keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Torstain terävä:Eräs rytinäbluesin todellisista taitajista

24. helmikuuta 1950 syntynyt George Thorogood on Wilmingtonista,  Delawaresta kotoisin oleva rhythm and blues -kitaristi ja laulaja.  Hänen edustamansa energinen boogien ja rhythm and bluesin yhdistelmä tuli 80-luvulla tunnetuksi Bad to the Bonen ja I Drink Alonen kaltaisista hiteistä.  Thorogood myös popularisoi uudelleen vanhoja klassikoita, kuten Hank Williamsin Move It on Overin ja Bo Diddleyn Who Do You Loven. Yhtyeensä The Destroyersin kanssa Thorogood on julkaissut yli kaksikymmentä albumia.  Niistä kuusi on saavuttanut kulta- ja kaksi platinalevyn.  George Thorogood & The Destroyers on edelleen aktiivinen live-esiintyjä ja viime vuonna yhtye juhli 40-vuotista olemassaoloaan.

Thorogood aloitti uransa vuonna 1970 akustisena sooloesiintyjänä Robert Johnsonin ja Elmore Jamesin kaltaisten bluesartistien hengessä.  Keskeisimpänä inspiraation lähteenä hänen omalle muusikon uralleen oli kuitenkin ollut John P. Hammondin konsertti. The Destroyersin Thorogood perusti hieman myöhemmin koulutoverinsa, rumpali Jeff Simonin kanssa.  Yhtyeen soundi oli yhdistelmä Chicago Bluesia ja rock and rollia. Ensimmäiset keikkansa yhtye soitti Delawaren yliopiston Lane Hallissa.  Thorogoodin demo Better than the Rest äänitettiin vuonna 1974, mutta se sai julkaisunsa vasta viisi vuotta myöhemmin yhtyeen kolmantena albumina. Yhtyeen nimeä kantanut esikoisalbumi George Thorogood & The Destroyers levytettiin vuonna 1976  ja julkaistiin seuraavana vuonna.Vuonna 1978 ilmestynyt kakkospitkäsoitto Move It on Over sisälsi muun muassa klassikkokappaleen Please Set A Date. Yhtyeen varhainen menestys nosti suosioon myös ensisijaisesti folkin parissa tunnetuksi tullutta levy-yhtiö Rounder Recordsia. 1970-luvun lopussa Thorogoodin ja hänen yhtyeensä tukikohta oli Bostonissa.  Thorogood oli ystävä washingtonilaisyhtye The Nighthawksin kanssa.  1970-luvun lopussa Destroyersilla ja Nighthawksilla oli samanaikaisesti konsertit saman kadun varrella Georgetownissa sijainneissa clubeissa.  Ennakkosuunnitelman mukaisesti yhtyeet soittivat keskiyön aikaan Elmore Jamesin Madison Bluesia ja Thorogood ja Nighthawksin kitaristi Jimmy Thackery siirtyivät clubista toiseen, eli Thorogood meni soittamaan Nighthawksin ja Thackery Destroyersin keikalle.  80-luvun puolivälissä George Thorogood & The Destroyersin Live Aid-konsertissa Philadelphiassa Nighthawksin basisti Jan Zukowski täydensi yhtyeen kokoonpanoa.

Valtavirran suosiota Thorogood alkoi saavuttaa vuonna 1981 toimittuaan Rolling Stonesin Amerikan-kiertueen lämmittelijänä. Samana vuonna George Thorogood & The Destroyersilla oli suorastaan hektinen 50/50-kiertue, jonka aikana yhtye konsertoi 50:ssa Amerikan osavaltiossa 50:n päivän aikana. Thorogood vieraili Saturday Night Liven 2. lokakuuta 1982 lähetetyssä jaksossa.  Samana vuonna George Thorogood & The Destroyers julkaisi EMI Recordsin kautta pitkäsoiton Bad to the Bone, jonka nimikappaleesta muodostui yhtyeelle  suuri hitti. Se on ollut myös mukana useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, joista mainittakoon Terminator2 sekä Miami Vice.  Thorogoodin suuriin singlemenestyksiin lukeutuu myös vuonna 1993 ilmestyneen albumin Haircut nimikappale. Hänen ja Destroyersin tuorein pitkäsoitto on vuonna 2011 ilmestynyt 2120 South Michigan Ave. Vuonna 2012 Thorogood nimettiin 50 vaikutusvaltaisimman delawarelaisen joukkoon viimeisimmän 50 vuoden ajalta. Vuonna 2017 ilmestyi hänen ensimmäinen varsinainen sooloalbuminsa Party of One. 14. maaliskuuta 2020 Thorogood tuli valituksi Mississippi Music Project Hall of Fameen Biloxissa, Mississippissä. Hän vastaanotti Mississippi Music Project -palkinnon sitoutumisestaan musiikkiteollisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti