maanantai 26. lokakuuta 2015

Tiistain tukeva:Ruotsin pitkäikäinen hardrockin klassikko

Europe on Uplands Väsbyssä, Tukholmassa perustettu hardrockyhtye. Originaalilta nimeltään se oli Force ja legendaarisesta kokoonpanosta mukana olivat solisti Joey Tempest ja kitaristi John Norum rytmiryhmän koostuessa tuolloin basisti Peter Olssonista ja rumpali Tony Renosta. Perustamisensa jälkeen Europe on julkaissut kymmenen studioalbumia, kolme kokoelmaa ja kolme livelevyä. Kansainväliseen kuuluisuuteen Europe nousi vuonna 1986 kolmannella albumillaan The Final Countdown, joka myi Yhdysvalloissa yli kaksi miljoonaa kappaletta. Yhtye oli eräs 80-luvun suosituimmista rockin saralla ja myi maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa albumia. Billboardin listalla top 20:een nousi Final Countdownin lisäksi sen seuraaja, vuonna 1988 ilmestynyt albumi Out of This World. Vastaavasti singlepuolella Billboardin top teniin Final Countdownin lisäksi ylsi balladi Carrie. Europe meni tauolle vuonna 1992. Uudenvuodenaattona 1999 yhtye soitti konsertin Tukholmassa, mutta varsinainen paluu aktiiviuraan oli vuorossa vuonna 2003. Siitä lähtien yhtye on julkaissut albumit Start from the Dark vuonna 2004, Secret Society vuonna 2006, Last Look at Eden vuonna 2009, Bag of Bones vuonna 2012 sekä War of Kings kuluvana vuotena. Yhtyeen nykyinen kokoonpano, johon kuuluvat Tempestin ja Norumin lisäksi basisti John Leven, kosketinsoittaja Mic Michaeli ja rumpali Ian Haugland, on sama, joka levytti vuoden 1986 hittialbumi Final Countdownin. Europen musiikilliseen ilmaisuun ovat ensisijaisesti vaikuttaneet legendaariset rockyhtyeet kuten Deep Purple, Rainbow, Whitesnake, Led Zeppelin, Thin LizzyKiss, UFO ja Michael Schenker Group.

Force-yhtyeen aikoihin Tempest soitti myös koskettimia. Vuonna 1981 yhtyeen basistiksi vaihtui John Leven. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän liittyi Yngwie Malmsteenin Rising Force -yhtyeeseen ja Levenin paikan otti Malmsteenin basisti Marcel Jacob. Pesti kesti ainoastaan kolme kuukautta, jonka jälkeen basistit palasivat entisiin yhtyeisiinsä. Vuonna 1982 Tempestin tyttöystävä lähetti Forcen Ruotsin rockin SM-kilpailuihin. 4000 yhtyeen joukosta Force selviytyi voittajaksi, kiitos kahden kappaleen, jotka olivat In the Future to Come ja The King Will Return. Palkintona oli levytyssopimus Hot Recordsin kanssa. Lisäksi Tempest valikoitui parhaaksi solistiksi ja Norum parhaaksi kitaristiksi. Juuri ennen kilpailua Forcen nimeksi vaihtui Europe. Yhtyeen nimeä kantanut esikoisalbumi ilmestyi seuraavana vuonna. Se menestyi hyvin kotimaassaan Ruotsissa ja Japanissa. Kotikonnuilla listasijoitus oli kahdeksas ja Japanissa single Seven Doors Hotel nousi top teniin. Kakkosalbumi Wings of Tomorrow oli vuorossa seuraavana vuonna. Sen singlepoiminta Open Your Heart herätti kiinnostusta CBS Recordsissa, joka tarjosi yhtyeelle kansainvälistä sopimusta. Kosketinsoittaja Mic Michaeli kiinnitettiin ensin livevahvistukseksi ja pian hänestä tuli yhtyeen virallinen jäsen. Rumpali Tony Reno osoitti huonoa soittomotivaatiota ja hänen tilalleen saatiin Ian Haugland. Vuonna 1985 Europe nauhoitti soundtrackin elokuvaan On the Loose ja saavutti hitin kappaleella Rock the Night. Muutamaa kuukautta myöhemmin Tempestiä pyydettiin kirjoittamaan kappale hyväntekeväisyysprojektia Swedish Metal Aid varten. Tuloksena oli kappale Give A Helping Hand, jolla olivat mukana ruotsalaisen rockin ja metallin keskeiset tekijät. Singlen myynnistä saadut tulot lahjoitettiin Etiopian nälkää näkeville. Sen tuottajana oli Easy Action -yhtyeen kitaristi Kee Marcello.

 Syyskuussa 1985 Epic Records auttoi Europea seuraavan levynsä äänityksissä. Tuottajaksi valikoitui Journeyn kanssa yhteistyötä tehnyt Kevin Elson. 26. toukokuuta 1986 julkaistu kolmas pitkäsoitto The Final Countdown merkitsi yhtyeelle lopullista kansainvälistä läpimurtoa. Sen ensimmäisenä singlenä julkaistu nimikappale, jonka kosketinsoitinriffin Tempest oli säveltänyt vuoden 1982 tienoilla, nousi listakärkeen 25 maassa, kuten Englannissa, Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa. Voimaballadi Carrie nousi sekin Billboardin listalla kolmanneksi ja albumin muita hittejä olivat uudelleen levytetty Rock the Night ja Cherokee. John Norum ei ollut tyytyväinen pitkäsoiton kosketinsoitinvetoiseen tuotantoon ja yhtyeen kaupallisempaan imagoon ja hän lähti Europesta marraskuussa 1986. Kee Marcelloa pyydettiin liittymään yhtyeeseen ja hetken harkittuaan hän suostui. Kolme singlelohkaisua Final Countdownilta oli noussut Billboardin top 40-listalle ja vuonna 1987 yhtye kiersi menestyksekkäästi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Menestysalbumin seuraaja oli vuonna 1988 julkaistu Out of This World. Sen suurin hitti oli sijalle 31. Billboardilla noussut Superstitious. Kyseessä oli Europen viimeinen singlehitti Yhdysvalloissa. Pitkäsoitto myi siellä platinaa ja nousi sijalle 19. Billboardin listalla. Europe teki Amerikan-kiertueen Def Leppardin kanssa ja soitti Britanniassa, Milton Keynesissä festivaalikeikan Bon Jovin, Skid Rown ja Vixenin kanssa. Syyskuussa 1989 Europe teki Whisky A Go Gossa keikan käyttäen salanimeä Le Baron Boys. Samalla nimellä tunnettiin melko runsaasti levinnyt Europe-bootleg, joka sisälsi demoäänityksiä vuosilta 1989-90. Kahta vuotta myöhemmin ilmestyi uusi albumi Prisoners in Paradise. Koska hallitseva rockin genre tuossa vaiheessa oli Nirvanan, Pearl Jamin, Soundgardenin ja Alice in Chainsin edustama grunge, albumi jäi suhteellisen vähälle huomiolle.

Single I'll Cry for You nousi sentään sijalle 28. brittilistalla. Uuden vuoden aattona 1991 Tokyo Domella käynnistyi Europen uusi kiertue. Kyseisessä konsertissa esiintyivät lisäksi myös Tesla, Metallica ja Thunder. Kymmenen vuoden intensiivisen uran jälkeen Europe päätti pitää taukoa kiertueen tultua päätökseen vuoden 1992 lopussa. Päätöksen seurauksena Epic Records pudotti yhtyeen palkkalistoiltaan. Europen mahdollinen paluu nousi keskusteluissa esiin vuonna 1998. Uudenvuodenaattona 1999 soitetussa harvinaislaatuisessa konsertissa olivat kitaristeina niin John Norum kuin Kee Marcellokin. Lokakuussa 2003 Europe julkisti virallisesti suunnitelmansa uudesta albumista ja maailmankiertueesta. Yhtye palasi Final Countdownin aikaiseen kokoonpanoon ja tuottajaksi palasi Kevin Elson. Biisinkirjoitus uudelle albumille oli alkanut jo alkuvuodesta 2003 ja pitkäsoitto ilmestyi syyskuussa 2004. Jo edellisen kesän festivaalikeikoilla Euroopassa yhtye oli vanhojen hittiensä lisäksi soittanut myös tulevan albuminsa Start from the Darkin nimiraidan. Varhaisempaan tuotantoon verrattuna se edusti jossakin määrin modernimpaa soundia. Seitsemäs pitkäsoitto Secret Society oli vuorossa lokakuussa 2006. Tempest piti sitä eräänä yhtyeensä parhaista töistä. Tammikuussa 2008 Europe soitti Tukholman Nalenilla puoliakustisen konsertin nimellä Almost Unplugged. Mukana oli myös jousikvartetti ja ohjelmistossa omien kappaleiden lisäksi covereita Europeen keskeisesti vaikuttaneilta yhtyeiltä, kuten Pink Floydilta, Led Zeppeliniltä, Thin Lizzyltä ja UFO:lta. Keikka näytettin internetissä suorana Europen virallisella kotisivulla. Cd:nä konsertti ilmestyi syyskuussa 2008 ja dvd:nä elokuussa 2009. Heinäkuussa 2008 Europe teki yhteiskonsertin Whitesnaken kanssa Paduassa, Italiassa. Saman vuoden elokuussa Europe oli Deep Purplen lämmittelijänä kahdessa konsertissa Ruotsissa. Niistä jälkimmäisessä John Norum liittyi Deep Purplen seuraksi lavalle Smoke on the Waterin aikana.

 Europen kahdeksas albumi Last Look at Eden julkaistiin yhdeksäs syyskuuta 2009. Sen nimikappale oli julkaistu singlemaistiaisena jo kesäkuussa. Yhtye kuvasi itse uutukaistaan moderniksi retrorockalbumiksi. Heinäkuussa 2011 Europe vahvisti, että Kevin Shirley tulisi tuottamaan yhtyeen yhdeksännen albumin. Äänitykset alkoivat lokakuussa ja uusi pitkäsoitto Bag of Bones ilmestyi seuraavan vuoden huhtikuussa. Yhtyeen kotimaassa se debytoi listakakkosena ja myi kultaa heinäkuuhun mennessä. Sweden Rockissa 2013 Europe heitti 30-vuotisjuhlakonserttinsa, joka julkaistiin myöhemmin sekä tuplacd:nä että dvd:nä. Europen kymmenes studioalbumi War of Kings ilmestyi maaliskuun alussa 2015 UDR Recordsin julkaisemana. Sen tuotti mm. Rival Sonsin kanssa yhteistyötä tehnyt Dave Cobb. Seuraavana vuonna yhtye teki kiertueen Final Countdown-albumin 30-vuotisjuhlallisuuksien tiimoilta. Sen jokaisessa konsertissa soitettiin kokonaisuudessaan mainittu albumi ja myös War of Kings -pitkäsoitto. Europen tuorein albumi on 20. lokakuuta 2017 ilmestynyt Walk the Earth.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti