lauantai 12. maaliskuuta 2016

Sunnuntain extra:Suomipunkin klassikon kultakauden keikkameininkiä

Pelle Miljoona & 1980:Näyttämökuvia

Eräältä Pelle Miljoona & 1980-yhtyeen viimeisistä keikoista 12. joulukuuta 1979 Tavastialla taltioitu ja seuraavan vuoden toukokuussa ilmestynyt livealbumi Näyttämökuvia on kohonnut kyseisen yhtyeen tuotannosta monille kaikkein tärkeimmäksi. Neljäntoista biisin kattaukseen sisältyy kaksi englanninkielistä coveria.
Näkemykset The Clashin Garagelandista ja The Whon My Generationista käyvät kunnianosoituksista suurille esikuville. Muilta osin kappalemateriaali jakautuu näytteisiin Pelko ja viha sekä Viimeinen syksy- pitkäsoitoilta ja mukana on myös livetulkintoja alkuaan pelkästään pikkulevyillä julkaistusta aarteistosta. Viimeksi mainittuja edustavat Mulla menee lujaa, kertakaikkisen upea Rubberduck Jonesin sävellys Rakastava voima sekä Lähdetään kiitämään, joka on suomennos Eddie &The Hot Rodsin biisistä Do Anything You Wanna Do.
Punkin tiivistymänä Suomessa pidetyltä Pelko ja viha-albumilta tarjoillaan ainoastaan Tumpin vokalisoima ja Taskisen käsialaa oleva Hyvä fiilis, mutta Viimeisen syksyn osuus on sentään runsaampi. Mukana Pellen laulamista kappaleista ovat nimittäin livetulkinnat avausraidasta Nuoret sankarit sekä funkahtavasta Elä (kun olet nuori vielä)- kappaleesta. Erityisen onnistunut näkemys kuullaan alkuaan Problemsin pelkästään singlenä julkaisemasta biisistä Tapan aikaa.
Kitaristikaksikko, jonka muodostavat Nisse Rikama alias Rubberduck Jones ja Stefan Piesnack, loistaa diskanteista soundeista huolimatta, mutta originaalin Näyttämökuvia-levyn ainoa vika on siinä, ettei pitkäsoitto suinkaan sisällä koko keikkaa. Tripla-albumilla Metropolis samaiselta keikalta julkaistiin lisää versioita useista alkuaan Viimeisellä syksyllä ilmestyneistä kappaleista (Juosten kohti elämää, Ajassa tapahtuu ja Tämä sukupolvi) sekä Tumpin laulamista Problems-raidoista, joita edustivat Raitsikka oot ja Koko yö.
Kyseisellä keikalla esitetty versio legendaarisesta reggaekappaleesta Gabriel kuultiin alun perin kokoelmalla Tavastia-live. Olen kaunis-boxilla Pelle Miljoona & 1980-yhtyeen jäähyväiskeikka on viimein saatavilla kokonaisuudessaan ja mitä ilmeisimmin myös kappaleiden todellisessa esittämisjärjestyksessä.
Kyseessä on kerrassaan loistava ja historiallinen dokumentti ajalta, jolloin Pelle & co oli vielä täysin punk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti