lauantai 21. helmikuuta 2015

Sunnuntain extra:Glamrockareista goottirockin airueeksi


2000-luvulla runsaan kymmenen vuoden ahkeran työnteon jälkeen suureen suosioon noussut 69 Eyes perustettiin vuonna 1989 Helsingissä Hanoi Rocks ja Smack suurina esikuvinaan. Originaalikokoonpanon muodostivat solisti Jyrki Linnankivi, kitaristit Pasi ”Bazie” Moilanen ja Timo "Timo" Pitkänen, 80-luvun alkupuolella yhden pitkäsoiton julkaisseessa Syyskuu-yhtyeessä soittanut basisti Arto ”Archie” Ojajärvi sekä rumpali Lotto. Kyseinen kokoonpano julkaisi kaksi 7-tuumaista EP:tä, eli Sugarman ja Barbarella, joiden jälkeen Jussi Vuori, alias Jussi 69 korvasi Loton rumpupallilla. 69 Eyesin debyyttialbumi Bump and Grind ilmestyi syksyllä 1992 Hannu ”Guts” Leidenin tuottamana. Vitaalista glamrockia edustaneen pitkäsoiton huippuhetkiin lukeutuivat Juicy Lucyn ja Blind for Loven kaltaiset raidat. Samaisena vuonna yhtyeeltä ilmestyivät vielä viimeiset 7-tuumaiset ep:t Juicy Lucy ja High Times Low Life. 69 Eyesin kakkospitkäsoitto, kokoelma Motor City Resurrection julkaistiin aluksi ainoastaan Japanissa ja myöhemmin maailmanlaajuisesti kahdeksalla bonusraidalla höystettynä. Se kattaa mainiosti yhtyeen varhaiset julkaisut mukaan lukien myös aikaisemmin erilaisilla kokoelmilla julkaistut kappaleet.

Vuoden 1995 pitkäsoitolla Savage Garden kitarat alkoivat murista entistä vakuuttavammin ja Andy McCoy oli mukana raidalla Wild Talk. Samaisena vuonna julkaistiin myös kaksi VHS-videota, eli Motor City Resurrection ja Savage Tales, jotka olivat saatavilla ainoastaan yhtyeen itse ylläpitämän fan clubin Get Down to 69:n kautta. Vuonna 1996 Jyrki levytti Smack-solisti Clauden kanssa nimellä Fellow Reptiles ep:n Yours Truly, jolla coveroitiin Stonesia, Stoogesia sekä garagerockyhtye The Shadows of Knigtia. Kyseinen ep jäi Clauden joutsenlauluksi. 69 Eyesin glamkauden huipentumana voi pitää vuoden 1997 pitkäsoittoa Wrap Your Troubles in Dreams. Singlenä julkaistiin cover Blondien vuoden 1980 hitistä Call Me ja albumin erinomaisen nimikappaleen yhtye versioi kymmenen vuotta myöhemmin uudelleen pitkäsoitolleen Angels. Loppukesästä 69 Eyes teki Hybrid Childrenin, Tehosekoittimen ja Apulannan kanssa yhteiskiertueen Hell on Wheels. Vuonna 1999 ilmestynyt Wasting the Dawn oli 69 Eyesin ensimmäinen selkeä menestysalbumi kotimaassa, tosin goottityyliä kyseisellä levyllä edusti ainoastaan The Doorsille kunniaa tehnyt nimiraita, josta yhtye teki myös videon, jossa lumisella hautausmaalla näyttäytyvä HIM:in Ville Valo esitti Jim Morrisonin haamua. Bonusmateriaalilla höystettynä kappaleen video julkaistiin DVD:nä ja siitä muodostui ensimmäinen maassamme julkaistu musiikkiDVD. Vuonna 2003 ilmestyneellä DVD:llä Helsinki Vampires video bonusmateriaaleineen on mukana extrana. Itse Wasting the Dawn - pitkäsoitto julkaistiin maailmanlaajuisesti Roadrunner Recordsin kautta ja kyseessä oli 69 Eyesin debyytti suurella levy-yhtiöllä. Vuoden 2000 alussa 69 Eyes aloitti yhteistyön tuottaja Johnny Lee Michaelsin kanssa. Hän tuotti yhtyeen neljä seuraavaa albumia ja oli mukana myös viidennellä. Kyseisen vuoden keväällä julkaistu single Gothic Girl myi kultaa ja saavutti runsaasti radiosoittoa. Syyskuussa ilmestyi onnistunut albumi Blessed Be, jolta lohkottiin vielä kolme muuta singleä, eli Brandon Lee, The Chair ja Stolen Season. Niistä kahdesta ensin mainitusta tehtiin Gothic Girlin tavoin myös videot. Blessed Be nousi neljänneksi albumilistalla ja pysyi top tenissä yli kuukauden. Blessed Ben julkaisun jälkeen 69 Eyes teki ensimmäisen lyhyen Saksan-kiertueensa.

Vuonna 2002 yhtye julkaisi viimein lopullisen läpimurtoalbuminsa Paris Kills. Se nousi kotimaassa listakärkeen ja myi kultalevyksi viikossa. Tähän mennessä kyseinen pitkäsoitto on myynyt platinaa. Yhtye kiersi Euroopassa useita kuukausia ja marraskuussa loppuunmyyty Tavastian-keikka taltioitiin Helsinki Vampires- DVD:tä varten. Loppuvuodesta 2003 yhtye teki sopimuksen EMI:n kanssa ja alkoi työstää seuraavaa pitkäsoittoaan Devilsiä. Sitä edelsi single Lost Boys. Vuoden 2004 lokakuussa julkaistusta pitkäsoitosta Devils muodostui kotimaassa 69 Eyesin neljäs kultalevy ja toinen listakärkeen noussut albumi. Sen tiimoilta yhtye keikkaili Britanniassa Wednesday 13:n lämmittelijänä. Seuraavana vuonna 69 Eyes heitti noin sata keikkaa kaiken kaikkiaan 15 maassa Meksikosta Japaniin. Devils julkaistiin myös Yhdysvalloissa ja Lost Boysista kuvattiin video Holllywoodisssa ja Philadelphiassa. Maaliskuussa 2006 69 Eyes konsertoi Yhdysvalloissa soittaen myös Last Call for Carson Daly – ohjelmassa, joka merkitsi yhtyeen ensimmäistä televisio-esiintymistä ison veden toisella puolella. Seuraava pitkäsoitto Angels ilmestyi maaliskuussa 2007. Kotimaassa se nousi suoraan listakärkeen ja myi kultalevyksi. Singlebiiseistä Perfect Skin ja Never Say Die tehtiin myös videot. Kyseisen vuoden marraskuussa 69 Eyes lämmitteli Within Temptationia Britannian- kiertueella. Maailmanlaajuisesti yhtye teki vuonna 2007 125 keikkaa. Seuraavana vuonna 69 Eyes julkaisi ensimmäisen livealbuminsa Hollywood Kills. Se oli taltioitu Whisky A Go Go:ssa maaliskuussa 2006. Biisivalinnat olivat kuudelta viimeisimmältä pitkäsoitolta ja lisäksi mukana oli coverina Ramonesin I Just Wanna Have Something To Do. Konsertti myös kuvattiin kokonaisuudessaan ja julkaistiin Back in Blood- bonus DVD:llä. Viisi kyseisen konsertin kappaletta päätyi myös Angels/Devils-boxin bonusmateriaaliksi.

Vuosi 2009 yhtyeellä alkoi Euroopan-kiertueella osana Hellhounds Festivalia. Seuraavaa albumiaan 69 Eyes alkoi levyttää Los Angelesissa Grammyn voittaneen tuottaja Matt Hyden kanssa. Tuotantotyön viimeisteli kuitenkin Johnny Lee Michaels. Albumi Back in Blood julkaistiin Euroopassa elokuussa ja Yhdysvalloissa syyskuussa. Bam Margeba ohjasi videon singlebiisiin Dead Girls Are Easy. Kesäkuussa 69 Eyes oli tehnyt debyyttikeikkansa Australiassa soittaen Brisbanessa, Melbournessa ja Sydneyssä. Yhdysvaltain kiertue seurasi lokakuussa. Bam Margeba ohjasi videon myös kappaleeseen Dead & Gone, joka sai ensiesityksensä joulukuussa MySpacen kautta. Maalis-huhtikuussa 2011 oli vuorossa Euroopan kiertue Hardcore Superstarin ja Crashdietin kanssa. Alkuvuodesta 2012 yhtye alkoi työstää albumia X, joka julkaistiin Euroopassa samaisen vuoden syyskuussa ja Yhdysvalloissa lokakuussa. Singlet Red ja Borderline ilmestyivät ennen pitkäsoittoa ja niistä ensin mainitusta tehtiin myös video. Helmikuussa 2013 ilmestyivät singlet Love Runs Away ja Tonight, jotka sisälsivät ennen julkaisemattomat kakkosbiisit Rosary Blue ja Dracula’s Castle, joista jälkimmäinen oli vuoden 2010 satoa. Pelkistä hiteistä koostuva tuplakokoelma Best of Helsinki Vampires ilmestyi marraskuun alussa 2013. Se sisälsi myös uuden singlen Lost Without Love. Uutta albumia 69 Eyes on alkanut työstää syksyllä 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti