maanantai 2. helmikuuta 2015

Maanantain mainio:Klassikkohitti niin originaalina kuin coverina

Crimson and Clover on vuonna 1968 ilmestynyt amerikkalaisen rockyhtyeen Tommy James and the Shondellsin singlehitti. Jamesin ja yhtyeen rumpalin Peter Lucia Jr:n kirjoittama kappale merkitsi suunnanmuutosta yhtyeen soundissa ja sävellystyössä. Loppuvuodesta 1968 julkaistu kappale nousi Yhdysvalloissa listakärkeen seuraavan vuoden helmikuun alussa. Viisi miljoonaa myyneestä singlestä on muodostunut Tommy James and The Shondellsin suosituin levytyskappale. Vuonna 2006 Pitchfork Media rankkasi sen 60-luvun parhaiden kappaleiden listallaan sijalle 57.
Singlehitti Mony Monyn julkaisun jälkeen Tommy James halusi muuttaa yhtyeensä soundia ja alkoi tuottaa omia levyjään. Hän lopetti yhteistyön yhtyeelleen biisintekijöinä toimineiden Bo Gentryn ja Ritchie Cordellin kanssa ja sai levy-yhtiöltään Roulette Recordsilta täyden taiteellisen vapauden. Kappaleen nimi oli päätetty jo ennen sen kirjoittamista. James yhdisti lempivärinsä ja -kukkansa nimet. Kappaletta alkoivat työstää Tommy James ja basisti James Vale, mutta onnistuneemman kirjoitustyön James sai aikaan rumpali Peter Lucia Jr:n kanssa. Biisin työstäminen kesti ja mestariteosta odotellessa Tommy James & The Shondellsilta julkaistiin single Do Something to Me. Crimson and Clover levytettiin loppuvuodesta 1968 ja se oli yksi ensimmäisistä kappaleista, jonka äänityksessä käytettiin 16 raitaa. Tommy James soitti suurimman osan insrumenteista Valen huolehtiessa bassosta ja Lucia Jr:n rummuista. Kappaleen kitaraosuudessa hyödynnettiin tremoloefektiä, joka värähteli kappaleen rytmin mukaan. Kappaleen lopussa tremoloefektiä päätettiin hyödyntää laulun kanssa. Tämän saavuttamiseksi laulumikrofoni oli kytketty Ampeg-kitaravahvistimeen tremolon ollessa päällä ja vahvistimesta tullut ääni nauhoitettiin Jamesin laulaessa Crimson and clover over and over.

Tommy James teki kappaleesta raakamiksauksen Roulette Recordsin johtajaa Morris Levyä varten. Yhtye työskenteli edelleen kappaleen miksauksen kaiun ja ambient soundin parissa. Muutamaa päivää myöhemmin James vieraili chicagolaisella WLS-radioasemalla. Häntä haastateltiin tulevan singlen tiimoilta ja radion henkilökunta sai kuulla kappaleen raakamiksauksen. Jamesin tietämättä kappale nauhoitettiin ja se sai maailman ensiesityksensä WLS:n aalloilla marraskuussa 1968. Morris Levy vetosi WLS:ään ja pyysi, ettei kanava soittaisi kappaletta etukäteen, mutta hänen mielensä muuttui kuuntelijoilta saadun myönteisen palautteen myötä. Roulette Records tuotti painetun singlen ja toimitti sen kappaletta haikailleiden kuuntelijoiden iloksi. 800 kappaletta singleä lähetettiin WLS-asemalle promotarkoituksiin. Levy kielsi Jamesia tuottamasta lopullista haluamaansa miksausta ja Crimson and Clover julkaistiin singlenä käyttämällä raakamiksausta ja sen b-puolelle päätyi kappale Some Kind of Love.
Crimson and Clover nousi Yhdysvaltain listalle 14. joulukuuta. Billboardin listalla kappale pysytteli 16 viikon ajan. Kun kappale esitettiin Ed Sullivan Showssa 26. tammikuuta 1969, se nousi Billboardin listakärkeen helmikuun alussa kahden viikon ajaksi. Listaykkönen kappaleesta tuli myös Kanadassa, Saksassa, Uudessa Seelannissa, Etelä-Afrikassa, Singaporessa ja Sveitsisssä. Kappaleen useista coverversioista Joan Jett & The Blackheartsin erinomainen, vuonna 1982 levyttämä näkemys nousi Billboardin listalla seitsemänneksi. Crimson and Clover on kuulunut jopa Sielun Veljien levytysohjelmistoon. Heidän versionsa edusti vuosikertaa 1991.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti