perjantai 29. joulukuuta 2017

Lauantain pitkä:Keskeinen blue-eyed soulin edustaja

Memphisissä vuonna 1963 perustettu The Box Tops on yhdysvaltalainen rockyhtye, joka tunnetaan parhaiten hiteistään The Letter, Cry Like A Baby ja Soul Deep. Box Tops on tunnustettu aikakautensa keskeisimmäksi niin kutsutun blue-eyed soulin edustajaksi. Yhtyeen ohjelmisto tosin koostui aikakauden soulhittien lisäksi myös brittiyhtyeiden ohjelmistosta sekä Box Topsin tuottajina toimineiden Dan Pennin, Spooner Oldhamin ja Chips Momanin käsialaa olleista kappaleista. The Box Topsin solistin vakanssista huolehtinut Alex Chilton siirtyi myöhemmin voimapopyhtye The Big Stariin ja myös sen toiminnan loputtua soolouralleen, jonka aikana hän esitti silloin tällöin myös The Box Topsin ohjelmistosta tutuiksi tulleita kappaleita. Box Topsin levyt ovat malliesimerkkejä Momanin ja Pennin Memphisin American Sound -studiolla suosituiksi tekemistä tyyleistä. Monet yhtyeen vähemmän tunnetuista top 40 -menestyksistä, kuten Neon Rainbow, I Met Her in Church ja Sweet Cream Ladies, Forward March ovat myös saavuttaneet klassikkostatuksen. Rockkriitikko Lester Bangsin Box Tops-kokoelmasta Super Hits kirjoittaman arvion mukaan Soul Deepin kaltainen kappale kommunikoi tunteen syvyydellä ja vilpittömyydellä. The Box Tops aloitti uransa vuonna 1963 nimellä The Devilles. Välillä nimi muuttui muotoon Ronnie and  The Devilles ja palasi jälleen originaalin asuunsa. Paikalistasolla yhtyeen suosio kasvoi sen voitettua Memphisissä Battle of the Bands -kilpailun ja päihitettyä lopulta yhtyeen Bobby and The Originals, joka oli pitänyt voittopaikkaa hallussaan 19 viikon ajan. Yksi Originalsin jäsenistä, Terry Manning, toimi myöhemmin ääni-insinöörinä joillakin The Box Topsin levytyksillä. Tammikuuhun 1967 mennessä yhtyeen kokoonpanoksi oli muotoutunut perustajajäsen Danny Smythen ympärille kitaristi/kosketinsoittaja/taustalaulaja John Evans, leadvokalisti/kitaristi Alex Chilton, basisti/kosketinsoittaja/taustalaulaja Bill Cunningham, soolokitaristi ja myös sähköistä sitaria soittanut ja osaltaan taustalauluista vastannut Gary Talley sekä rumpali Larry Spillman. Yhtyeen nimeksi vaihtui pian Box Tops, sillä samaan aikaan vaikutti toinen levyttänyt The Devilles -niminen yhtye. The Box Topsina yhtye siirtyi studioon tuottaja Dann Pennin kanssa levyttämään Wayne Carson Thompsonin käsialaa ollutta kappaletta The Letter. Vaikka kyseinen biisi oli kestoltaan hieman alle kaksiminuuttinen, siitä muodostui kansainvälinen hitti syyskuussa 1967. The Letter nousi Billboardin listakärkeen ja piti ykköspaikkansa neljän viikon ajan. Single myi yli neljä miljoonaa kappaletta ja saavutti kultalevyn. Lokakuun viimeisellä täydellä viikolla The Letterin pitäessä ykköspaikkaa kakkossijalla oli The Hombres-yhtyeen Let It Out (Let It All Hang Out) Merkittävää on, että The Hombresin jäsenistöön kuului toinen Cunninghamin veljeksistä; solisti B. B. Cunningham Jr. Harvinaislaatuisesti singlelistan kahta kärkipaikkaa piti saman perheen jäseniä eri yhtyeissä.

The Letteriä Box Topsin diskografiassa seurasi toinen Thompsonin kirjoittama ja Pennin tuottama kappale Neon Rainbow. Marraskuussa 1967 seurasi yhtyeen esikoisalbumi The Letter/Neon Rainbow. Box Tops tuli julkaisemaan kolme albumia yhdeksän kuukauden aikana loppuvuoden 1967 ja seuraavan vuoden kesän välillä.  Yksi yhtyeen originaalijäsenistä; Larry Spillman, jätti yhtyeen opiskelujensa takia melko varhaisessa vaiheessa. Niinpä yhtyeen American Sound -studioilla äänitetyillä levyillä soitti myös joitakin studiomuusikoita, kuten Bobby Womack ja Ardent Sound -studioilla myöhemmin Alex Chiltonin tuottajana toiminut Terry Manning. Varsinaiset yhtyeen jäsenet soittivat silti useilla omilla levyillään The Letter mukaanlukien ja myös kaikilla livekeikoillaan. Tammikuuhun 1968 mennessä John Evans ja Danny Smythe palasivat kouluun ja heidän paikkansa ottivat aikaisemmin yhtyeessä The Gentrys soittanut basisti Rick Allen ja rumpali Thomas Boggs. Billboardin listalla sijalle kaksi noussut Cry Like A Baby oli miljoonamenestys vuonna 1968 ja myöhemmin kappaleesta on levyttänyt coverversion muun muassa Kim Carnes. Samaisena vuonna julkaistut I Met Her in Church ja Choo-Choo Train olivat pienempiä menestyslevyjä. Vuoden 1968 loppuun mennessä yhtye vaihtoi tuottajia ja Pennin tilalle tuli Cogbillistä ja Momanista muodostunut tiimi, joka vastasi yhtyeen vuoden 1968 viimeisen hitin Sweet Cream Ladies, Forward March tuotannosta. Kyseinen single debytoi Billboardin listalla Alex Chiltonin 18-vuotissyntymäpäivänä. Cogbill ja Moman tuottivat kaikki Box Topsin kappaleet vuoteen 1971 saakka. Kesällä 1969 Thompsonin käsialaa olleesta ja nopeatempoisesta Soul Deepistä muodostui Box Topsin viimeinen top 40:ään noussut single. Billboardin listalla se oli parhaimmillaan sijalla 18. kyseisen vuoden elokuussa. Sitä seurannut Turn on a Dream saavutti Billboardilla sijan 59. Kanadassa kappaleen sijoitus oli kohtuullisesti 29. Cunningham palasi kouluun elokuussa 1969 ja hänen paikkansa Box Topsin basistina otti Harold Cloud. Lopulta yhtyeen toleranssi managerien, promoottorien ja lakimiesten epäkunnioitukselle loppui. Talley julkaisi Puremusic.comissa vuonna 2004 artikkelin, jossa hän kertoi yhtyeen saapuneen joulukuussa 1969 brittikiertueelleen ja havainneen, ettei promoottori ollut pitänyt kiinni sovitusta raiderista. Box Topsin olisi pitänyt soittaa lämmittelyesiintyjänä toimineen reggaeyhtyeen rummuilla, huonolla PA:lla kunnollisten kitaravahvistimien sijaan ja rikkinäisillä kosketinsoittimilla. Lopulta helmikuussa 1970 jäljelle jääneet Box Topsin perustajajäsenet Talley ja Chilton olivat valmiita jatkamaan omillaan ja hajottivat yhtyeen.

Levy-yhtiö Bell jatkoi silti edelleen Box Topsin uusien levyjen julkaisemista hyödyntämällä Chiltonin entuudestaan kyseisen yhtiön kanssa levyttämää materiaalia.Samoihin aikoihin kasattiin Box Topsin täysin uusi kokoonpano, joka koostui tunnetuista Memphisin alueen muusikoista. Chiltonin tilalle tuli Ronnie and The Devillesin Ron Jordan, Ronnie Hodges palkattiin soolokitaristiksi ja solistiksi, Joe Savagesta tuli basisti ja taustalaulaja ja muun muassa Sunin, Ardentin ja American- studioilla vaikuttaneesta Tom Rigsbysta rumpali ja toinen taustalaulaja. Saman kuukauden aikana yhtyeen uusi kokoonpano nauhoitti kappaleen You Keep Tightening Up on Me, ja pääsi sillä Billboardin sadan suosituimman singlen joukkoon. Kanadassa kyseisestä singlestä muodostui vielä hieman suurempi menestys. Kyseinen lineup vaikutti vuoden 1973 alkuun saakka. Sen levyttämät kaksi myöhäisempää singleä jäivät vaille listamerkintää, mutta sitä vastoin originaalin Box Tops- kokoonpanon viimeinen pikkulevy, jälleen Thompsonin kynäilemä King's Highway oli paikallinen menestys Dallasissa vuoden 1971 keväällä. Jokainen Box Topsin originaalijäsenistä työskenteli musiikkibisneksen parissa seuraavien vuosikymmenien aikana. Big Star-yhtyeen ja soolouransa lisäksi Alex Chilton toimi tuottajana esimerkiksi The Crampsille. Talley toimi sessiokitaristina ja biisintekijänä Memphisissä, Atlantassa ja Nashvillessa. Artisteista, joiden kanssa hän on työskennellyt, mainittakoon pikaisesti Billy Preston, Waylon Jennings, soulduo Sam & Daven Sam Moore sekä Willie Nelson. 90-luvulla hän levytti kaksi albumia Appaloosa Recordsille yhtyeen Fish Heads & Rice kanssa. Basisti Cummings suoritti maisterin tutkinnon musiikissa ja pääsi osaksi Valkoisen talon orkesteria ja klassisen musiikin parissa luomallaan uralla hän soitti joidenkin maailman huippujen kanssa. Evans työskenteli kitaranrakentajana ja soitti ajoittain memphisiläisissä yhtyeissä. Lopulta hänen työnsä löytyi tietokonealalta. Smythe soitti 70-luvulla mephisiläisissä blues- ja soulyhtyeissä. 80-luvulla hänen ammattiuransa liityi taiteeseen, mutta seuraavalla vuosikymmenellä Smythe palasi musiikin pariin. Vuonna 1989 The Box Tops teki reunion-konsertin Nashvillen Ace of Clubsissa. Yhtyeen kokoonpanon  muodostivat tuolloin Chilton, Evans, Talley, basisti Harold Cloud ja rumpali Gene Houston. Kyseisessä konsertissa yhtyettä täydensi puhallinsektio ja kolmesta laulajasta muodostunut taustakuoro. Heistä tunnetuin oli Tracy Nelson.

Cummingham järjesti seuraavaksi yhtyeen originaalijäsenten reunionin vuonna 1996. Box Tops julkaisi itse tuottamansa ja uudesta materiaalista koostuneen albumin Tear Off! ja päätti konsertoida valtakunnallisesti. Pitkäsoiton kappaleista mainittakoon Talleyn originaali Last Laugh, coverit Bobby Womackin I'm in Lovesta ja Eddie Floydin Big Birdistä, joista jälkimmäistä Chilton oli esittänyt soolokeikoillaan 80-luvulta lähtien. Mukana oli myös uusi versio The Letteristä. Muut uutuusalbumin kappaleet heijastivat yhtyeen jäsenten vaikutteita soulin, rockin ja countryn saralta. B. B. Cumming Jr. oli kitaristina albumilla julkaistussa versiossa kappaleesta Trip to Bandstand, joka oli alun perin hänen vuonna 1959 ilmestynyt soolosinglensä. Albumin puhallinsovituksista ja -osuuksista vastasi The Memphis Horns, joka osallistui ajoittain myös Box Topsin konsertteihin. Vuonna 2000 John Evans jätti yhtyeen ja hänen paikkansa otti Nashvillesta kotoisin ollut sessiomuusikko Barry Walsh. Evans työskentelee nykyisin Memphisin yliopistossa. Vuonna 2001 Box Tops levytti Blondie-coverin useita artisteja sisältäneellä kokoelma-albumille When Pigs Fly. Vuonna 2003 Box Tops soitti loppuunmyytyjä konsertteja Saksassa ja ne myös lähetettiin Saksan radiossa. Kahta vuotta myöhemmin yhtye soitti useita konsertteja Yhdysvalloissa siitä huolimatta, että yhtyeen jäsenillä oli myös muita velvoitteita Box Topsin ulkopuolella. Viimeisen konserttinsa Memphisissä yhtye soitti 29. toukokuuta 2009 The Memphis Italian Festivalilla. 17. maaliskuuta 2010 yhtyeen leadvokalisti Alex Chilton menehtyi sydänkohtaukseen. Bill Cunningham ja Gary Talley lyöttäytyivät yhteen vanhan tuottajansa ja ystävänsä Terry Manningin kanssa esittääkseen Box Topsina tribuutin Chiltonille. Kyseinen konsertti konkretisoitui New Yorkin The City Wineryssa 28. heinäkuuta samaisena vuonna.Kesällä 2015 Talley ja Cunningham aloittivat yhteistyön muun muassa Tommy Roen yhtyeenjohtajana toimineen Rick Levyn kanssa muodostaakseen Box Topsin uudelleen. New Yorkissa operoivalle Talent Consultants Internationalille sainattuna yhtyeellä oli konsertointivelvoitteita vuoden 2016 loppuun. Danny Smythe menehtyi kuudes heinäkuuta 2016 67-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti