maanantai 10. elokuuta 2015

Tiistain tukeva:Eräs 60-luvun keskeisimmistä tyttöyhtyeistä

60-luvun tyttöyhtyeistä The Ronettes ei lukeutunut kaikkein suosituimpiin, mutta Phil Spectorin tuottamana se edusti niin kutsuttua Wall of Soundia varsin vakuuttavasti. The Ronettesin esikoishitti Be My Baby on yleisesti tunnustettu erääksi tyttöyhtyepopin tärkeimmistä levytyksistä. Mikään muista The Ronettesin singleistä ei menestynyt yhtä hyvin, mutta monet niistä tarjosivat esikoishitin veroista luovaa synergiaa Phil Spectorin ja solisti Ronnie Bennettin välillä. Se ulottui sittemmin myös reaalimaailmaan, sillä kaksikko meni naimisiin vuonna 1968 ja pian sen jälkeen Ronnie siirtyikin soolouralle. Valitettavasti avioliitosta ei tullut onnellista. Avioeron jälkeen Ronnie jatkoi levytyksiään, tosin ilman suurempaa menestystä. Hänestä muodostui silti eräs naisrockin ikoneista viimeistään elämäkertansa julkaisun jälkeen. Kyseinen elämäkerta paljasti Ronnien todelliseksi selviytyjäksi. The Ronettes perustettiin New Yorkissa vuonna 1959. Sisarukset Ronnie, eli Veronica ja Estelle Bennett ja heidän serkkunsa Nedra Talley ryhtyivät lauleskelemaan vuonna 1959. Heidän keskeisiä vaikuttajiaan tuolloin olivat Frankie Lymon & The Teenagersin ja Little Anthony & Imperialsin kaltaiset doo wopia edustaneet lauluyhtyeet. Darling Sistersin nimellä trio voitti laulukilpailun Apollo Teatterissa, jonka jälkeen sen jäsenet ottivat muodollista pätevyyttä tarjonneita laulutunteja. Vuonna 1961 yhtye pyrki pääsemään Peppermint Loungeen. Manageri sekoitti heidät toiseen buukkaamaansa laulu- ja tanssiyhtyeeseen. Darling Sistersit saivat hyvän vastaanoton ja pääsivät mukaan elokuvaan Twist Around the Clock. He myös esiintyivät dj Murray the K:n isännöimissä ohjelmissa. Ronnie & The Relativesin nimellä ilmestyi yhtyeen esikoissingle I Want a Boy Goldpix-yhtiön julkaisemana. Sitä seuranneet pikkulevyt ilmestyivät jo The Ronettesin nimellä, mutta yksikään niistä ei menestynyt kuin paikallistasolla.

The Ronettes sai suuren tilaisuutensa, kun yhtye tapasi Phil Spectorin. Spector oli jo saavuttanut menestystä The Crystals-yhtyeen tekemillä levytyksillä ja hän aisti The Ronettesissa potentiaalia, jota korosti myös erottuvalla ja ajan oloon jopa rohkealla imagolla. The Ronettes kiinnitettiin Spectorin Philles-levy-yhtiölle ja esikoissingle Be My Baby oli Spectorin, Jeff Barryn ja Ellie Greenwitchin käsialaa. Vokaalisuorituksen osalta kyseessä oli Ronnie Bennettin taidonnäyttö ja kappaleesta muodostui popklassikko. Siitä tuli esimerkiksi Beach Boysin Brian Wilsonin kaikkien aikojen suosikkilevy. Wilson kirjoitti kappaleen Don't Worry Baby Ronettesia varten, mutta Spector kieltäytyi vastaanottamasta kappaletta. Niinpä Beach Boys levytti kyseisen biisin itse ja sai siitä hitin. The Ronettesin Be My Babya seuranneet singlet eivät olleet edes top 20-menestyksiä, mutta laadullisesti The Ronettes piti yllä varsin korkeaa tasoa seuraavina vuosina ilmestyneillä singleillään. Vuonna 1964 ilmestyneessä kappaleessa Baby I Love You kuultiin sessiopianistina Leon Russelia ja taustakuorossa Darlene Lovea sekä nuorta Cheriä. Vuonna 1980 Ramones levytti kappaleesta coverin pitkäsoitolleen End of the Century.  Myös sitä seuranneet singlet, kuten The Best Part of Breaking Up, Do I Love You? Walking in the Rain ja Is This What I Get for Loving You olivat kaikki genressään klassikoita. Walking in the Rain sai Grammyn parhaista ääniefekteistä ja kyseessä on ainoa Spectorin vastaanottama Grammy. So Young -niminen single julkaistiin ikään kuin Ronnie Bennettin soolosinglenä nimellä Veronica, vaikka se itse asiassa sisälsi taustavokaalit kahdelta muulta Ronettesin jäseneltä. Vuonna 1966 Spectorin mielenkiinto alkoi suuntautua Tina Turnerin uran eteenpäin viemiseen. The Ronettesin viimeinen Philles-levy-yhtiön julkaisema single, I Can Hear Music, oli Jeff Barryn tuottama.

Spectorin lopetettua kyseisen yhtiön toiminnan myös The Ronettes hajosi. Ronnie ja Spector menivät naimisiin, mutta suorastaan kaoottinen avioliitto päättyi eroon vuonna 1973. Sen aikana ilmestyi kuitenkin kaksi Veronican singleä; vuonna 1969 julkaistu You Came, You Saw, You Conquered ja kahta vuotta myöhemmin Beatlesin Apple-yhtiöllä julkaistu Try Some Buy Some. Vuonna 1973 Ronnie muodosti uuden The Ronettesin kokoonpanon, johon tulivat mukaan Denise Edwards ja Chip Fields. Vuosina 1973-74 yhtye julkaisi Buddah Recordsilla useita singlejä, jotka eivät kuitenkaan nousseet listoille. 70-luvun lopussa Ronnie Spector työsti useita sooloalbumeita ilman suurempaa menestystä. Hän kuitenkin palasi valokeilaan vuonna 1986 Eddie Moneyn top teniin nousseella hittisinglellä Take Me Home Tonight, jolla lauloi taustoja. Kahta vuotta myöhemmin Be My Baby oli mukana menestyselokuvassa Dirty Dancing ja kolme originaalia Ronettesia vaati Phil Spectorilta maksamattomia rojalteja, joista vastaanotti osan viimein 2000-luvun alussa. Vuonna 1990 Ronnie Spector julkaisi elämäkertansa Be My Baby:How I Survived Mascara, Miniskirts and Madness. Tarkoin Ronnie Spectoriin luotua suhdetta detaljoinut elämäkerta muodostui suorastaan sensaatioksi. Ronnie Spector menehtyi 12. tammikuuta 2022 78 vuoden ikäisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti