tiistai 6. lokakuuta 2015

Keskiviikon klassikko:Eräs keskeisimmistä Amerikan rokkareista

7. lokakuuta 1951 syntynyt John J Mellencamp, joka tunnetaan myös nimellä John Cougar Mellencamp, on amerikkalainen muusikko, laulaja, lauluntekijä, maalari ja näyttelijä. Hän on tullut tunnetuksi maanläheisestä rockista, jossa hyödynnetään traditionaalista instrumentaatiota. Mellencamp nousi suursuosioon 80-luvulla sellaisten hittien kuin Jack & Diane, Lonely Ol' Night, Rockin in the USA, Paper in Fire ja Cherry Bomb ansiosta. Maailmanlaajuisesti hän on myynyt yli 40 miljoonaa albumia ja saavuttanut kotimaassaan 22 top 40:ään noussutta singleä. Hot Mainstream Rock Tracks -listalla Mellencamp on eniten listaykkösiä saavuttanut sooloartisti. Hän on ollut ehdolla 13 Grammyn saajaksi, joista on vastaanottanut yhden. Rock and Roll Hall of Fameen Mellencamp pääsi maaliskuussa 2008. Suurimmiksi musiikillisiksi vaikuttajikseen hän on nimennyt Bob Dylanin, Woody Guthrien, James Brownin sekä The Rolling Stonesin. Saksalaista sukujuurta oleva Mellencamp perusti ensimmäisen yhtyeensä nimeltä Crepe Soul ollessaan 14-vuotias. Vincessin yliopistosta hän valmistui vuonna 1974. Matkustettuaan puolitoista vuotta Indianan ja New Yorkin väliä Mellencamp löysi viimein kuuntelijan musiikilleen MainMan Managementin Tony DeFriesin ansiosta. Hänen kehotuksestaan Mellencampin esikoispitkäsoitto Chestnut Street Incident julkaistiin taiteilijanimellä Johnny Cougar. Ensisijaisesti covereita, mutta myös originaaleja sisältänyt albumi myi ainoastaan 12 000 kappaletta. Mellancampin vuoden 1977 kakkosalbumi The Kid Inside julkaistiin vasta vuonna 1983, jolloin artisti oli jo lyönyt itsensä läpi kaupallisesti. Mellencamp pudotettiin MCA Recordsin palkkalistoilta. Hän solmi uuden sopimuksen Riva Recordsin kanssa ja muutti Lontooseen, missä äänitti, promosi ja keikkaili lähes vuoden ajan seuraavan pitkäsoittonsa, vuonna 1978 ilmestyneen A Biographyn tiimoilta.

 Albumia ei julkaistu Yhdysvalloissa, mutta Australiassa siltä poimitusta singlestä I Need A Lover tuli hitti. Yhdysvaltojen julkaisujen osalta kappale oli mukana Mellencampin seuraavalla albumilla, vuonna 1979 pitkäsoitolla Johnny Cougar. Jenkkilistalla se nousi singlenä sijalle 28. ja Pat Benatar teki kappaleesta coverin debyyttialbumilleen In the Heat of the Night. Vuonna 1980 ilmestynyt Nothing Matters And What  If It Did sisälsi kaksi top 40:ään noussutta singleä; This Time ja Ain't Even Done with the Night. Kyseinen pitkäsoitto oli Steve Cropperin tuottama. Vuonna 1982 ilmestynyt albumi American Fool oli Mellencampin läpimurto. Siltä poimittiin kaksi suurta singlemenestystä. Hurt So Good nousi toiseksi ja Jack & Diane aina listakärkeen. Ensin mainittu voitti parhaan miesvokaalisuorituksen Grammyn. Seuraavana vuonna ilmestynyt pitkäsoitto Uh-Huh oli ensimmäinen nimellä John Cougar Mellencamp julkaistu albumi. Se sisälsi top teniin nousseet singlet Pink Houses ja Crumblin' Down. Myös Authority Song oli top 20-menestys ja Mellencampin itsensä mukaan kyseessä oli hänen versionsa I Fought the Lawsta. Kyseisen albumin tiimoilta tehdyllä kiertueella Mellencamp yhtyeineen aloitti konsertit covereilla nuoruuden suosikeistaan, joihin lukeutuivat Presleyn Heartbreak Hotel, The Animalsin Don't Let Me Be Misunderstood, Lee Dorseyn Ya Ya sekä The Left Banken Pretty Ballerina. Syksyllä 1985 ilmestynyt pitkäsoitto Scarecrow nousi listakakkoseksi ja sisälsi top 40:ään nousseet singlet Lonely Ol' Night, Small Town, ROCK in the USA, Ran on the Scarecrow sekä Rumbleseat. Kyseisellä albumilla Mellancamp pyrki saavuttamaan klassisen 60-lukuisen rocksoundin ja antoi tavoitteensa saavuttamiseksi yhtyeelleen kuunneltaviksi lähes sata legendaarista kyseisen vuosikymmenen rocksingleä. Levyn tiimoilta tehdyllä kiertueella ohjelmistossa olikin myös kyseisen aikakauden klassisia rock- ja soulkappaleita.

 Mellencampin seuraava albumi, vuonna 1987 ilmestynyt The Lonesome Jubilee sisälsi singlemenestykset Paper in Fire, Cherry Bomb sekä Check It Out. Billboardin Album Rock Tracks -listalla kymmenen suosituimman joukkoon nousivat lisäksi Hard Times for an Honest Man sekä The Real Life. The Lonesome Jubilee -kiertueella Kalifornian konsertissa toukokuussa 1988 yllätysvieraaksi saapui Bruce Springsteen, joka esitti duettona Mellencampin kanssa Bob Dylanin avaintuotantoon lukeutuvan Like A Rolling Stonen. Vuonna 1989 oli vuorossa henkilökohtainen albumi Big Daddy, jonka keskeiseen tuotantoon lukeutuvat Jackie Brown, Big Daddy of Them All ja Void in My Heart. Single Pop Singer nousi 15 suosituimman joukkoon. Vuonna 1991 vuorossa oli tuhtia rocksoundia tarjoillut pitkäsoitto Whenever We Wanted, joka oli Mellencampin ensimmäinen nimellä John Mellencamp julkaisema albumi. Kahta vuotta myöhemmin oli vuorossa pitkäsoitto Human Wheels, jonka nimiraidasta muodostui hitti. Vuonna 1994 ilmestyneen albumin Dance Naked suuri hitti oli coverversio Van Morrisonin 70-luvun alussa julkaisemasta kappaleesta Wild Night. Syyskuussa 1996 ilmestynyt kokeellisempi, Junior Wasquezin tuottama albumi Mr Happy Go Lucky oli arvostelumenestys. Single I Saw You First nousi top 15:een. Neljä kuukautta kestäneen levyn tiimoilta tehdyn kiertueen jälkeen Mellencamp solmi uuden levytyssopimuksen Columbia Recordsin kanssa. Alun perin kyseessä oli neljä albumia käsittänyt diili, mutta loppujen lopuksi Mellencamp julkaisi niitä ainoastaan kolme; pitkäsoitot John Mellencamp, Rough Harvest sekä Cutting Heads. Niiden jälkeen vuorossa oli vuonna 2003 julkaistu, pikaisesti äänitetty ja blues- sekä folkcovereista koostunut pitkäsoitto Trouble No More. Vuonna 2005 Mellencamp konsertoi Donovanin ja John Fogertyn kanssa. Vuonna 2007 ilmestyi jälleen originaalimateriaalista koostunut Freedom's Road ja seuraavana vuonna ilmestyneen pitkäsoiton Life, Death, Love and Freedom tuottajana oli T-Bone Burnett. Burnett toimi tuottajana myös sen seuraajalla, pitkäsoitolla No Better Than This. Vuonna 2010 vuorossa oli cd-boxi On the Rural Route 7609, joka ilmestyi vain viikkoja ennen No Better Than This-levyä. Sen tiimoilta tehty kiertue käsitti mm. 11 esiintymistä Bob Dylanin kanssa. Mellencampin tuotannon tuoreimmat albumit ovat vuonna 2014 ilmestynyt Plain Spoken, vuonna 2017 julkaistu Sad Clowns & Hillbillies ja vuonna 2022 ilmestynyt Strictly a One-Eyed Jack.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti