tiistai 24. maaliskuuta 2015

Keskiviikon klassikko:Brittiläisen pubrockin todellinen helmi

Rockpile oli 1970-luvun lopusta seuraavan vuosikymmenen alkuun vaikuttanut englantilainen rockyhtye. Sen musiikissa korostuivat voimakkaat vaikutteet voimapopista ja rockabillystä. Vastaavasti yhtyeen oma vaikutus uuteen aaltoon on merkittävä. Rockpilen muodostivat kitaristi/laulaja Dave Edmunds, basisti/laulaja Nick Lowe, rumpali Terry Williams ja kitaristi/laulaja Billy Bremner. Kyseinen kokoonpano levytti neljä albumia, tosin niistä ainoastaan yksi, vuonna 1980 ilmestynyt Seconds of Pleasure julkaistiin Rockpilen nimellä. Kaksi, eli Tracks on Wax 4 ja Repeat When Necessary ilmestyivät Dave Edmundsin nimissä ja yksi, Labour of Lust Nick Lowen nimellä. Yksittäisiä Rockpile-kokoonpanolla levytettyjä kappaleita on löydettävissä myös muutamilta muilta Edmundsin ja Lowen soololevyiltä. Rockpile toimi taustayhtyeenä myös Mickey Juppin vuonna 1978 ja Carlene Carterin kahta vuotta myöhemmin levyttämillä kappaleilla.
Dave Edmunds oli levyttänyt jo vuonna 1970 sooloalbumin nimeltä Rockpile ja sen tiimoilta tehdyllä kiertueella hänen taustayhtyeensä, jossa Terry Williams oli mukana, oli nimeltään Dave Edmunds & Rockpile. Kiertueen hajottua yhtye hajosi ja Edmunds palasi studiotyöskentelyn pariin. Eräs hänen tuottamistaan yhtyeistä oli pubrockia edustanut Brinsley Scwartz, jonka basisti/solistina Nick Lowe vaikutti. Edmunds tuotti yhtyeen vuonna 1974 ilmestyneen albumin The New Favourites of Brinsley Scwartz. Sen jälkeen yhtye hajosi, mutta Lowen ja Edmundsin yhteistyö jatkui. Lowe oli mukana Edmundsin kyseisen vuosikymmenen puolivälissä ilmestyneellä albumilla Subtle as a Flying Mallet. Kun Brinsley Scwartzin managerina toiminut David Robinson ja Jake Riviera perustivat Stiff Recordsin uudelleen, ensimmäinen yhtiön kanssa levytyssopimuksen solminut artisti oli juuri Nick Lowe. Dave Edmunds sitä vastoin solmi soolodiilin Led Zeppelinin Swan Song Recordsin kanssa.

Lowe oli mukana Edmundsin seuraavalla soololevyllä Get It. Seuraavaksi kaksikko kasasi Rockpilen uudella kokoonpanolla. Rumpaliksi palasi Terry Williams ja  rytmikitaristiksi ja kolmanneksi solistiksi liittyi Billy Bremner. Vaikka Rockpilen johtohahmot kuuluivat eri levy-yhtiöiden talliin, yhtye kiersi Swan Songin artisteihin lukeutuneen ja varsin suositun Bad Companyn lämmittelijänä vuosina 1976-77. Sitä vastoin Nick Lowen taustayhtyeessä Nick Lowe's Last Chicken in the Shop oli Rockpilen jäsenistä aluksi mukana vain Williams, mutta pian Edmunds liittyi yhtyeeseen täysivaltaisesti. Jo aikaisemmin mainittu Dave Edmundsin vuoden 1978 sooloalbumi Tracks on Wax 4 on ensimmäinen albumi, jolla taustalla kaikissa kappaleissa kuullaan täyttä Rockpile-kokoonpanoa. Rockpile oli myös taustayhtyeenä sekä Edmundsin levyn että samana vuonna ilmestyneen Lowen pitkäsoiton Jesus of Cool tiimoilta tehdyillä kiertueilla. Vuonna 1979 Rockpile säesti sekä Edmundsia albumilla Repeat When Necessary että Lowea pitkäsoitolla Labour of Lust. Jake Riviera jätti Stiff Recordsin ja siirsi artistinsa, joihin lukeutuivat Lowen lisäksi muun muassa Elvis Costello, Englannissa Radar Recordsin talliin. Vuonna 1979 Edmundsin ja Lowen nimillä julkaistut Rockpile-levytykset menestyivät Atlantin molemmin puolin, sillä hiteiksi nousivat sekä Edmundsin Girls Talk että Lowen Cruel to Be Kind. Labour of Lustista tuli kultalevy Kanadassa ja Repeat When Necessarysta hopealevy Englannissa. Aivan kyseisen vuoden lopussa Rockpile osallistui Elvis Costello & The Attractionsin ja Wingsin kanssa Concerts for the People of Kampuchea-konserttiin. Kaksi Rockpilen kappaletta pääsi mukaan samannimiselle tupla-albumille ja seurakseen stagelle Rockpile sai muutaman kappaleen ajaksi Zeppelin-solisti Robert Plantin. Vuonna 1980 Edmunds täytti sopimukselliset velvoitteensa Swan Songin kanssa levyttämällä pitkäsoiton Twangin'. Rockpile oli vapaa levyttämään täyspitkän albumin Jake Rivieran uudelle yhtiölle F Beat Recordsille. Kyseisen vuoden syksynä julkaistiin viimein Rockpilen nimissä varsin onnistunut pitkäsoitto Seconds of Pleasure. Vokaaliosuudet levyllä jakaantuivat Edmundsin, Bremnerin ja Lowen kesken. Viimeksi mainitun laulamasta raidasta Teacher Teacher muodostui pieni hitti. Edmundsin Twangin' julkaistiin vasta puoli vuotta Seconds of Pleasuren jälkeen ja Rockpilea kuultiin taustalla myös sen yhdestätoista raidasta aina yhdeksällä. Elokuussa 1980 Rockpile soitti lähellä Torontoa järjestetyllä Heatwave-festivaalilla 100 000:lle kuulijalle. Edmundsin ja Lowen väliset kitkat johtivat kuitenkin Rockpilen hajoamiseen seuraavana vuonna. Bremner ja Williams olivat mukana useilla Lowen soololevyillä, mutta Lowe ja Edmunds yhdistivät seuraavan kerran voimansa vasta vuonna 1988 Lowen albumilla Pinker and Prouder than the Previous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti