maanantai 23. maaliskuuta 2015

Tiistain tukeva:Saksan suosituin naisartisti

Paremmin taiteilijanimellään Nena tunnettu Gabriele Susanne Kerner syntyi 24. maaliskuuta 1960. Hän on saksalainen laulaja/lauluntekijä,joka  on toiminut myös näyttelijättärenä. Liidaamansa Nena-yhtyeen kanssa hän nousi maineeseen vuonna 1983 saksalaista uutta aaltoa edustaneella kappaleellaan 99 Luftballons. Seuraavana vuonna vuorossa oli englanninkielinen näkemys nimellä 99 Red Balloons.Vuonna 2002 jotkin uudelleen levytetyt versiot Nenan vanhoista kappaleista saavuttivat jälleen suosiota.  Nena syntyi Hagenissa, mutta vietti varhaislapsuutensa Breckerfeldissä. Pientä tyttöä merkitsevän espanjankielisen lempinimensä Nena sai kolmivuotiaana ollessaan lomalla Espanjassa vanhempiensa kanssa. Hän jätti koulun ennen valmistumistaan vuonna 1977 ja seuraavien kolmen vuoden ajan hän opiskeli kultasepäksi. Nenan musiikillinen ura alkoi kesällä 1979, jolloin kitaristi Rainer Kitzmann tarjosi hänelle leadvokalistin paikkaa yhtyeessään The Stripesissa. Yhtye sai pientä menestystä kappaleella Ecstasy, mutta valtavirran suosio jäi saavuttamatta ja pian yhtye hajosikin. Vuonna 1981 Nena muutti silloisen poikaystävänsä kanssa Länsi-Berliiniin. Siellä hän tutustui tuleviin Nenan soittajiin, kitaristi Carlo Kargesiin, kosketinsoittaja Uuwe Fahrenkrog-Peterseniin ja basisti Jürgen Dehmeliin. Yhdessä he muodostivat yhtyeen Nena vuonna 1982.

 Debyyttisingle Only Dreamedista tuli iso hitti, kun yhtye esitti sen musiikkiohjelma Musikladenissa. Kappale myi yli 40 000 kappaletta ja nousi toiseksi Saksan listalla. Vuonna 1983 Nena julkaisi nimeään kantaneen debyyttialbuminsa. Se sisälsi muun muassa singlet Lighthouse ja 99 Luftballons. Niistä jälkimmäinen meni Länsi-Saksassa listakärkeen ja seuraavana vuonna englanninkielinen näkemys 99 Red Balloons nousi Britanniassa ykköseksi. Saksankielinen versio oli listakakkonen Yhdysvalloissa, missä sen nousun kärkeen esti ainoastaan Van Halenin Jump. Samana vuonna Casey Kasemin radioshowssa American Top 40 kuultiin kappaleesta versio, joka sisälsi sekä englannin, että saksankielistä vokalisointia. Myös siitä tuli suuri menestys monissa maissa. Vaikka 99 Luftballons oli Nenan ainoa menestyskappale englanninkielisessä maailmassa, yhtye nautti suosiosta monissa Euroopan maissa vielä seuraavinakin vuosina. Nenan seuraava kansainvälinen single Just A Dream saavutti sijan 70. brittilistalla. 90-luvun alussa kappaleesta julkaistiin danceversio, joka saavutti uutta clubiyleisöä. Yhtye hajosi vuonna 1987 ja Nena jatkoi sooloartistina.

 Nenan ensimmäinen sooloalbumi Miracles Happen ilmestyi loppuvuodesta 1989. Albumin nimikappale oli Nenan  oma sävellys ja hän esitti sen livenä kolme päivää Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Niinpä kappale assosioituu helposti kyseiseen historialliseen tapahtumaan. Nenan 90-luvulla julkaisemat albumit ja singlet eivät hyvistä arvosteluistaan huolimatta menestyneet erityisen hyvin. Nenan toinen sooloalbumi Bongo Girl jäi hänen viimeisekseen Sony Musicin kanssa. Nenan kolmannen soolon julkaissut RMG Music Entertainment katosi sekin pian kuvasta. Vuonna 2002 Nena juhlisti 20-vuotisjuhlaansa. Kyseisenä vuotena julkaistu albumi Nena feat Nena sisälsi uudelleen sovitettuja näkemyksiä Nenan 80-luvun hiteistä. Kyseinen albumi merkitsi Nenalle comebackia. Anyplace Anywhere Anytimen kaksikielinen uusioversio, joka oli duetto Kim Wilden kanssa, nousi listakärkeen Alankomaissa ja Itävallassa ja kotimaassakin kolmanneksi. Vuonna 2005 vuorossa oli uutta tuotantoa albumin Do You Wanna Go with Me myötä. Se myi kotimaassaan platinaa ja nousi listakakkoseksi. Debyyttisingle Love is saavutti aina ykkössijan. Se oli myös tv-sarja Verliebt in Berlinin tunnuskappale. Singletilaston kärkipaikan kappale saavutti 22 vuotta 99 Luftballonsin jälkeen ja listaykkösten väli on saksalaisen listahistorian pisin. Lokakuussa 2007 Nena julkaisi uuden pitkäsoiton Cover Me, joka sisälsi versioita David Bowien, Rolling Stonesin ja Ramsteinin kappaleista.Näkemys Stonesien She's A Rainbowsta julkaistiin Englannissa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2009 vuorossa oli uusioversio 99 Luftballonsista, joka oli tällä kertaa lähempänä originaalia 80-lukuista versiota, kuin vuoden 2002 näkemystä. Uusi versio sai livedebyyttinsä kotimaassa syyskuussa 2009. Se sisältää osittain myös ranskankielistä vokalisointia.

 Kyseisestä vuodesta lähtien Nenan levyt on julkaissut hänen oma yhtiönsä Laugh & Peas Company. Se promotoi myös Nenan tyttären yhtyeen Adamevan töitä. Uusi single We Are True ja uusi pitkäsoitto Made in Germany ilmestyivät molemmat syyskuussa 2009. Albumilta lohkaistusta omaelämäkerrallisia aineksia sisältävästä balladista In My Life muodostui Nenan 14. top ten-hitti kotimaassaan. Samalla Nenasta tuli maansa suosituin naisartisti. Viime vuosina Nena on kiinnostunut intialaisen mystikon Oshon opetuksista. Loppuvuodesta 2012 ilmestyi Nenan 11. studioalbumi You're Good, joka nousi kotimaassaan listakakkoseksi, vaikkakaan sen singlejulkaisut eivät olleet yhtä menestyksekkäitä kuin edellisten pitkäsoittojen. Kuluvan vuoden helmikuussa ilmestyi Nenan tuorein albumi Oldschool. Albumin julkaisuoikeudet ovat vuosien jälkeen Sony Musicilla. Vuodesta 1997 lähtien Nena on konsertoinut vuosittain kotimaassaan ja naapurimaissa  tahdin ollessa viidestätoista viiteenkymmeneen keikkaa vuodessa. Kappalevalinnat kattavat Nenan koko uran ja konsertit ovat keränneet kiitosta korkeasta energiatasostaan. Nena on julkaissut biografiansa Do You Want to Go with Me ja 90-luvulla hän toimi juontajana useissa tv-ohjelmissa. Vuodesta 2010 Nenan kaksoset ovat toimineet taustalaulajina hänen konserteissaan ja levyillään. Nenan nuorin poika soitti koskettimia hänen vuoden 2015 ensimmäisissä konserteissaan. 27. helmikuuta mainittuna vuonna ilmestyi Samy Deluxen tuottama albumi Oldschool, joka nousi Saksassa viiden, Itävallassa kymmenen ja Sveitsissä 20 suosituimman joukkoon. Sen kappaleista Magie saavutti listasijoituksen Saksan singlelistalla pelkästään downloadiensa ansiosta. Yli vuosi albumin julkaisun jälkeen ilmestynyt single Genau Jezt palautti Nenan top 30:een yli kuuden vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2020 ilmestynyt albumi Licht päätti Nenan pisimmän levytystauon aikana, jolloin artistit ja yhtyeet keskittyivät ensisijaisesti live-esiintymisiin levytysten sijaan. Nena julkaisi kaksi livelevyä ja teki yhteistyötä yksittäisillä kappaleilla esimerkiksi Dave Stewartin kanssa. Helmikuussa 2019 Nena vieraili Schillerin albumin Morgenstund listakärkeen nousseella nimikappaleella. Helmikuussa 2020 Nena ilmoitti uutta musiikkia julkaistavan pian. Hänen 60-vuotispäivänään ilmestyi single Licht, joka oli nimikappale Nenan 16. lokakuuta julkaistulta samannimiseltä albumilta. Se nousi Saksassa kolmaneksi, Sveitsissä yhdeksänneksi ja Itävallassa sijalle 11.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti