sunnuntai 30. elokuuta 2015

Maanantain mainio:Eräs kaikkien aikojen keskeisimmistä lauluyhtyeistä

The Mamas & The Papas oli aktiivikauttaan vuosina 1965-1968 viettänyt folkrockia esittänyt lauluyhtye. Vuonna 1971 yhtye teki lyhyen reunionin. The Mamas & The Papas julkaisi kuusi pitkäsoittoa ja 17 singleä. Niistä kuusi sijoittui top teniin ja kaikkiaaan yhtyeen levyjä on myyty lähes 40 miljoonaa kappaletta. Yhtyeen muodostivat John Philips (1935-2001), Denny Doherty (1940-2007), Cass Elliott (1941-1947) sekä  neljäs kesäkuuta 1944 syntynyt Michelle Phillips, o.s. Gillian. Yhtyeen keskeinen biisintekijä ja sovittaja oli John Phillips, joka yhdisti sen musiikin folkelementteihin 60-luvun alussa esille noussutta beattyyliä. John ja Michelle Phillips olivat vaikuttaneet aikaisemmin yhtyeessä The New Journeymen ja Dohertyn sekä Elliottin varhaisempi yhtye oli The Mugwumps. Elliott liittyi yhtyeeseen viimeisenä ja ennen The Mamas & The Papas-nimeen päätymistä yhtye käytti nimeä The Magic Circle. Keväästä 1965 kyseisen vuoden keskikesään The Mamas & The Papas treenasi ahkerasti Neitsytsaarilla. The New Journeymen oli esittänyt puhtaampaa folkia ja The Mugwumps sähköistä folkrockia. Folkia suosinut John Phillips treenasi ensimmäistä kertaa sähköisesti. Koe-esiintymisensä yhtye suoritti Los Angelesissa Dunhill Recordsin Lou Adlerille. Sopimuksen mukaan yhtye äänittäisi kaksi albumia vuodessa seuraavien viiden vuoden ajan. Yhtyeen debyyttilevytys olivat taustavokaalit niin ikään Dunhillin artisteihin kuuluneen Barry McGuiren albumilla This Precious Time. Toinen single California Dreamin' ilmestyi joulukuussa 1965 ja nousi kotimaassaan neljänneksi. Sitä edeltänyt debyytti Go Where You Wanna Go jäi vaille listasijoitusta. Helmikuussa 1966 ilmestynyt debyyttialbumi If You Can Believe Your Eyes and Ears oli yhtyeen ainoa Billboardin listakärkeen noussut pitkäsoitto. Kolmas single Monday Monday seurasi maaliskuussa.

 Kotimaassaan se nousi yhtyeen singleistä ainoana listakärkeen ja oli Britanniassakin kolmas. Vuonna 1967 kappale voitti parhaan popesityksen Grammyn. Elokuun lopussa 1966 ilmestyi yhtyeen kakkosalbumi The Mamas & The Papas, jonka nimeksi on mainittu myös Cass, John, Michelle, Denie, sillä albumin kannessa yhtyeen jäsenten nimet mainitaan ennen yhtyeen nimeä. Kotimaassaan pitkäsoitto nousi neljänneksi ja sitä kesäkuussa edeltänyt single I Saw Her Again viidenneksi; Britanniassa single jäi juuri top tenin ulkopuolelle. Marraskuussa 1966 albumilta julkaistu toinen single Words of Love nousi niin ikään kotimaassaan viidenneksi. Kolmatta pitkäsoittoaan Deliver yhtye alkoi äänittää välittömästi syksyllä 1966. Sen ensimmäinen singlejulkaisu Look through My Window ilmestyi jo kyseisen vuoden syyskuussa ja sijoittui kotimaassaan sijalle 24. Toinen kyseisen pitkäsoiton singleistä, helmikuussa 1967 ilmestynyt cover The Shirellesin harvinaisempaan tuotantoon kuuluvasta kappaleesta Dedicated to the One I Love menestyi huomattavasti paremmin. Kotimaassaan se nousi toiseksi ja Britanniassa neljänneksi. Myös itse pitkäsoitto nousi Yhdysvalloissa sijalle kaksi. Huhtikuussa 1967 ilmestynyt kolmas single Creque Alley kronikoi tekstissään yhtyeen varhaista historiaa. Kotimaasssaan se nousi viidenneksi ja Britanniassa yhdeksänneksi. The Mamas & The Papas esiintyi vuoden 1967 Montereyn Popfestivaaleilla, mutta yhtyeen uran huipentuma oli kuitenkin Hollywood Bowlissa samaisen vuoden elokuussa tehty konsertti. Yleisöä oli 18 000 ja lämmittelyesiintyjänä toimi The Jimi Hendrix Experience.  Lokakuussa julkaistiin single Glad to Be Unhappy. Se ei ollut mukana pitkäsoitolla ja sijoittui kotimaassaan kahdenneksikymmenenneksikuudenneksi. Yhtyeen tähänastiset albumit oli äänitetty United Western Recordersilla Hollywoodissa.
Kaksi viimeistä pitkäsoittoa äänitettiin kuitenkin John ja Michelle Phillipsin kahdeksanraitaisessa kotistudiossa Bel Airissa. Syyskuussa 1967 yhtye esiintyi Ed Sullivan Showssa ja ilmoitti pitävänsä tauon.  Toukokuussa 1968 ilmestynyt pitkäsoitto The Papas and the Mamas oli suhteellisen menestyksekäs. Single 12.30 (Young Girls Are Comin' to the Canyon) oli julkaistu jo edellisen vuoden elokuussa ja se nousi kotimaassaan sijalle 20. Mama Cassin soololevytyksenä kesäkuussa 1968 julkaistu Dream a Little Dream of Me nousi kotimaassaan sijalle 12. Samaisen vuoden loppuun mennessä yhtye oli hajonnut. Yhtyeen viimeinen uutta materiaalia sisältänyt albumi oli marraskuussa 1971 ilmestynyt People Like Us.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti