perjantai 5. syyskuuta 2014

Lauantain pitkä:Monessa mukana ollut basisti


4. syyskuuta 1963 syntynyt basisti Sami Yaffa, eli Sami Takamäki on soittanut vuodesta 1977. Hänen ensimmäisiin yhtyeisiinsä lukeutui punkrockiksi kategorioitavissa oleva Suopo, joka ei ehtinyt levyttää mitään. Alkuvuodesta 1980 Sami liittyi Andy McCoyn kanssa Pelle Miljoona Oy-yhtyeeseen ja kaksikko oli mukana samaisen vuoden syksyllä ilmestyneellä klassikkoalbumilla Moottoritie on kuuma. Sen ilmestyessä Sami ja Andy olivat kuitenkin jo karanneet Tukholmaan kasaamaan Hanoi Rocksia, johon kuuluivat lisäksi solisti/fonisti Michael Monroe, kitaristi Nasty Suicide ja rumpali Gyp Casino, joka vaihtui loppuvuodesta 1982 englantilaiseen Razzleen. Hanoi Rocks levytti useita klassikko-albumeita, joista mainittakoon vuoden 1981 legendaarinen debyytti Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks sekä vuonna 1984 ilmestynyt Two Steps from the Move. Kansainvälisen uran luonut yhtye oli myös todella lähellä lopullisessa kansainvälisessä läpimurrossaan. Kaikki päättyi kuitenkin Razzlen tapaturmaiseen kuolemaan joulukuussa 1984. Onnettomuusautoa ajoi Mötley Crüen Vince Neil.

Hanoi Rocksin jälkeen Yaffa levytti ensiksi Pelle Almgrenin kanssa. Vuonna 1987 hän liittyi kolmen vuoden ajaksi san franciscolaiseen rockyhtyeeseen nimeltä Jet Boy ja oli mukana kahdella sen albumilla, Feel the Shake ja Damned Nation. Yaffa ehti myös keikkailla New York Dollsin johtohahmon Johnny Thundersin kanssa. Vuonna 1989 hän liittyi myös hetkeksi kotimaisen katurockin klassikon, Los Angelesiin siirtyneen Smack-yhtyeen viimeiseen kokoonpanoon, jonka kanssa levytti kappaleet Can You Dig It ja Crazy River käyttäen kuitenkin tuolloin salanimeä Ulan Bator. Vuodesta 1990 lähtien Yaffa on asunut ensisijaisesti New Yorkissa. Hänen seuraavaa työsarkaansa edusti Michael Monroen uusi yhtye Jerusalem Slim, johon kuului lisäksi Billy Idollin kitaristi Steve Stevens sekä Small Facesissä ja Facesissä vaikuttanut kosketinsoittaja Ian McLagan. Yhtye hajosi vuonna 1992 ja sen ainoaksi jäänyt pitkäsoitto ilmestyi samana vuonna. Jerusalem Slim teki myös kiertueen, jolla kitaristina mukana oli Nasty Suicide.
Seuraavaksi Yaffa ja Monroe yhdistivät voimansa yhtyeessä Demoliton 23. Se julkaisi varsin onnistuneen, Little Stevenin tuottaman albumin ja yhtyeen kiertuekokoonpanoon liittyi mukaan myös vanha tuttu Nasty Suicide. 90-luvun puolivälissä Yaffa perusti vaimonsa Karmen Guyn kanssa Mad Juana-yhtyeen. Sen tyyliä Yaffa kuvaili The Poguesin ja The Clashin kohtaamisena akustisilla instrumenteilla. Tähän mennessä Mad Juana on julkaissut viisi albumia. Yaffa oli mukana myös Jan Stenforsin alias Nasty Suiciden debyyttisoololla Vinegar Blood sekä sen tiimoilta tehdyllä Suomen-kiertueella.  Vuonna 2002 Yaffa liittyi kahdeksi vuodeksi Joan Jettin The Blackhearts-yhtyeeseen, mutta ei soittanut millään sen albumilla. Vuodesta 2004 lähtien hän oli mukana New York Dollsin uudessa kokoonpanossa, jossa alkuperäisjäseniä edustivat enää David Johansen ja Sylvain Sylvain. Se julkaisi kaksi hyvät arviot saavuttanutta albumia.  Vuodesta 2010 Yaffa on soittanut jälleen Michael Monroen mukaan nimetyssä yhtyeessä. Runsaasti keikkaillut yhtye on lisäksi julkaissut kehutut albumit Sensory Overdrive ,Horns & Halos ja Blackout States.  Samin isännöimä,  Yle Teemalla esitettävää musiikkidokumentti Sound Tracker saavutti runsaasti myönteistä palautetta. Sen debyyttijaksossa hän muun muassa jammaili David Johansenin kanssa. Elokuussa 2016 Yaffasta julkaistiin Liken kustantama ja Tommi Liimatan kirjoittama elämäkertateos Tie taipuu. Yaffan ensimmäinen sooloalbumi on syyskuussa 2021 ilmestynyt The Innermost Journey to Your Outermost Mind.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti