keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Torstain terävä:Haastattelussa Los Bastardos Finlandeses

 Uuden albuminsa VIVA julkaisseen rehdin rockryhmän Los Bastardos Finlandesesin kitaristit Olli Kykkänen ja Ailu Immonen saapuivat haastatteluun Johnnyn kadulle.


 Tiivistä Los Bastardos Finlandesesin kahden viime vuoden tapahtumat?
Olli:"
Noh sellainen viirus sulki Suomen ja lopetti keikat. Me saatiin siitä idea alkaa treenaamaan säänöllisesti treenikämpällä. Tehtiin biisejä, demoteltiin niitä studiolla ja treenattiin niitä äänityskuntoon. Levy tehtiin kolmen neljän biisin nipuissa ja soittaen pohjat livenä. Elikkäs oli kivaa tehdä levyä ilman dedlineä. Albumi oli tosin valmis jo miltei vuoden, kun se viirus tuli taas keväällä takaisin ja siirsi kaikki sovitut keikat syksylle. Enivei olemme kuitenkin soittaneet kimpassa koko ajan."


Yhtyeenne lineupissa on tapahtunut yksi miehistönvaihdos?


Olli:" Joo Ben Granfelt halusi jatkaa soolouraansa ja tilalle saatiin Ailu Immonen aka El Juominen. Tämä tapahtui jo noin viisi vuotta sitten. Ailu on loistava muusikko ja ykkösluokan kitaristi ja mikä parasta, myös hyvä jätkä. Soittaminen Ailun kanssa on kivaa, koska hän tavallaan kirittää koko ryhmää. Hienoa on myös se, että olemme Benin kanssa tekemisissä koko ajan. Meillä on vierekkäiset treenikämpät ja sama agentti Saksassa."

Taustaa uudelle albumillenne VIVA. Miten pitkältä ajanjaksolta mainitun pitkäsoiton kappalemateriaali on?
Olli:" Pääasiassa biisit ovat kyllä uusia. vain Extra Mile ja Oblivion on jo aiemmin tehtyjä. Oblivion on ollut työn alla jo useammalle levylle, nyt se löysi oikean muotonsa. Extra  Milen on Bryn jo levyttännyt aiemmin ensimmäiselle soololevylleen."


Taustaa kappaleille You Can't Keep the Boy Down, Some Crap About an Apple, Todays Rain, Tomorrows Whiskey ja Extra Mile?

Ailu:"You Can't Keep the Boy Down taitaa olla ensimmäinen Bastardo -biisi, joka muokkaantui viimeisimpään muotoonsa vasta treenikämpällä.
Ollilla oli jo demo biisistä, jossa Erkinharjun soittamat rummut ja Brynin laulu, bassot ja kitarat Ollin soittamina.
Normaalisti olisin mennyt studiolle ja soittanut omat kitarani ja sitten biisi olisi ollut siinä tai sitten laitettu pöytälaatikkoon odottelemaan.

Nyt mentiinkin treenikämpälle ja ruvettiin syöttelemään ideoita, jotta kaikki olisivat yhtä tyytyväisiä kipaleeseen.
Syntyi alku- ja loppuriffit, soolo-osa ja kertsi meni aikalailla uusiksi. Samalla muokkaantui kaikkien omat jutut, mitä biisissä tulisimme soittamaan.
Tosiaan, edellinen levy ja ilmeisesti aika pitkälti kaikki muutkin levyt on tehty hyvin eri metodilla ja harvemmin on bändi ollut studiossa samaan aikaan.
Viva! -levyn kaikki rumpuraidat on soitettu ”livenä”, eli bändin kanssa. Toki laulut, kitarat ja bassot soitettiin uudestaan.

Some Crap About an Apple

Tämä biisi on tavallaan julkaistu jo aiemmin, ei kuitenkaan virallisesti.
Nelisen vuotta sitten silloinen heilani kysyi, voisinko tehdä hänelle punkkibiisin, jonka nimi olisi Pomppukengät heidän bändilleen Kanamuna.
No minähän tein ja kirjoitin vielä suurimman osan tekstistäkin tuohon. Löytyy You Tubesta: Kanamuna- Pomppukengät.
Biisi oli kuitenkin mielestäni sen verran hyvä, että annoin sen Brynille ilman lauluraitaa. Taisi olla jo seuraavana päivänä kun Bryn soitti ja ilmoitti, että sanat ja laulumelodia on valmiina.
Tätäkin soiteltiin treenikämpällä, niinkuin tosiaan kaikkia muitakin levyllä olevia biisiä, niin kauan että kaikki tyytyväisiä. Tämä tainnut kyllä muuttua oikeastaan yhtään, paitsi sitten studiossa.
Pari- kolme versiota soitettiin klikin kanssa ja ei tuntunut toimivan oikeastaan yhtään. Otettiin klikki pois ja Erkinharju pääsi vauhtiin, biisi lyheni muistaakseni 9 sekunnilla.

Todays Rain, Tomorrows Whiskey

Eka vai toka Brynin biisi, joka syntyi tällä metodilla.
Brynillä tosiaan oli uusi biisi ja esitti sitä minulle akkarilla ja lauloi siihen päälle. En saanut siitä oikein mitään irti, mutta äänitin kuitenkin siitä laulun yhdelle ja sen akustisen kitaran
toiselle raidalle. Tein biisistä demon, jossa käytin vaan lauluraitaa, ohjelmoin simppelit rummut ja soitin siihen basson ja kitarat. Sehän rupesi kuulostamaan jo biisiltä!
Lopullinen muoto biisille syntyi vasta treenikämpällä koko bändin voimin, tästä oli muistaakseni ihan järjettömän monta eri versiota, ennen kuin kaikki olivat tyytyväisiä lopputuokseen ja oltiin valmiita menemään studioon.

Extra Mile

Tämä biisi on Brynin vanha biisi, joka löytyy sen ensimmäiseltä soololevyltä, mies ja kitara meiningillä.
Kaipailin yhtä hyvää slovaria levylle ja kun kuulin tämän biisin, päätin kokeilla mitä siitä tulisi.
Tästäkin tein bändi demon ensin itsekseni ja tämä ei treenikämpällä paljoa siitä muuttunut. Orginaaliin verrattuna, tässä ainoastaan lisänä kitarasoolo, toisen säkeistön modulaatio ja biisin loppu."

Useammmasta albumin kappaleesta on työstetty myös musiikkivideot?


Olli:"Juu videoita teimme 0 budjetilla. Tämäkin oli Ailun idea. kuvasimme itse kännyköillä nämä videot jotka Ailu itse editoi. Hauska ja halpa projekti."


Kuinka VIVA eroaa aikaisemmista Los Bastardos Finlandesesin albumeista sen lisäksi, että on edeltäjiään laadukkaampi?


Olli:"Aikaa tämän tekoon käytettiin enemmän, ja deadlinen puuttuminen kuuluu varmaan rentoutena.Myöskin livesoitto kuuluu tässä. Esimerkiksi teimme Some crab about an apple -biisin ensin klikin kanssa ja sitten ilman, samalla tempolla lähti molemmat, mutta ilman klikkiä versio on 10 sekunttia nopeampi. se päätyi levylle. Monesta biisistä tehtiin eri tempoisia versioita, ja kuuneltiin, mikä toimii parhaiten. Myös turha studiokikkailu jätettiin pois. Tämä on sellainen rento vanhan ajan tyyliin tehty levy".


Nimeä itseesi lähtemättömän vaikutuksen tehneitä rockyhtyeitä ja artisteja?


Olli:"Dave Lindholm. AC/DC. Aerosmith. Sweet. Slade. Nazareth. DR. Feelgood. Hurriganes. Peer Günt.Sex Pistols. Ramones. Uriah Heep."

Los Bastardos Finlandesesin tulevaisuuden suunnitelmat keikkailun ynnä muun osalta?

  
 Olli:" Albumirundi part 2 alkaa maaliskuussa. Teemme keikkoja kesän ajan Suomessa niin paljon kun on meille mahdollista. Syksyllä aloitamme taas Saksan ja Euroopan valloituksen, joka ikävästi keskeytyi pari vuotta sitten. Tarkoitus on myös tehdä uutta musaa, ilman deadlineä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti