perjantai 26. lokakuuta 2018

Lauantain pitkä:Eräs 60-luvun ensimmäisen puoliskon keskeisistä amerikkalaisrockareista


22. lokakuuta 1942 syntynyt ja 18. heinäkuuta 1966 menehtynyt Robert Gaston, taiteilijanimeltään Bobby Fuller oli amerikkalainen solisti, biisintekijä ja kitaristi, jonka tunnetuimpiin levytyksiin lukeutuvat Love’s Made of Fool of You sekä cover I Fought the Law, jonka artisti levytti yhtyeensä The Bobby Fuller Fourin kanssa. Fuller syntyi Baytonissa, Teksasissa. Lapsena hän muutti Salt Lake Cityyn, Utahiin ja vuonna 1956 edessä oli muutto El Pasoon, Teksasiin. Samana vuonna Elvis Presley teki lopullisen läpimurtonsa ja Fuller inspiroitui hänestä huomattavasti. Fullerin keskeisimmäksi esikuvaksi muodostui kuitenkin teksasilaismuusikko Buddy Holly. Pian Fuller liidasi omaa nelimiehistä yhtyettään, joka esitti ensisijaisesti omaa materiaaliaan. 1960-luvun alkupuolella Fuller soitti El Pason clubeissa ja baareissa. Lisäksi hän teki levytyksiä itsenäisille levy-yhtiöille vaihtelevien taustakokoonpanojen kanssa. Ainoa pysyvä jäsen Bobbyn lisäksi oli hänen pikkuveljensä, 29. tammikuuta 1944 Hobbsissa, New Mexicossa syntynyt Randy Fuller. Suurin osa kyseisistä itsenäisistä levytyksistä oli äänitetty Fullerin omassa kotistudiossa hänen toimiessaan myös tuottajana. Niiden julkaisijana oli New Mexicosssa toiminut Yucca Records. Kaksi kappaletta oli kuitenkin nauhoitettu Norman Pettyn studiossa Clovissa. Parilla mikrofonilla ja paikalliselta radioasemalta lainatulla miksauspöydällä tehtyjen äänitysten laatu oli siinä määrin hyvätasoinen, että Fuller lainasi usein studiotaan paikallisten artistien ilmaiskäyttöön. Samalla hän pystyi hiomaan tuottajan taitojaan. Vuonna 1964 Fuller muutti yhtyeensä The Bobby Fuller Fourin kanssa Los Angelesiin. Tuottaja Bob Kaine kiinnitti yhtyeen Mustang Recordsin talliin. Keane oli tullut tunnetuksi Ritchie Valensin löytäjänä ja lisäksi hän oli tuottanut surfmusiikkia edustaneita yhtyeitä. Kitarasta ja vokalisoinnista huolehtineen Bobbyn ja basson varressa edelleen pysytelleen Randyn lisäksi yhtyeen kokoonpano muodostui tuossa vaiheessa kitaristi Jim Reesestä ja rumpali DeWayne Quiricosta.

Kyseinen lineup levytti I Fought the Lawn. Kappaleesta julkaistiin itse asiassa kaksi versiota. Hitiksi muodostunut singleversio sekä albumiversio, jolla Fullerin leadvokaaliosuudet erosivat hieman singleversiosta. Aikana, jolloin britti-invaasio ja folkrock olivat rockin hallitsevat tyylilajit, Fuller edusti klassista rockia Buddy Hollyn hengessä hienoisilla Tex Mex –vaikutteilla rikastettuna. Hänen levytyksensä koostuivat sekä originaaleista että covereista ja Fullerin keskeisistä vaikuttajista mainittakoon Presleyn ja Hollyn lisäksi Eddie Cochran, Little Richard, The Everly Brothers sekä surftyylinen kitarointi. Fuller kykenikin imitoimaan Dick Dalen ja The Venturesin surfkitaratyyliä. Hänen ensimmäinen top 40-menestyksensä, joka ei tosin noussut Billboardille, oli omaa tuotantoa edustanut Let Her Dance. Seuraava hitti olikin Billboardilla yhdeksänneksi maaliskuun puolivälissä 1966 noussut I Fought the Law. Kappaleen säveltäjä ja originaaliesittäjä oli Sonny Curtis, josta tuli The Cricketsin jäsen Buddy Hollyn kuoltua. Bobby Fuller Fourin kolmas hitti oli Hollyn ohjelmistosta napattu Love’s Made of Fool of You. Vuonna 1966 Bobby Fuller Four oli mukana elokuvassa Ghost in the Invisible Bikini. Yhtye säesti Nancy Sinatraa kappaleessa Geronimo ja jatkoi kappaleen soittamista uima-allaskohtauksessa.
Ainoastaan kuukausia sen jälkeen, kun I Fought the Lawsta oli tullut top ten-menestys Bobby Fuller löydettiin kuolleena autostaan Hollywoodin-asuntonsa lähettyviltä. Kuolinsyyksi ilmoitettiin verenvuoto, mutta sitä mahdollisuutta, että Fuller murhattiin, ei ole poissuljettu. Sam Cooken sukulainen Erik Greene löysi yhtäläisyyksiä Sam Cooken ja Bobby Fullerin kuolemien välillä. Fullerin yhtyetoveri Jim Reese epäili, että Charles Mansonilla saattoi olla jotakin tekemistä Fullerin kuoleman kanssa, vaikka lopullisia todisteita ei esitetty. Fuller haudattiin Los Angelesin Hollywood Hillsin Forest Lawn Memorial Parkiin. Randy Fuller Four, joka kasattiin Bob Keanen kehotuksesta, ja jossa Bobbyn pikkuveli toimi solistina, hajosi muutamassa kuukaudessa. Randy Fuller levytti muutamia soolosinglejä ja liittyi keväällä 1969 Dewey Martinin New Buffalo Springfieldiin. Jo samaisen vuoden heinäkuussa yhtyeestä muodostui Blue Mountain Eagle. Fuller oli mukana yhtyeen Atco Recordsille levyttämällä ja alkuvuodesta 1970 ilmestyneellä pitkäsoitolla Ione. Seuraavaksi hän liittyi Dewey Martin and Medicine Balliin. Bobby Fullerin levytyksiä ovat uudelleenjulkaisseet Norton Records, Del-Fi Records, Rhino Records sekä Munster Records. I Fought the Lawn uusista coverversioista mainittakoon brittipunkin ehkäpä keskeisimmän yhtyeen  The Clashin hitiksi muodostunut näkemys sekä Pelle Miljoona & Rockersin suomennos Rikoin lakia vuonna 1993 ilmestyneellä pitkäsoitolla ABC. John Cougar Mellencamp mainitsee sekä Fullerin että I Fought the Lawn vuoden 1985 pitkäsoittonsa Scarecrow suurimpiin hitteihin lukeutuvassa kappaleessa R.O.C.K. in the U.S.A.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti