keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Torstain terävä:Haastattelussa Tatu Kaihua & The Violent Mood Swings

Aikaisemmin yhtyeissä Monica's Lips ja Vihreä maa vaikuttaneen solisti/kitaristi/biisintekijä Tatu Kaihuan nykyistä musiikillista työsarkaa edustaa yhtye Tatu Kaihua & The Violent Mood Swings. Uuden yhtyeensä tiimoilta Tatu vastasi haastattelukysymyksiin.

Tatu Kaihua & The Violent Swingsin tähänastinen historia?

"Bändissä soittavat siis minun lisäkseni Heikki Kuikka (basso) ja Mikko Varis (rummut). Heikin kanssa meillä on taustaa jo parista aikaisemmasta yhtyeestämme Monica’s Lips ja Vihreä maa, mutta Mikon kanssa emme olleet aiemmin soittaneet. Muutettuani takaisin Joensuuhun päädyimme pelaamaan jalkapalloa Mikon höntsäporukkaan, ja siellä pelitauolla Mikko joskus ehdotti että käytäisiin soittamassa, soittajamies kun hänkin on. Tämä puhe ei realisoitunut ennen kuin saimme tarjouksen hääkeikasta. Häitä varten sitten treenasimme setin vanhaa rokkia, iskelmää ja Baddingia. Homma tuntui toimivan, joten päätimme käydä treenikämpällä soittelemassa muutenkin.  Minulla oli pöytälaatikossa biisejä, joita aloimme sitten hiomaan."

 Mistä  nimenne adjektiiviattribuutti kumpuaa?

 "Luin joskus englanninkielistä artikkelia tunne-elämän myrskyistä, ja siinä oli tuo ilmaisu. Mietin että olisipa hyvä bändin nimi."

 Miten biisinne syntyvät, kuinka runsaasti materiaalia on kasassa ja kuinka sen julkaisemisessa ollaan aikeissa edetä?

"Nämä nyt treenatut biisit ovat siis minun pöytälaatikostani, joita olemme sitten yhdessä sovittaneet lopulliseen asuunsa. Teen yleensä aina ensin sointukulun ja melodian, ja sitten vasta tekstit. Nytkin laatikossa on nippu valmiita sävellyksiä, jotka odottavat vain tekstiä. Joku sävellys voi odottaa tekstiään vuosikausia. Valmista materiaalia on nyt kasassa levyllinen ja muutama b-puoli, sekä lisäksi muutamia covereita. Tämä nippu on selkeä albumikokonaisuus, ja sellainen olisi haaveissa nauhoittaa. Iloksemme Mikko hallitsee äänittämisen ja hän onkin äänittänyt nuo jo julkaistut kappaleemme ja toivottavasti myös tulevat. Uskoisin että pudotamme vielä singlen tai pari, ja sitten lyömme lätyn pihalle. Se voisi olla luultavaa. Singleihin on myös hauska tehdä videoita."

 Olisiko musiikilliselle ilmaisullenne löydettävissä vertailukohteita?

"Tähän olisi hauska kuulla vastaus kuulijoilta. Mutta treenikämpällä mainitaan usein vanha rokki, blues, iskelmä, Agents, Neil Young, Dylan, Beatles, Los Lobos, Ennio Morricone, surf- ja rautalanka…muun muassa näitä kohti siis ainakin silloin tällöin kurkotellaan, mutta voihan olla että lopputulos kuulostaa joltain muulta tai ainoastaan juuri meiltä."

Miten keskeisessä asemassa tekstit ovat musiikissanne?

"Tekstit ovat hyvin keskeisessä asemassa. Laulut ovat keino sanoa asioita, ja siihen pyrin löytämään parhaat mahdolliset sanat. Sanojen estetiikka on myös tärkeää.  Ja se vaatii työtä, helposti alkaa laiskistuttaa ja sitten tyytyy klisheisiin ja helppoihin sanavalintoihin. Mutta pitäisi koittaa aina löytää oma tapa sanoa se asia. Joku sanoi että kirjoittaminen on sotaa klisheitä vastaan, ja sitä sotaa yritän käydä. Välillä - ehkä useinkin - häviän, ja klisheitä tulee. Toisaalta, monet laulunteksti-perinteet nojaavat klisheisiin, ovat klisheisiä avoimesti, kuten vaikkapa suomalainen iskelmä. Silloin pyrkimyksenä ei ole löytää omanlaista ilmaisua vaan pikemminkin toistaa genren lainalaisuuksia. Ja se toimii myös apukeinona, kivijalkana tekstien tekemiselle, ne tutut ilmaisut. Ja eipä siinä. Mutta itseäni kiinnostaa koittaa löytää omaääninen ilmaisu. "

 Ohjelmistossanne on muutamia lainakappaleita. Kuinka ne valikoituvat?

"Keikka-setissä ei tällä hetkellä ole kuin Tamara Lundin Sinun omasi, ja se on valikoitunut paitsi teemansa myös loistavan melodiansa ansiosta. Hää- ja juhlakeikkasetissämme on sitten muitakin. Ei ole sen kummempaa valintaprosessia kuin että mistä biisistä tykkää ja mikä on soitto- ja laulukyvyn rajoissa. "

 Bändinne tulevaisuuden suunnitelmat?

"Uskoisin puhuvani kaikkien puolesta jos sanon että tällä erää suunnitelmissa on äänittää tämä nippu biisejä, julkaista ne muodossa tai toisessa ja soittaa mahdollisimman paljon keikkoja. Sen pidemmälle ei osaa vielä ajatella, eikä kannatakaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti