perjantai 14. elokuuta 2015

Lauantain pitkä:Popin kuningattaren ensimmäinen vuosikymmen

16. elokuuta 1958 syntynyt ja paremmin taiteilijanimellään Madonna tunnettu Madonna Louise Veronica Ciccone on amerikkalainen laulajatar, näyttelijätär ja lauluntekijä. Hän on tullut tunnetuksi imagonsa ja musiikkinsa muuttamisesta sekä itsenäisyytensä säilyttämisestä levyteollisuudessa. Häneen on usein viitattu popin kuningattarena. Bay Cityssä, Michiganissa syntynyt Madonna opiskeli Michiganin yliopistossa musiikkia, teatteria ja tanssia ennen muuttoaan New Yorkiin. Siellä hän opiskeli modernia tanssia. Madonna toimi rumpalina yhtyeessä Breakfast Club. Hän solmi levytyssopimuksen Sire Recordsin kanssa vuonna 1982 ja debyyttipitkäsoitto ilmestyi seuraavana vuonna. Ensisingle Everybody oli tosin julkaistu jo lokakuussa 1982 ja sen seuraaja Burning Up seuraavan vuoden maaliskuussa. Kotimaassaan niistä muodostui hittejä clubitasolla. Esikoispitkäsoitto Madonna ilmestyi heinäkuussa 1983 ja oli pääosin Warner Brosin Reggie Lucasin tuottama. Albumin paras sijoitus Billboardin listalla oli kahdeksas puolta vuotta myöhemmin. Kolmas single Holiday oli Madonnan ensimmäinen maailmanlaajuinen menestys. Albumilta poimittiin vielä kaksi muuta singlehittiä; Borderline ja Lucky Star. Madonnan pukeutumistyyli, esiintymiset ja musiikkivideot olivat malleina erityisesti nuorille naisille ja hänen tyylistään tuli eräs 80-luvun naisten muotitrendeistä. Marraskuussa 1984 julkaistu kakkosalbumi Like A Virgin tuli merkitsemään Madonnalle lopullista läpimurtoa. Se nousi listakärkeen monissa maissa, myös Billboardilla. Sen nimikappale oli singlenä listaykkönen kuuden viikon ajan. Madonna esitti kappaleen myös vuoden 1984 MTV Music Awardseissa. Seuraava albumilta poimittu singlehitti oli Material Girl, jonka video oli saanut ideansa Marilyn Monroen elokuvan Gentelemen Prefer Blondes legendaarisesta kohtauksesta, jossa Monroe lauloi kappaleen Diamonds Are the Girl's Best Friend.

Alkuvuodesta 1985 Madonna teki virallisen ensiesiintymisensä elokuvien osalta  Vision Questissa, joka sisälsi myös kaksi uutta hittiä; Crazy for You ja Gambler, joista ensin mainittu nousi kotimaassaan aina listakärkeen. Maaliskuussa 1985 ilmestyi komedia Desperately Seeking Susan, jossa Madonnalla oli keskeinen, joskaan ei päärooli. Elokuvasta poimittu single Into the Groove oli listaykkönen Britanniassa. New York Timesin Vincent Canby nimesi Desperately Seeking Susanin vuoden 1985 kymmenen parhaan elokuvan joukkoon. Huhtikuussa 1985 alkoi Madonnan ensimmäinen kiertue Yhdysvalloissa. Lämmittelyesiintyjänä sillä kuultiin Beastie Boysia. Like A Virginiltä julkaistiin vielä kaksi muuta singlehittiä; Angel ja albumin huippuhetkiin lukeutuva Dress You Up. Madonna oli mukana vuoden 1985 Live Aid- konsertissa. Siinä hän sivusi samana vuonna esiin pulpahtaneita, vuonna 1978 otettuja alastonkuviaan todeten, ettei riisuisi takkiaan, sillä media saattaisi käyttää kyseistä elettä häntä vastaan kymmenen vuotta myöhemmin. Kesäkuussa 1986 ilmestyi viimein Madonnan kolmas pitkäsoitto True Blue. Singlet Live to Tell, Papa Don't Preach ja Open Your Heart nousivat listakärkeen. Viiden suosituimman joukkoon nousivat myös nimikappale ja La Isla Bonita. Itse pitkäsoitto nousi listakärkeen 28 maassa ja tähän mennessä 25 miljoonan kappaleen myynnillään kyseessä on Madonnan suosituin albumi. Sitä vastoin samana vuonna ilmestynyt elokuva Shanghai Surprise sai osakseen varsin huonot arvostelut. Seuraavana vuonna Madonna oli mukana elokuvassa Who's That Girl. Sen soundtrackillä oli neljä hänen kappalettaan, joista nimiraita ja Causing A Commotion nousivat hiteiksi. Who's That Girl -maailmankiertue kesti kyseisen vuoden heinäkuusta syyskuuhun. Lähellä Pariisia pidettyyn konserttiin saapui 130 000 kuulijaa, mikä on Madonnan yleisöennätys.

 Loppuvuodesta 1987 ilmestyi remixkokoelma You Can Dance, joka saavutti Billboardin listalla sijan 14. Maaliskuussa 1989 ilmestyi uusi pitkäsoitto Like A Prayer, jonka Madonna tuotti yhdessä Steve Brayn ja Patrick Leonardin kanssa. Albumi saavutti hyvän vastaanoton ja Rolling Stonen mukaan se oli niin lähellä taidetta, kuin popmusiikki voi päästä. Pitkäsoitto nousi listakärkeen muun muassa kotimaassaan ja myi 15 miljoonaa kappaletta. Albumilta poimittiin kuusi singleä. Niistä nimikappale oli listaykkönen ja Express Yourself sekä Cherish nousivat kakkosiksi. Vuonna 1990 ilmestyneen elokuvan Dick Tracy soundtrackiltä I'm Breathless poimittu Vogue oli sinkkuykkönen. Samaisen vuoden huhtikuussa alkoi elokuuhun kestänyt World Ambition Tour. Rolling Stonen mielestä kyseessä oli tuon vuoden paras kiertue. Siltä julkaistu kuvalevy voitti parhaan musiikkivideon Grammyn kahta vuotta myöhemmin. Marraskuussa 1990 julkaistu ensimmäinen Greatest Hits-kokoelma The Immaculate Collection sisälsi myös kaksi uutta kappaletta; Justify My Love ja Rescue Me. Niistä edellinen nousi kotimaassaan listakärkeen ja yleisesti top teniin. Yli 30 miljoonan kappaleen myynnillään The Immaculate Collectionista tuli kaikkien aikojen suosituin sooloartistin kokoelma-albumi. Madonnan ensimmäinen dokumenttielokuva Truth or Dare, joka tunnettiin Yhdysvaltoja lukuun ottamatta nimellä In Bed with Madonna ilmestyi maaliskuussa 1991. Se painottui ensisijaisesti World Ambtion -maailmankiertueeseen. Kaiken kaikkiaan Madonnan levyjä on myyty yli 300 miljoonaa ja Guinnes World Recordsin mukaan hän on kaikkien aikojen suosituin naisartisti. Madonnan elokuvarooleista arvostetuin on vuonna 1996 ilmestynyt Evita. Siitä Eva Peronea esittänyt Madonna vastaanotti parhaan näyttelijättären Golden Globe Awardin. Hieman myöhäisemmästä musiikillisesta tuotannosta Madonnan parhaimmistoa edustanevat vuoden 1998 Ray of Light ja kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt Music. Madonnan tuorein pitkäsoitto on kuluvana vuonna  ilmestynyt Rebel Heart.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti