tiistai 21. marraskuuta 2017

Keskiviikon klassikko:Karjala-soulin suurlähettiläiden taidonnäyttö

Neljä ruusua:Hyvää päivää

Vuoden 1989 lokakuussa EMI Parlophonen julkaisemana ilmestynyt Hyvää päivää esitteli Neljä ruusua -yhtyeen akustisesti svengaavan  soundin. Mainitun albumin äänitystä ja julkaisua oli edeltänyt runsaasti akustista keikkailua vuoden 1988 aikana ja mainittu seikka vaikutti osaltaan onnistuneeseen lopputulokseen.
Pahimman teinidepressionsa yhtye oli huutanut julki kahdella ensimmäisellä ja sinänsä varsin laadukkaalla pitkäsoitollaan, Neljä ruusua sekä Kasvukipuja, jotka molemmat ehtivät ilmestyä vuoden 1987 aikana. Paraisilla nauhoitetun ja Mats Huldenin tuottaman Hyvää päivää -pitkäsoiton biisiaarteisto oli ensisijaisesti yhtyeen solistin Ilkka Alangon käsialaa.
Molempien levypuoliskojen avausraidat Anarkiaa ja Beibi sä oot mun ovat kokonaisuuden  ärhäkimmät esitykset ja niiden vastapainoksi alun perin englanninkielinen Vastaa! huokuu melankoliaa iskevällä vatkaussoundilla höystettynä. Kitaristi Kode Koistisen säveltämä Matkalla ja musiikillisesti koko kvartetin yhteistyötä edustava Rakkauden varkaat lukeutuvat albumin huippuhetkiin, samoin kuin upeasti svengaava Huonot tavat sekä maalailevampi Vaivaistalot. Venäjän Karjalan-matkalla syntynyt  basisti Lade Laakkosen sävellys, albumin nimikappale Hyvää päivää tarjoaa rullaavaa iskevyyttä.
Aivan oma lukunsa on pitkäsoiton kokeellinen päätöskappale Unikuvia. Hyvää päivää -albumille taltioitu musiikki  saattaa erään pitkäsoiton kappaleen otsikon mukaisesti  olla tuttua ja turvallista, mutta albumilla on joka tapauksessa tarjottavanaan kymmenen Neljän ruusun tuotannon klassikoihin lukeutuvaa kappaletta. Hyvää päivää-pitkäsoitto on jo tulkittavissa Neljän ruusun eräänlaisena läpimurtoalbumina, vaikka kultalevylukemiin ylsi vasta tarkalleen vuosi edeltäjänsä jälkeen ilmestynyt yhtyeen neljäs albumi Hyvää yötä Bangkok ja sekin megamenestykseen yltäneen ja kevättalvella 1992 ilmestyneen  viidennen pitkäsoiton Haloo saavuttaman suosion vanavedessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti