta oli tullut kuluneeksi 30 vuotta. Sen kunniaksi yhtye aloitti maailmankiertueen Lontoon Forumilta. Kiertueen setit koostuivat kolmesta osasta: Aluksi kuultiin kappaleita neljältä ensimmäiseltä pitkäsoitolta, seuraavaksi The Crimson Idol kokonaisuudessaan ja lopuksi uudempaa tuotantoa. Kuluvan vuoden lokakuussa pitäisi ilmestyä W.A.S.P.:in seuraava albumi Golgotha, jota yhtye on työstänyt kaikkiaan neljän vuoden ajan, ilmestyi lokakuussa 2015. Vuonna 2017 W.A.S.P. teki kiertueen juhlistaen The Crimson Idol-albumin 25-vuotista olemassaoloa. Helmikuussa 2018 ilmestyi albumi Reidolised (The Soundtrack to the Crimson Idol) samaan aikaan originaalin The Crimson Idol-elokuvan DVD ja Blu-ray-versioiden kanssa. Reidolised sisältää kuusi kappaletta, joiden oli alun perin tarkoitus sisältyä originaalille The Crimson Idolille. Vuoteen 2022 ajoittui W.A.S.P.:in maailmankiertue. Kiertue Yhdysvalloissa loka-joulukuussa 2022 oli yhtyeen ensimmäinen yli vuosikymmeneen. Lämmittelijänä oli Armored Saint ja joissakin konserteissa Michael Schenker.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti