sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Maanantain mainio:Eräs 70-luvun suosituimmista englantilaisyhtyeistä

America on englantilainen, vuonna 1970 perustettu rockyhtye, jonka muodostivat multi-instrumentalistit Dewey Bunnell, Dan Peek ja Gerry Beckley. Yhtye tuli tunnetuksi folkrocksoundistaan ja kolmiäänisistä lauluharmonioistaan, jotka toivat mieleen Crosby, Stills Nash and Youngin. Yhtye teki ensimmäiset keikkansa Lontoossa. Niiden huippuhetkiin lukeutuivat esiintymiset Roundhousessa, Chalkfarmilla, missä muun muassa Pink Floyd oli soittanut uransa alkuvaiheessa. Roundhousessa America soitti muun muassa The Whon lämmittelijänä hyväntekeväisyystapahtumassa 20. joulukuuta 1970. Levytyssopimuksen yhtye solmi maaliskuussa 1971 Ian Samwellin ja Jeff Dexterin avustuksella Kinney Recordsin kanssa. Kyseinen yhtiö siirrettiin brittien Warner Brosille. Lontoon Trident-studioilla Ian Samwellin tuottamana  äänitettiin myös American debyyttipitkäsoitto. Samwell oli tullut ensisijaisesti tunnetuksi Cliff Richardin soolokitaristina ja hänen vuoden 1958 hittinsä Move Itin kirjoittajana. American esikoisalbumi julkaistiin jo vuonna 1971, mutta se menestyi hyvin ainoastaan Alankomaissa, missä yhtye Dexterin kehotuksesta treenasi ahkerasti.  Vuoden 1972 alussa julkaistu ja aikaisemmin nimellä Desert Song Morgan-studioilla äänitetty A Horse with No Name muodostui suureksi maailmanlaajuiseksi menestykseksi. Se myi yli miljoona kappaletta ja saavutti singlenä kultalevyn. American debyyttialbumi julkaistiin uudestaan kyseisen hitin kera ja menestyssinglen siivittämänä pitkäsoitto myi platinaa. A Horse with No Name oli muuten saanut ensiesityksensä keikkakontekstissa Horragen Festivaaleilla. Toinen albumilta poimittu single, Beckleyn käsialaa ollut I Need You nousi sekin Yhdysvalloissa sijalle yhdeksän. Marraskuussa 1972 ilmestynyt American kakkospitkäsoitto Homecoming edusti debyyttilevyyn verrattuna rokimpaa soundia.

Albumi oli äänitetty Los Angelesissa yhtyeen itsensä tuottamana. American kokoonpanoa täydensivät rumpali Hal Blaine ja basisti Joe Osborn. Pitkäsoitto myi yli miljoona kappaletta ja Bunnellin kirjoittama Ventura Highway oli top ten -hitti. Muita albumin singlejulkaisuja olivat Peekin käsialaa ollut Don't Cross the River ja Beckleyn Only In Your Heart. Ne eivät menestyneet yhtä hyvin, mutta America voitti kyseisenä vuonna parhaan uuden artistin Grammyn. Peek soitti sähkökitaraa useammilla kappaleilla ja yhtye tukevoitti myös livesoundiaan täydentämällä kokoonpanoaan basisti Dave Dickeyllä ja rumpali Dave Atwoodillla. Viimeksi mainittu oli soittanut American debyyttilevyllä. Alkuvuodesta 1973 rumpaliksi vaihtui Willie Leacox, joka Dickeyn tavoin oli soittanut yhtyeessä Captain. Record Plant-studioilla äänitetty ja lokakuussa 1973 ilmestynyt Hat Trick oli kunnianhimoinen, jousia sisältänyt ja yhtyeen itsensä tuottama albumi, joka ei kuitenkaan menestynyt edeltäjänsä veroisesti. Se sisälsi muun muassa kahdeksanminuuttisen nimiraidan. Singlebiisi Muskrat Love oli teksasilaisen folklaulajan Willis Alan Ramseyn kirjoittama ja Captain & Tennille saavutti kappaleella top ten-hitin loppuvuodesta 1976.  Kesäkuussa 1974 ilmestynyt seuraava pitkäsoitto Holiday oli etenkin Beatlesin kanssa tekemästään yhteistyöstä tunnetuksi tulleen George Martinin tuottama. Hän täydensi American akustista soundia jousien lisäksi vaskipuhaltimilla ja albumi erosi tyylillisesti huomattavasti yhtyeen aikaisemmista pitkäsoitoista. Bunnellin kirjoittama singlekappale Tin Man nousi aina neljänneksi. Harvinaislaatuisesti Peekin käsialaa ollut Lonely People saavutti sekin viidennen sijan. Euroopan kiertueella alkuvuodesta 1975 muun muassa Crosby, Stills, Nash and Youngin kanssa yhteistyötä tehnyt basisti Calvin "Fuzzy" Samuels tuurasi Dickeytä.

Samaisen vuoden maaliskuussa julkaistu pitkäsoitto Hearts oli jälleen Martinin tuottama ja America saavutti toisen listaykkössinglensä Beckleyn kirjoittamalla kappaleella Sister Golden Hair. Sen unohtumaton kitarariffi oli saanut inspiraatiota George Harrisonin My Sweet Lordista. Albumin muista singlekappaleista Beckleyn balladi Daisy Jane nousi top 20:een ja kohtuullisesti menestyi myös Peekin reggaevaikutteinen Woman Tonight. Samaisen vuoden lopussa ilmestynyt kokoelma-albumi History:America's Greatest Hits myi platinaa. Huhtikuussa 1976 ilmestynyt ja edelleen Martinin tuottama pitkäsoitto Hideaway ei menestynyt enää edellisten albumien veroisesti. Pitkäsoitolta poimittu single Today's the Day menestyi sentään kohtuullisesti ja Jet Boy Bluen ja Don't Let It Get You Downin kaltaiset kappaleet saavuttivat runsasta radiosoittoa FM-asemilla. Helmikuussa 1977 ilmestynyt ja edelleen Martinin kanssa yhteistyötä edustanut albumi Harbor jatkoi heikompaa menestystä ja Peek jätti yhtyeen kyseisen vuoden toukokuussa. Tosin vielä vuonna 1982 America saavutti suuren hitin singlellä You Can Do Magic. American ura on kestänyt yli neljän vuosikymmenen ajan ja yhtye jatkaa edelleen levytyksiä ja keikkailua. Vuonna 2007 ilmestynyt pitkäsoitto Here & Now edusti yhteistyötä nuorempien muusikoiden, joille America oli ollut keskeinen vaikuttaja, kanssa. America on päässyt lauluyhtyeiden Hall of Fameen. Soololevyjä julkaissut Dan Peek menehtyi 24. heinäkuuta 2011 60-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti