perjantai 3. helmikuuta 2017

Lauantain pitkä:Eräs kaikkien aikojen brittibasisteista ja solisteista

12. kesäkuuta 1949 syntynyt ja 31. tammikuuta 2017 edesmennyt John Kenneth Wetton oli brittiläinen basisti, solisti ja biisintekijä. Hän syntyi Willingtonissa ja varttui Bournemouthissa. Wetton saavutti kuuluisuutta yhtyeiden Mogul Trash, King Crimson, Family, Uriah Heep, Roxy Music sekä Wishbone Ash jäsenenä. King Crimsonin jälkeen Wetton muodosti yhtyeen UK ja myöhemmin hän toimi superyhtye Asian johtohahmona ja keskeisimpänä biisintekijänä. Juuri Asian jäsenenä Wetton saavutti suurimman kaupallisen menestyksensä. Yhtyeen nimetön esikoisalbumi myi yli kahdeksan miljoonaa kappaletta ollen Billboardin listalla vuoden 1982 ostetuin. Myöhemmin Wetton perusti duon Icon Yesissä ja The Bugglesissa vaikuttaneen Geoff Downesin kanssa. 90-luvusta eteenpäin Wetton loi menestyksekkään soolouran ja julkaisi useita studio- ja livealbumeita. Hän oli myös ahkerasti hyödynnetty studiomuusikko, joka soitti useiden keskeisten progressiivisen rockin edustajien levyillä. Heistä mainittakoon Yesin Steve Howe ja Genesiksen Steve Hackett. Wetton aloitti musisointinsa eri yhtyeissä Richard Palmer-Jamesin kanssa. Niistä keskeisimmäksi osoittautui Mogul Trash. Soitettuaan keikoilla Renaissance-yhtyeen kanssa Wetton liittyi yhtyeeseen Family ja aloitti myös sessiomuusikon uransa. Lopullista läpimurtoa Wettonille tuli merkitsemään liittyminen Robert Frippin luotsaaman King Crimsonin vuonna 1972 muodostuneeseen kokoonpanoon. Sen riveissä Wetton nousi esiin myös solistina ja biisintekijänä. Palmer-James toimi yhtyeen tekstittäjänä. Wetton jatkoi King Crimsonissa vuoteen 1974, jolloin Fripp yllättäen hajotti yhtyeen. Seuraavaksi Wetton teki kiertueen Roxy Musicin kanssa ja oli mukana  Uriah Heepin pitkäsoitoilla Return to Fantasy ja High and Mighty, jotka olivat myös viimeiset David Byronin vokalisoimat Heepin albumit.

Vuonna 1977 King Crimsonin paluuyrityksen ja Rick Wakemanin kanssa kaavaillun uuden yhtyeen kariuduttua Wetton kasasi yhtyeen UK niin ikään aikaisemmin King Crimsonissa vaikuttaneen Bill Brufordin kanssa. Sen kokoonpanoon täydensivät kosketinsoittaja/viulisti Eddie Jobson ja kitaristi Allan Holdsworth.Brufordin ja Holdsworthin jätettyä yhtyeen mukaan liittyi yhdysvaltalainen perkussionisti Terry Bozzio. Näin ollen UK:sta kehkeytyi trio Emerson Lake and Palmerin tyyliin. Kyseinen kokoonpano julkaisi vuonna 1979 studioalbumin Danger Money ja keikkaili Jethro Tullin lämmittelijänä.  UK:n lopetetua toimintansa Wetton julkaisi vuonna 1980 esikoissooloalbuminsa Caught in the Crossfire. Seuraavaksi hän sai kiinnityksen Wishbone Ashiin ja oli mukana kyseisen yhtyeen vuonna 1981 ilmestyneellä albumilla Number the Brave. Samaisena vuonna Wetton aloitti musiikillisen yhteistyön aikaisemmin Yesissä vaikuttaneen Steve Howen kanssa. Kaksikko perusti Asia-yhtyeen, jonka riveissä Wetton vaikutti vuoteen 1983 saakka. Tähän vaikuttivat kyseisenä vuonna ilmestyneen pitkäsoiton Alpha odotettua vähäisemmät myyntiluvut. Kahta vuotta myöhemmin Wetton oli jälleen Asian riveissä. Howen oli tässä vaiheessa korvannut Mandy Meyer ja vuonna 1985 ehti ilmestyä yhtyeen seuraava pitkäsoitto Astra. Seuraavana vuonna Wetton yhdisti voimansa Roxy Musicin kitaristin Phil Manzaneran kanssa. Kaksikko julkaisi vuonna 1986 pitkäsoiton Wetton/Manzanera, jonka rumpuosuuksista huolehti Yesin Alan White. Näihin aikoihin Howe aloitti yhteistön Geoff Downesin ja Carl Palmerin kanssa muodostaakseen Asian uuden kokoonpanon ilman Steve Howea. Sen tekemiä äänityksiä oli mukana yhtyeen vuonna 1990 ilmestyneellä kokoelma-albumilla Then & Now. 1990-luvulla Wetton keskittyi ensisiijaisesti soolouraansa.
Vuonna 1999 Asian uudelleenkasaamisyritys johti lyhytikäiseen progressiivisen rockin yhtyeeseen Quango Carl Palmerin, John Youngin ja Dave Kilminsterin kanssa. Se teki useita keikkoja Britanniassa ja julkaisi konserttitaltioinnin Live in the Hood ennen kuin Wetton ja Palmer palasivat sooloprojektiensa pariin. 2000-luvun alku merkitsi Wettonille uudestaan yhteistyötä Asian kosketinsoittajan Geoff Downesin kanssa yhtyeessä iCon. Vuosi 2006 merkitsi viimein Asian originaalin, Wettonista, Howesta, Downesista ja Palmerista muodostuneen kokoonpanon paluuta. Huhtikuussa 2008 ilmestyi uusi studioalbumi Phoenix, joka nousi Yhdysvaltojen albumilistalla sijalle 73. Originaali kokoonpano julkaisi vielä pitkäsoiton Omega vuonna 2010 ja XXX kahta vuotta myöhemmin. Howe jätti Asian tammikuussa 2013. Hänet kitaran varressa korvasi Sam Coulson ja maaliskuussa 2014 julkaistiin albumi Gravitas. Vuonna 2013 Wetton teki 42 vuoden jälkeen yhteistyötä Renaissancen kanssa yhtyeen albumilla Grandine El Vento. Sessiomuusikkona hän työskenteli lisäksi esimerkiksi Brian Enon, Bryan Ferryn ja Phil Manzaneran kanssa. Wetton menehtyi suolisyöpään tammikuun viimeisenä Bournemouthissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti