perjantai 21. elokuuta 2015

Lauantain pitkä:Merkittävä laulajatar/lauluntekijä

21. elokuuta 1941 syntynyt Jackie DeShannon on amerikkalainen laulaja/lauluntekijä, jolla on plakkarissaan liuta hittejä 60-luvusta eteenpäin. Lisäksi DeShannon on eräs ensimmäisistä rockin aikakauden naislauluntekijöistä. Nykyisin DeShannon vastaa viihdettä koskevista tv- ja radiolähetyksistä raportoimalla historiallisia anekdootteja ja Beatlesin jäseniä koskevia uutisia. Sharon Lee Myers syntyi Hazelissa, Kentuckyssa. Kuusivuotiaana hän esitti countrykappaleita paikallisessa radio-ohjelmassa. 11-vuotiaana DeShannon juonsi omaa radio-ohjelmaansa. Bataviaan, Illinoisiin muutettuaan DeShannon pääsi high schooliin. 13-vuotiaana hän pääsi paikalliseen sanomalehteen solistintaitojensa ja esiintymistensä ansiosta. Hänellä oli myös oma radio-ohjelmansa Breakfast Melodies radiokanava radioasema WMRO:lla. Batavia High Schoolissa Sherry Lee viihtyi kolmen vuoden ajan. Hän teki ensimmäiset levytyksensä käyttäen nimiä Sherry Lee, Jackie Dee ja Jackie Shannon. Hänen näkemyksensä countrykappaleista Buddy ja Trouble, joista ensin mainittu oli levytetty Jackie Deen ja jälkimmäinen Jackie Shannonin nimellä, herättivät rockin keskeisimpiin pioneereihin kuuluneen Eddie Cochranin huomion. Tämä järjesti Shannonille matkan Kaliforniaan tapaamaan tyttöystäväänsä, laulaja/lauluntekijä Sharon Steeleytä. Kaksikon musiikillisen yhteistyön tuloksena syntyi Brenda Leen hitti Dum Dum. Vuonna 1960 Sherry Lee solmi levytyssopimuksen Liberty Recordsin kanssa. Sherry Myers ei soundannut hyvältä nimeltä, joten taiteilijanimeksi valikoitui Jackie DeShannon; kyseessä oli todennäköisesti irlantilaisen esiäidin nimi. Jackie DeShannonin ensimmäinen pieni hitti oli Lonely Girl samaisen vuoden lopussa. Seuraavat singlet eivät juurikaan menestyneet, mutta loppuvuodesta 1963 ilmestyneet Needles and Pins ja When You Walk into the Room, joista jälkimmäinen oli DeShannonin itsensä käsialaa, olivat hittejä sekä artistille itselleen että hieman myöhemmin myös liverpoolilaiselle The Searchers -yhtyeelle. Needles and Pins nousi DeShannonin omana näkemyksenä Kanadassa aina listakärkeen.

DeShannon levytti useita singlejä, joiden tyylien kirjo kattoi popin, countryn, gospelin, rockabillyn ja Ray Charles-tyyppisen soulin. Kappaleet eivät kuitenkaan menestyneet ja DeShannonin rooli biisintekijänä muodostui levyttävää artistia merkittävämmäksi. Helmikuussa 1964 hän pääsi silti Beatlesin Amerikan-kiertueen lämmittelijäksi. DeShannonin kiertuebändiin kuului muun muassa kitaristi Ry Cooder. DeShannon kirjoitti kappaleen Don't Doubt Yourself Babe The Byrdsin esikoisalbumille. Hänen tuonaikaiseen musiikkiinsa vaikuttivat voimakkaasti Amerikan länsirannikon soundit sekä folkmusiikki. Jimmy Pagen kanssa Jackie kirjoitti menestyskappaleet Dream Boy ja Don't Turn Your Back on Me. Hänen käsialaansa olivat myös useat Marianne Faithfullin hitit. Niistä suurin menestys Britanniassa oli singlelistalla aina neljänneksi noussut Come and Stay with Me, joka oli top ten-hitti myös Yhdysvalloissa. Jackie levytti kappaleen itse vasta kolme vuotta myöhemmin, eli vuonna 1968 ilmestyneelle albumilleen Laurel Canyon. Hän esiintyi säännöllisesti tv-showssa Ready Steady Go! Muutettuaan New Yorkiin DeShannon teki yhteistyötä Randy Newmanin kanssa. Delaney Bramlettille hän kirjoitti kappaleen You Have No Choice. Burt Bacharachin ja Hal Davidin käsialaa ollut What the World Needs Now is Love oli Jackielle top ten-hitti ja se johti clubikiertueisiin ja tv-esiintymisiin. Kanadassa kappale nousi aina listaykköseksi ja oli Yhdysvalloissakin seitsemäs. Bobby Veen kanssa hän esiintyi vuonna 1967 ilmestyneessä elokuvassa C'mon Let's Live a Little. Seuraava suuri menestys oli vuonna 1969 ilmestynyt single Put a Little Love in Your Heart ja myös samanniminen albumi sai hyvän vastaanoton. Kappale oli DeShannonin oma ja singlenä se myi yli miljoona kappaletta ja ansaitsi kultalevyn. Samannimiseltä albumilta julkaistu Love Will Find a Way oli myös menestys.

Vuonna 1970 DeShannonin muutti Los Angelesiin ja hänen levy-yhtiökseen vaihtui Atlantic Records. Sille hän levytti kriitikoiden taholta hyvän vastaanoton saavuttaneet albumit Jackie ja Your Baby is a Lady, mutta kaupallisesti ne eivät menestyneet edeltäjiensä veroisesti. Vuonna 1973 DeShannon vieraili Van Morrisonin pitkäsoitolla Hard Nose the Highway. Vuonna 1979 hän esitti Put a Little Love in Your Heartin päätöskappaleena Music for UNICEF -konsertissa, jonka United Nations General Assembly lähetti maailmanlaajuisesti. DeShannon vaikutti ahkerana biisintekijänä silloinkin, kun hänen omat levytyksensä eivät menestyneet. Donna Weissin kanssa hän kirjoitti kappaleen Bette Davis Eyes tämän albumille New Arrangement. Vuonna 1981 Kim Carnesin näkemys kyseisestä kappaleesta muodostui suureksi hitiksi. DeShannon oli mukana kirjoittamassa kappaletta Break Away, joka oli hitti vuonna 1964 Irma Thomasille ja vuonna 1983 Tracey Ullmanille. Put A Little Love in Your Heart nousi vuonna 1989 Billboardin listalla yhdeksänneksi Annie Lennoxin ja Al Greenin duettona. Myös Dolly Parton coveroi kappaleen vuonna 1993. Vuonna 1986 Stevie Nicks ja Tom Petty & The Heartbreakers saavuttivat top 40-hitin coverillaan Needles and Pinsistä. Pat Tillisin vuoden 1994 cover When You Walk into the Roomista nousi countrylistojen kärkeen. Vuonna 2004 sen coveroi Agnetha Fältskog comebacklevylleen My Colouring Book. The Byrdsin originaalijäseniin kuulunut Chris Hillman versioi niin ikään kappaleen vuonna 1998 ilmestyneelle sooloalbumilleen Like A Hurricane. Kesäkuussa 2010 DeShannon pääsi lauluntekijöiden Hall of Fameen. 2012 hän teki ja levytti hyväntekeväisyyskappaleen For Africa In Africa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti