perjantai 7. elokuuta 2015

Lauantain pitkä:Pitkäikäinen hollantilaissuosikki

Golden Earring oli Haguessa, Hollannissa vuonna 1961 perustettu hollantilainen rockyhtye. Yhtyeen suurin hitti oli vuonna 1973 ilmestynyt Radar Love, joka nousi kotimaassaan listakärkeen, Britanniassa top teniin ja Yhdysvalloissakin sijalle kolmetoista. Myöhäisempiä hittejä olivat vuonna 1982 ilmestynyt Twilight Zone sekä kahta vuotta myöhemmin julkaistu When The Lady Smiles. Uransa aikana yhtyeellä on ollut kotimaassaan lähes 30 top teniin noussutta singleä ja se on julkaissut 25 studioalbumia. Yhtyeen tämänhetkisen kokoonpanon muodostavat jo originaalissa yhtyeen line upissa mukana olleet basisti/kosketinsoittaja Rinus Gerritsen ja kitaristi/laulaja George Kooymans sekä solisti/kitaristi/huilisti/saksofonisti Barry Hay ja rumpali/perkussionisti Cesar Zuiderwijk. Myös kaksi viimeksi mainittua ovat olleet mukana yhtyeessä vuodesta 1970 lähtien, vaikkakin Golden Earringin riveissä on vieraillut myös muita muusikoita. Kooymansin ja Geritsenin perustama yhtye aloitti nimellä  TheTornados. Pian selvisi, että toiminnassa oli toinen samanniminen yhtye, joten yhtyeen nimeksi vaihtui The Golden Earrings The Hunters-nimisen englantilaisyhtyeen samannimisen instrumentaalikappaleen mukaan. The Golden Earrings toimi myös The Huntersin lämmittelybändinä. Yhtyeen line upin täydensivät solisti Frans Krassenburg ja rumpali Jaap Eggermont ja se saavutti ensimmäisen menestyssinglensä Alankomaissa heti vuonna 1965 ilmestyneellä debyyttisinglellään Please Go. Kakkossingle, Pyen studioilla Lontoossa äänitetty That Day nousi jo toiseksi Hollannin listalla. Sen pääsyn listakärkeen esti ainoastaan Beatlesin Michelle. Vuonna 1967 Barry Hay vaihtui yhtyeen solistiksi. Ensimmäisen listaykkösensä kotimaassaan The Golden Earring saavutti seuraavana vuonna singlellä Dong Dong Digi Diki Dong. Singleä seurasi menestyksekäs psykedeelistä rockia edustanut albumi Eight Miles High.

 Sen 18 minuuttinen nimikappale oli coverversio The Byrdsin vuoden 1966 hitistä. The Golden Earringin, joka tiputti monikon nimestään vuonna 1969, liveversio kyseisestä kappaleesta oli vielä pitkäkestoisempi ja siitä muodostui yhtyeen kahden Yhdysvaltain kiertueen kohokohta. Yhtyeen nimeä kantanut pitkäsoitto, joka tunnetaan myös nimellä Wall of Dolls ja single Back Home eivät menestyneet Amerikassa, mutta yhtyeen kotimaassa molemmat nousivat listakärkeen. Vuonna 1970 Zuiderwijkin liityttyä mukaan kokoonpanoon Golden Earring oli muodostanut klassisimman ja pitkäikäisimmän kokoonpanonsa. 70-luvulla yhtye nautti huomattavasta menestyksestä Radar of Loven singleversion noustua hitiksi sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa. Myös pitkäsoitto Moontan, jolle kappale sisältyi, myi kultalevyksi. Golden Earringin ensimmäinen Yhdysvaltain-kiertue ajoittui vuosiin 1969-1970 ja se olikin eräs ensimmäisistä eurooppalaisista Amerikkaa kiertäneistä yhtyeistä. Golden Earring konsertoi esimerkiksi Jimi Hendrixin, Led Zeppelinin, Procol Harumin ja Eric Claptonin kanssa. Vuosien 1969 ja 1984 aikana Golden Earring teki kaikkiaan 13 kiertuetta Amerikassa. Tuona aikana yhtye toimi lämmittelyesiintyjänä Santanalle, King Crimsonille, The Doobie Brothersille, Rushille ja 38 Specialille. Vuosina 1973-74, jolloin yhtye oli suosionsa huipulla Radar of Loven menestyksen ansiosta, sen lämmittelijöinä soittivat kaksi tulevaa suuruutta, eli Kiss ja Aerosmith. Suosiota Yhdysvalloissa riitti, mutta seuraava listamenestys singlejen osalta oli vasta vuonna 1982 ilmestynyt Twilight Zone. Sen musiikkivideo oli kovassa rotaatiossa toimintaansa aloittaneella MTV:llä, mikä osaltaan helpotti kappaleen nousemista top teniin. Kahta vuotta myöhemmin ilmestynyt When the Lady Smiles nousi Kanadassa kolmanneksi ja kotimaassaan kärkeen ollen siellä yhtyeen viides listaykkönen.

 Kyseisen kiertueen jälkeen Golden Earring suuntasi Eurooppaan. The Hole-pitkäsoiton jälkeen yhtye piti taukoa Hayn ja Kooymansin julkaistessa tässä vaiheessa sooloalbuminsa. Vuonna 1991 Golden Earring saavutti suuren hitin kappaleella Going to the Run. Vuodesta 1992 lähtien yhtye on esiintynyt menestyksekkäästi akustisissa, usein loppuun myydyissä konserteissa. Myös unplugged-albumeita on ilmestynyt ja niistä esimerkiksi The Naked Truth on myynyt yli puoli miljoonaa kappaletta ainoastaan Alankomaissa. Vahvana livebändinä tunnettu Golden Earring soittaa noin kaksisataa keikkaa vuodessa. Pääosin kotimaassaan, mutta kiertuelistalla ovat myös Belgia, Saksa ja Englanti. Yhtye on julkaissut uransa aikana useita livelevyjä, joista viimeisin, vuonna 2006 ilmestynyt Live from Ahoy on dvd, joka sisältää bonuksenaan cd:n. Vuonna 2003 yhtye palasi Yhdysvaltoihin ja levytti pitkäsoiton Millbrook USA Frank Carillon studiossa. Maaliskuussa 2009 Golden Earring palasi Englantiin yli 30 vuoden keikkatauon jälkeen ja soitti kaksi konserttia, joista toisen Lontoossa. Vuonna 2011 Golden Earring vietti 50-vuotisjuhlaansa. Yhtye on soittanut ilman pitempiä taukoja vuonna 1961 tapahtuneesta perustamisestaan lähtien. Juhlaa vietettiin Haguen historiallisessa museossa Golden Earringiin keskittyneen näyttelyn merkeissä. Yhtyeen tuorein pitkäsoitto on toukokuussa 2012 ilmestynyt Tits n' Ass. Lontoossa äänitetty ja Chris Kimseyn tuottama albumi nousi kotimaassaan listakärkeen kahteen otteeseen. Viides helmikuuta 2021 yhtyeen manageri ilmoitti hollantilaislehdistölle Golden Earringin uran loppuneen George Kooymanin vakavan sairauden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti