keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Torstain terävä:Keskeisen suomirockin edustajan 90-luvun joutsenlaulu

Kolmas nainen:Onnen oikotiellä

Kevättalvella 1994 ilmestynyt Onnen oikotiellä jäi suomirockin kivijalkoihin lukeutuvan Kolmas nainen-yhtyeen viimeiseksi mainitulla vuosikymmenellä työstämäksi studioalbumiksi. Samalla siitä muodostui eräs yhtyeen vahvimmista pitkäsoitoista. Todellisuuspohjaa ravintolakohtaamisineen omaava, rankan kitaroinnin stemmalauluun yhdistävä ja edelleen yhtyeen keikkasetissä viihtyvä Ooh Sammy ja toinen ripeä roketti Oi Suomen nuoria lukeutuivat pitkäsoiton hittisiivuihin. Jerusalemin suutari edustaa balladiosaston huipentumia ja En oo kuullut mitään tekee puhuttelevan referenssin perheväkivaltaan. Tytöt on kaunistuneet on yksi helmi lisää yhtyeen matkakertomusten ketjuun ja häpeilemättömän romanttinen Pyörteeseen lukeutuu edelleen yhtyeen keikkavakioihin. Albumin kakkospuoli käynnistyy musiikillisessa ilmaisussaan kaikuja yhtyeen vanhasta rhythm and blues-taustasta tarjoavalla kappaleella Dägrägädägwäg. Myös Sekosin lutkaan ei lähestymistavaltaan ole kaukana Kolmannen naisen varhaistuotannosta. Upean sävellyksen ja koskettavan tekstin yhdistelmä Sekunnit ja  tunnit on eräs Kolmannen naisen tuotannon kultahipuista. Niin ikään huippuhetkiin  lukeutuva Kai mä tästäkin toivun omaa todellisuuspohjaa, sillä albumin nauhoitusten aikaan Pauli Hanhiniemi oli todella uuvuksissa, sillä häneltä oli leikattu tyrä. Maken kanssa ja Timpurit jäävät kovassa seurassa hienoisiksi täyteraidoiksi, mutta albumin nimiraidasta käyvä Onnen oikotielle sijoittuu lähelle parhaimmistoa. Ilmestymisaikanaan pitkäsoittoa myytiin 32 000 kappaletta, eli se saavutti kevyesti kultalevyn. Onnen oikotiellä -albumin jälkeen Kolmannen naisen paluulevyä Sydänääniä saatiin odottaa 15  vuotta eli vuoteen 2009.

1 kommentti:

  1. Todella aliarvostettu albumi, joka itselleni oli paljon Kolmannen Naisen ns. huippukauden levyjä parempi. Olen arvellut johtuisiko tuo siitä, että levy olisi tekaistu nopeammin kuin 3 edellistä. Tällöin olisi vältytty ylituottamiselta. En tiedä.

    Maken kanssa muuten on yksi suosikeistani. Edustaa kaveruusteemaa siinä missä vanha Sähkökitara, hyvää tahtoa ja kavereita taikka Perunateatterin myöhempi Liverpool.

    VastaaPoista