tiistai 14. heinäkuuta 2015

Keskiviikon klassikko:Eräs countryrockin supertähdistä

15. heinäkuuta 1946 Tusconissa, Arizonassa syntynyt Linda Maria Ronstadt on amerikkalainen country- ja poplaulajatar. Hän on saavuttanut muun muassa toistakymmentä Grammya ja kolme American Music Awardsia. Plakkarissa on myös kultaa, platinaa ja moninkertaista platinaa myyneitä pitkäsoittoja. Ronstadt on myös tehnyt musiikillista yhteistyötä useiden artistien kanssa. Johnny Cashin, Emmylou Harrisin, Dolly Partonin ja Gram Parsonsin kaltaisten countryartistien lisäksi yhteistyökumppaneihin ovat lukeutuneet esimerkiksi Frank Zappa ja Warren Zevon. Ronstadtin lauluääntä on kuultu yli 120 albumilla ja kaiken kaikkiaan hänen levyjään on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta. Kyseessä on toisin sanoen eräs kaikkien aikojen parhaiten myyneistä artisteista. Ronstadt on julkaissut yli 30 pitkäsoittoa ja saavuttanut 21 top 40-hittiä ja kymmenen top teniin noussutta singleä. Listakakkosia on sinkkujen osalta kertynyt kolme ja näkemys You're No Goodista nousi aina listakärkeen. Billboardin albumilistalla kymmenen pitkäsoittoa on noussut top teniin ja kolme listakärkeen. Syyskuussa 2013 ilmestyi Ronstadtin elämäkerta Simple Dreams:A Musical Memoir. New York Timesin Best Seller -listalla se debytoi top tenissä. Rock and Roll Hall of Fameen Ronstadt pääsi huhtikuussa 2014. Lindan ammattiura solistina alkoi 1960-luvun puolivälissä Bobby Kimmelin ja Kenny Edwardsin kanssa countrya ja folkrockia esittäneessä yhtyeessä The Stone Poneys. Yhtye saavutti hitin coveroimalla Mike Nesmithin käsialaa olleen kappaleen Different Drum. Vuosina 1967-68 yhtye julkaisi kolme pitkäsoittoa. Sooloartistina Ronstadt julkaisi loppuvuodesta 1969 albumin Hand Sown Home Grown. Sitä on kuvattu ensimmäisenä naisartistin tekemänä vaihtoehtoisena countrylevynä.

Maaliskuussa 1970 ilmestynyt toinen sooloalbumi Silk Purse sisälsi debyyttisoolohitin Long Long Time. Vuonna 1971 ilmestyneellä artistin nimikkoalbumilla taustamuusikkoina kuultiin tulevia The Eaglesin jäseniä Don Henleytä, Glen Freytä, Bernie Leadonia ja Randy Meisneria. Vuonna 1973 ilmestynyt neljäs albumi Don't Cry Now sisälsi Ronstadtin ensimmäisen countryhitin Silver Threads and Golden Needles, jonka artisti oli levyttänyt jo soolodebyytilleen. Vaikka suuri menestys antoi vielä odottaa itseään, Ronstadt konsertoi esimerkiksi Neil Youngin ja Jackson Brownen kanssa ja teki useita tv-esiintymisiä. Hän tutustui myös Emmylou Harrisiin ja kaksikosta tuli hyvät ystävät ja musiikilliset yhteistyökumppanit. Linda oli siis levyttänyt jo useita laadukkaita pitkäsoittoja, mutta lopullista kaupallista läpimurtoa tuli merkitsemään vasta vuonna 1974 ilmestynyt albumi Heart Like A Wheel. Se nousi aina Billboardin listakärkeen. Ronstadtin covereista tuli suosittuja ja hän esitteli suurelle yleisölle useita keskeisiä lauluntekijöitä. Heart Like A Wheelin sinkuista You're No Good oli ykkönen ja näkemys Everly Brothersin When Will I Be Lovedista kakkonen. I Can't Help It (If I'm Still in Love with You) toi Ronstadtille ensimmäisen Grammyn parhaasta countryvokaaliesityksestä. Syyskuussa 1975 ilmestynyt seuraava pitkäsoitto Prisoner in Disguise nousi Billboardilla viiden suosituimman joukkoon ja myi yli miljoona kappaletta.

 Singleinä julkaistiin Love is a Rose sekä Heatwave, näkemys Martha & The Vandellasin hitistä. Molemmat nousivat viiden suosituimman joukkoon; edellinen Billboardin country-, ja jälkimmäinen poplistalla. Vuonna 1976 ilmestyi järjestyksessään kolmas Ronstadtin platinaa myynyt pitkäsoitto Hasten Down the Wind. Hän ansaitsi albumista Grammyn ja osallistui tällä kertaa albumin työstämiseen myös biisintekijänä. Näkemys Willie Nelsonin klassikosta Crazy nousi countrylistalla top teniin alkuvuodesta 1977. Saman vuoden lopussa ilmestynyt albumi Simple Dreams oli Billboardin listakärjessä viisi viikkoa ja sisälsi useita singlehittejä. Niihin lukeutuivat Roy Orbisonin Blue Bayou, Buddy Hollyn It's So Easy sekä Warren Zevonin kirjoittama Poor Poor Pitiful Me. Vuonna 1978 ilmestynyt Living in the USA oli Ronstadtin kolmas listakärkeen noussut albumi. Sen hittisingle oli Ooh Baby Baby ja albumi myi kotimaassaan yli kolme miljoonaa kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti