perjantai 1. kesäkuuta 2018

Lauantain pitkä:Haastattelussa Triton In Void

Triton-yhtye perustettiin Varkaudessa jo vuonna 1989. Yhtyeen tyylilaji on moderni melodinen hardrock, jossa on mukana elementtejä 70- ja 80-luvuilta. Yhtyeen kappaleet pohjautuvat kitara- ja kosketinsoitinriffeihin. Tritonin toiminnassa oli välillä lähes kymmenen vuotta hiljaiseloa. Useita yhtyeen 80- ja 90-luvuilla kirjoittamia kappaleita ei äänitetty lainkaan. Vuonna 2016 yhtyeen kosketinsoittaja Jarkko Immonen päätti tehdä uusia äänityksiä. Koska kaikki Tritonin jäsenet eivät osallistuneet niihin, yhtye käytti Tritonin sijasta nimeä Triton In Void. Kyseisenä vuonna julkaistiin kappaleet Wings of Sadness, Remember Yesterday, The Dawn, Darkest Hours, Shine ja Queen of Dreams. Immosen lisäksi Tritonin kokoonpanon muodostavat solisti Jarkko Kolehmainen, kitaristi Jarno Hämäläinen, basisti Arto Hämäläinen ja rumpali Timo Hyttinen. Toukokuussa 2017 yhtye julkaisi singlet Midnight Dancer, See You Soon ja Tears of September. Triton in Voidin kaksi uusinta kappaletta ovat Sleep My Little One ja I'm Alive. Niistä ensin mainittu äänitettiin kuluvan vuoden helmikuussa ja jälkimmäinen toukokuussa.

Haastattelukysymyksiin yhtyeestä vastasivat Jarkko Immonen ja Timo Hyttinen.

Lyhyt katsaus Tritonin alkuaikoihin vuonna 1989. Kuinka yhtyeenne jäsenet löysivät toisensa ja musiikillinen linja keskeisine vaikuttajineen muotoutui?

"Bändin tarina alkoi kehittyä Varkaudessa vuoden 1988 puolella, jolloin kosketinsoittaja Jarkko Immonen ja laulaja Jarkko Kolehmainen musisoivat kimpassa omalla tahollaan. Lisäksi jo aiemmin vuonna 1986 Hämäläisen veljekset Jarno (kitara) ja Arto (basso) olivat muuttaneet Oulunsalosta Varkauteen sekä Timo Hyttinen (rummut) viritteli myös Varkaudessa omia bändikuvioitaan. Kuinka sattuikaan koko poppoo tapasi sattumalta läheisellä nuorisotalolla, josta muodostui ensin kaksi välivaiheen bändiä popimpi sekä kevyempi Crystal Mind ja lähinnä Black Sabbath- covereita soittanut Xavious- kokoonpano. Huomioitavaa oli vielä, että kummassakin kokoonpanossa oli tuolloin naisvokalistit. Näistä bändeistä sitten muovautui alkuvuodesta 1989 Tritonia edeltävä Blackout- kokoonpano, jossa siis vaikuttivat jo alkuperäiset jäsenet. Blackout nimi päätettiin sitten vaihtaa melko pikaisesti Tritoniksi."
"Bändin musiikillinen linja muotoutui hyvin pitkälti jäsenien mieltymysten ja silloin vielä suosiossa olleen heavy/hard rockin pohjalta. Esikuvina mainittakoon Kiss, Europe, Rainbow, Iron Maiden jne.  Periaatteena oli kuitenkin, että linja on melodista hardrockia, mutta rankempaakaan riffittelyä ei säästelty. Useammat laulut rakentuivat tanakasti Jarno Hämäläisen kitarariffien ja Jarkko Immosen synakuvioiden pohjalle, joiden päälle yleensä Jarkko Kolehmainen tai Immonen rakensi laulujen melodiat."

Mitkä ovat tekstienne ydinteemoja?

"Tritonin teksteissä on näkyvästi teemana useimmiten usko parempaan tulevaisuuteen. Tärkeänä pointtina on ollut aina se että biiseissä säilyy aiheen mukainen teema, mutta se kirjoitetaan niin väljästi että eri ihmiset voivat tehdä lyriikoista vapaasti omat tulkintansa. Vuosien aikana pääasiassa sanoittamisesta ovat vastanneet puoliksi Jarkko Immonen ja Timo Hyttinen. Myös yhteisiä lyriikoita on kaksikko viimeistellyt tarpeen mukaan tiiviissä yhteistyössä."

Miten runsaasti yhtyeellä oli aktiiviaikanaan omaa tuotantoa ja kuuluiko keikkasettiinne coverbiisejä? Työstittekö tuolloin demoja?

"Aktiiviaikana omaa tuotantoa oli keikkasetin verran plus coverbiisit siihen päälle. Tuotantoa oli enemmänkin, mutta bändin nimen vaihtuessa Blackoutista Triton -nimen alle joitakin kappaleita hyllytettiin. Covereita oli lähinnä Deep Purplelta ja Rainbowlta. Vanhoista omista demojulkaisuista mainittakoon vinyylisingle Northern Lights (1990) (45 rpm) ja Back On Gaia (CD) (1999) sekä Helsingissä nauhoitettu Storm Over Paradise (CD) (2001). "

Muistoja keikkailustanne 80- ja 90 lukujen taitteesta? Pääsitte soittamaan muun  muassa Zero Ninen ja Tarotin lämmittelijänä?

"Yhtenä erittäin mukavana muistona jäi mieleen keikka Varkauden Torpalla kuuskybä-rockissa Zero Ninen ja Luonteri Surfin kanssa. Jammailtiin mm. muutaman Zero Ninen jäsenen kanssa bäkkärillä hardrock -klassikoita. Keikan ollessa Triton historian ensimmäisiä suurempia esiintymisiä."
"Sen sijaan toinen vastaavasti epäonnekkaampi tapaus sattui Varkauden Yöajo-tapahtumassa, jossa valtava ukkosmyrsky kasteli koko äänentoiston, niin että koko tapahtuma peruttiin. Harmittavinta oli että esiintyjäkaartina olisi ollut Tritonin lisäksi mm. Irwin Goodman, Badding Rockers ja Tarot."   

Milloin Tritonin toiminta hiipui? Mistä kipinä jatkaa yhtyeen musiikin työstämistä löytyi?

"Tritonin toiminta hiipui syksyllä 1991 kun pari jäsentä lähti muualle Suomeen opiskelun perässä. Taukoa piti olla vain muutama vuosi, mutta se venyi seitsemän vuoden pituiseksi. Vuonna 1998 käynnisteltiin toimintaa uudelleen, jota sitten kesti vuoteen asti 2001 asti. Tämän jälkeen joitakin treenisessioita järjestettiin ja bändi soitti yksittäiset keikat vuosina 2003, 2006 ja 2014. "
"Vuosien varrella uusista nauhoituksista neuvoteltiin useaan otteeseen, mutta tuloksetta. Mielessä oli kuitenkin koko ajan, että bändin historiasta löytyy runsaasti ehdottoman hyviä täysin nauhoittamattomia lauluja tai keskeneräisiä biisiaihioita. Suurkiitos monitaituri Immosen Jarkolle, joka organisoi vuonna 2016 uudet sessiot ja otti hienosti haltuun myös nauhoittajan sekä tuottajan roolin."

Viime vuosina olette tehneet myös nauhoituksia. Kuinka suuri osa niistä on aivan uutta tuotantoa ja kuinka suuri osa vastaavasti vanhojen kappaleiden uusia versioita?

"Kyllä vaan uusia biisijulkaisuja onkin ilmestynyt vuosina 2016 - 2018 yhteensä 11 kappaletta eli kokonaisen pitkäsoiton verran ja jokaisesta laulusta on ilmestynyt Youtubeen myös upeat lyriikkavideot. Nykyisin tämä projekti operoi nimellä Triton In Void, koska kaikki alkuperäiset jäsenet eivät ole osallistuneet viimeisimpiin nauhoituksiin.
Täysin uusia kappaleita: Sleep My Little One, Shine, The Dawn, Darkest Hours.Vanhoja biisiaihiota mutta nyt viimeisteltyjä: Queen of Dreams, Tears of September, Midnight Dancer
Vanhojen kappaleiden uusia versioita: See You Soon, I’m Alive, Wings of Sadness ja Remember Yesterday."

Tritonin tulevaisuudensuunnitelmat? Onko luvassa aktivoitumista keikkailun osalta?

"Jatkossa on tavoitteena saada ainakin osa kappaleista masteroitua isoimpiin musiikkipalveluihin ja sitä mukaa vielä paremmin ihmisten kuunneltavaksi. Ehkäpä jatkossa vielä löytyy jotakin julkaisematonta materiaaliakin vanhoista biisiarkistoistakin. Keikkailun osalta ei ole mitään sovittua, mutta aika näyttää. Onhan ensi vuonna todellakin bändin perustamisesta ja ensiaskeleista kulunut jo 30 vuotta!"

Nimetkää hardrockin/heavyn saralta ehdottomia suosikkilevyjänne lyhyiden perusteluiden kera.

"Dio - Holy Diver (Itse mestari ja luultavasti kokonaisuutena ehjin Dion levy)
Black Sabbath - Heaven and Hell (mahtavia Iommin riffejä ja loistavia tulkintoja sekä tunnelmia)
Rainbow – Rising (loistava levy ja kokoonpano sekä Ritchie Blackmorea parhaimmillaan)
Europe - The Final Countdown (tarttuvia biisejä, hyviä synakuvioita)
Iron Maiden Piece Of Mind (Maidenin paras levykokonaisuus ja mieleen jääviä sommitelmia)
Zero Nine - Intrigue (J.Immosen kotimainen suosikki: ylivoimaisesti paras suomalainen hardrock-levy, kaikki kohdallaan mun makuun)
Zero Nine – Voodoo You (T.Hyttisen kotimainen suosikki: klassikko ehdottomasti suomalaisen hard rockin kulmakiviä, todella onnistunut kokonaisuus)"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti