sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Maanantain mainio:Eräs 60-luvulla aloittaneista laulajatarikoneista

Toinen toukokuuta 1946 syntynyt ja 16. helmikuuta 2015 edesmennyt Lesley Sue Goldstein, eli Lesley Gore oli amerikkalainen laulajatar, lauluntekijä, näyttelijätär ja aktivisti. Hänen debyyttihittinsä oli 16-vuotiaana vuonna 1963 levytetty It's My Party ja muista menestyksistä mainittakoon Judy's Turn to Cry, You Don't Own Me ja California Nights. Gore toimi myös näyttelijättärenä ja kirjoitti kappaleita veljensä Michael Goren kanssa vuoden 1980 menestyselokuvaan Fame. Hän oli aktiivinen aina kuolemaansa edeltäneeseen vuoteen saakka ja emännöi 2000-luvulla amerikkalaista tv-showta nimeltä In the Life. Gore syntyi Brooklynissa, New Yorkissa ja kasvoi Tenaflyssa, New Jerseyssä. Quincy Jonesin tuottaman It's My Partyn noustessa listakärkeen Gore oli vasta koulutyttö Englewoodin lähistöllä. It's My Party myi yli miljoona kappaletta, ansaitsi kultalevyn ja sai myös Grammy-ehdokkuuden. It's My Partya seuranneista singleistä Judy's Turn to Cry ja She's a Fool nousivat molemmat kotimaassaan viidenneksi. Feministiseksi tulkittavissa oleva mahtiballadi You Don't Own Me oli listakakkonen kolmen viikon ajan ja sen nousun kärkeen esti ainoastaan Beatles singlellään I Want to Hold Your Hand. That's The Way Boys Are sijoittui kahdenneksitoista, Maybe I Know neljänneksitoista ja nousi myös Britanniassa sijalle 20. Vuonna 1965 ilmestyneessä elokuvassa Ski Party kuultu Sunshine, Lollipops and Rainbows sai Grammy-ehdokkuuden ja nousi kotimaassaan kolmanneksitoista. 60-luvun puolivälissä Gore oli myös mukana elokuvassa Girls on the Beach, jossa hän esitti kappaleet Leave Me Alone, It's Gotta Be You ja I Don't Want to Be a Loser. Goren oli tarkoitus levyttää lauluntekijöiden Carole Bayer ja Toni Wine käsialaa ollut kappale A Groovy Kind of Love. Smash Recordsilla tuottajana toiminut Shelby Singleton kielsi kuitenkin Gorea levyttämästä kappaletta sen sisältämän sanan groovy vuoksi.

 The Mindbendersin levytyksenä kappaleesta tuli listakakkonen. Martin Hamlichin ensimmäisen hittisävellyksen Sunshine, Lollipops and Rainbows Gore levytti jo toukokuussa 1963 It's My Partyn ollessa vasta nousemassa listoille. Kappale julkaistiin pitkäsoitolla Lesley Gore Sings of Mixed-Up Hearts, mutta singlenä se ilmestyi vasta kesäkuussa 1965. Hamlisch sävelsi myös kolme muuta Goreen liittynyttä kappaletta; California Nights, That's The Way Ball Bounces ja One By One. That's the Way Ball Bounces nauhoitettiin A & R -studioilla New Yorkissa ja se julkaistiin That's The Way Boys Aren kakkospuolella. One By One äänitettiin New Yorkissa heinäkuussa 1969 ja se julkaistiin vasta vuonna 1994 viiden cd:n kokoelmalla It's My Party, joka koostuu Goren Mercury-levy-yhtiölle tekemistä nauhoituksista. Gore lukeutui American International Picturesin vuonna 1964 julkaiseman konserttielokuvan T.A.M.I Show esiintyjäkaartiin. Hänen kuuden kappaleen settinsä oli eräs elokuvan pisimpiä ja ohjelmistossa olivat muun muassa hitit It's My Party, You Don't Own Me ja Judy's Turn to Cry. Tammikuussa 1967 Gore esiintyi kahdessa televisiosarja Batmanin jaksossa. Kyseisenä vuonna levytetty California Nights, joka oli myös singlejulkaisu samannimiseltä albumilta, oli Goren ensimmäinen suuri menestys sitten loppuvuoden 1965. Se nousi kuudenneksitoista maaliskuussa 1967. Vuotta aikaisemmin Gore oli esittänyt singlensä We Know We're in Love The Donna Reed Shown viimeisessä jaksossa. Sarah Lawrence Collegessa Gore opiskeli brittiläistä ja amerikanenglantilaista kirjallisuutta. Kyseisessä miljöössä arvostettiin folkmusiikkia popin asemesta. Gore valmistui vuonna 1968. Gore sävelsi kappaleita vuonna 1980 ilmestyneen elokuvan Fame soundtrackille. Oscar-ehdokkuuden Gore sai veljensä Michaelin kanssa säveltämästään kappaleesta Out Here on My Own. Michaelin käsialaa ollut elokuvan nimikappale voitti parhaan alkuperäiskappaleen Oscarin.

80- ja 90-luvuilla Gore konsertoi ja esiintyi myös televisiossa. Gore oli mukana kirjoittamassa kappaletta My Secret Love vuonna 1996 ilmestyneeseen elokuvaan Grace of My Heart. Eräs elokuvan roolihahmoista on Bridget Fondan esittämä nuori laulajatar nimeltä Kelly Porter. Gore on tulkittavissa hänen hahmonsa eräänlaiseksi esikuvaksi. Vuonna 2005 Gore levytti pitkäsoiton Ever Since. Kyseessä oli hänen ensimmäinen uutta tuotantoa sisältänyt pitkäsoittonsa sitten vuonna 1976 ilmestyneen albumin Love Me by My Name. Se oli yhteistyötä tuottaja/lauluntekijä Blake Morganin kanssa ja kyseessä oli Engine Company Recordsin julkaisu. Lehdistö, kuten New York Times, Rolling Stone ja Billboard Magazine suhtautui albumiin varsin myönteisesti. Albumilla on myös mukana yli 40 vuotta myöhemmin levytetty näkemys You Don't Own Mestä, jolle Gore New York Daily Newsin arvion mukaan antoi uuden elämän. Goren itsensä mukaan kyseessä on kappale, joka saa uuden merkityksen jokaisella laulukerralla. Gore menehtyi keuhkosyöpään 16. helmikuuta kuluvaa vuotta Manhattanilla, New Yorkissa. Kuollessaan hän oli 68-vuotias. Neil Sedaka kommentoi Goren olleen upea lauluntekijä omilla ehdoillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti