maanantai 10. lokakuuta 2022

Tiistain tukeva:Haastattelussa Marko Peter Sallinen

 Marko Sallinen on eräs joensuulaisen kitarismin keskeisimmistä edustajista. Hän ehti haastateltavaksi Johnnyn kadulle.

Milloin aloitit kitaran soiton ja oletko sen suhteen täysin itseoppinut?


"Aloitin kitararan soiton 1977-78 talvella. Setäni Pentti Sallinen opetti alkuun alkeet satunnaisesti ja hankki minulle ensimmäisen kitaran 1978 jouluna. Tästä alkoi mm. Beatlesin musiikin harjoittelu. Olli Savolainen ja Ilpo Sakari Ronkainen opettivat minua kitaran soitossa 80-luvulla ja Hasse Walli sitten myöhemmin, sävellystyössä olen itseoppinut täysin ja Hendrix-tuotanto on itse opiskeltua. Voisi kyllä sanoa, että opettajia on ollut kaikki maailman kitaristi, joita on tullut nähtyä ja kuultua." 


Mikä oli ensikosketuksesi Jimi Hendrixin musiikkiin ja milloin? 


"Kuulin radiosta joskus 70-luvun lopulla Jimiä ja nauhoitin niitä c-kasetille. Mutta Beatles oli ykkösbändi mulle ainakin vuoteen 1987 asti. Outi Poppin tv-musasarja Taikaikkunasta tuli Are You Experienced? -video, jonka nappasin talteen VHS:lle ja oliko se just 1985 kun se tuli televisiosta, tällöin ymmärsin, että tämä kitaransärkijä pitää selvittää, sitten sain lahjaksi Are You Experienced-lp:n mummoltani!! Siitäpä se alkoi levynkeräily ja jopa 12 tuntia päivässä-harjoittelu." 


Onko jokin hänen yhtyeistään itsellesi ylitse muiden ja jos, miksi? Löytyykö ehdottomia suosikkibiisejä?


"Jimi Hendrixin kaikki kokoonpanot olivat erinomaisia, mutta parhaaksi nousee viimeisin; 1970. Billy Cox, Jimi Hendrix ja Mitch Mitchell. Toki Band of Gypsys-vaihetta on vaikea ohittaa; soundi oli Buddy Milesin ansiosta tiukka. Biiseistä Little Wing, Fire, Voodoo Chile (Slight Return), In from the Storm, Freedom, Machine Gun, Power of Soul sekä Drifting nousevat sinne biisilistani kärkeen."

 
Nimeä lyhyiden perusteluiden kera Hendrixin lisäksi kymmenkunta itseesi lähtemättömän vaikutuksen tehnyttä kitaristia?


"Eric Clapton Cream-vaiheen soundi oli huiman hyvä; hänen 1970-luvun Tulsa-soundi ei enää uponnut.
Tony Iommi matala vire ja ohuet kielet- ei voi sanoa, että ohut soundi vai mitä? Raskaan riffin kuningas ja luoja.
Uli Jon Roth Scorpions Virgin Killer ja In Trance-kausi sekä hänen Electric Sun-kautensa. Hän oli jo ennen Yngwietä klassisella puolella mestari.
Frank Marino Hendrixin jalanjäljissä
Hasse Walli ennen kuin olin kuullut Hendrixiä olin kuullut Blues Sectionin Call Me on Your Telephone-biisin, jonka soolo teki lähtemättömän vaikutuksen.
Albert Järvinen tatsi ja soundi etenkin Braindamage ja Mirror Tower ovat kitaroinnin mestariteoksia.

Stevie Ray Vaughan, joka Porin Jazzissa soitti yhden maailman parhaista keikoista. Koko tuotanto on erinomaista.

Eddie Van Halen, riffikone, joka jo 1978 jätti muut ihmettelemään Eruption-vetäisyllä, että mikä se oli ja hyväntahtoisen naurun saattelemana jätti kaikki siihenastiset kitaristit kalkkiviivoille ihmettelemään mikä se oli. Olen todella paljon paneutunut myös hänen tekniikkaansa.

Alexi Laiho, paras kitaransoittaja Suomesta ikinä. Oman tiensä kulkija.

Danny Gatton, levy 9/9/94 jätti lähtemättömän jäljen aivokurkiaiseen.

Special lisä:Rory Gallagher"


Lyhyt katsaus yhtyeisiisi Supernatural Bond ja Gerry Henckenbeck Explosition ja niiden historiaan?

"Supernatural tuli 1988, kun Celebration Daysta tuli basson soittajaksi jameihin Pasi Nousiainen ja hänen mukanaan rumpali Jumalan armosta Matti Leskinen. Bändi on ollut 1988 triona pääasiassa ja koottu milloin huvittaa keikalle. Levy World of Mystery tehtiin Hasse Wallin analog-studioilla 2007 viiden hengen porukalla. Haluttiin oikea laulaja bändiin ja Jouni Käyhkö oli paras valinta. Toiseen kitaraan tuli Ilpo Sakari Ronkainen, joka on virtuoosi. Biisit rakennettiin niin, että ne livenä voidaan soittaa eri tavoilla ja soundista ja soitosta päätettiin tehdä hyvin yksinkertaista. Mutta esimerkiksi Satellite-biisi ei vaan muutu yksinkertaisemmaksi, vaikka miten yrittää. Maiden-rummutus on kuin olisi kaksi rumpalia soittamassa. Anyway, Napersutural-levy voi vielä tulla moderneine soundeineen. Materiaali siihen on jo olemassa. Olen bändin pääsäveltäjä.

Gerry Henckenpeck- trio pistettiin pystyyn Corky Leppäsen ja Robert Tulosen kanssa oisko ollut 2010, kun Pertti Feller sanoi Kimmon Soittimessa, että ota Corky rumpuihin ja ala Hendrixiä coveroimaan! Soitin/lauloin vielä Tsugu Ways-coverbändissä. Tähän muuten korjaus, kun on eri juttuja, miten Tsugu Ways perustettiin; Ilpo Sakari Ronkainen ja Corky ja minä soitettiin ensi alkuun Hurriganes-covereita Ilpon luona ja Ilpo Sakari Ronkainen perusti Tsugu Waysin, johon sitten tuli Jussi Laakkonen bassoon ja Jouni Käyhkö lauluun, oli jo siis sekoitus Supernatural Bondia ja Gerryhencenbeckkiä ja Tsugu Waysiä jo silloin 2001! Mutta takaisin asiaan, GHE1 siinä treenattiin 31 treeniä neljä tuntia kerrallaan Corkyn tehtaalla, että saatiin omannäköinen bändi. Täydellinen imitointi jäi pois melko pian kun Hasse Walli sanoi, että kuules Make, on vain yksi Jimi Hendrix ja koettakaa tuoda myös omaa artistinäkemystä mukaan. Tehtiin monta hyvää keikkaa, mutta Corkylla oli niin monta rautaa tulessa, että oli mahdotonta pitää yllä tiukkaa settiä Hendrix-covereiden kanssa. Siksi pistettiin GHE1 hyllylle ja otettiin Robertin kanssa toinen rumpali Aki Kaljunen (Greenlight Factory, General Waste, Hurjat Hipit) ja toinen kitaristi Antti Oxydant (Greenlight Factory) ja taustalauluun Minna Kukkonen (Greenlight Factory) Tässä sitten mentiin liian syvälle, alettiin nuotilleen soittamaan ja se Wallin ohje kyllä hukkui tyystin. Isolla kokoonpanolla soitettiin muutamassa paikassa, mutta nopeasti hyllylle sekin; liian iso työmaa oli kyseessä. Tänä vuonna ei olla keikkailtu, pari keikkaa GHE 1 & 2-kokoonpanoilla on tehty, mutta ei olla treenattu uusia ohjelmistoja. Bändi on telakalla, kunnes taas tuntuu siltä, että on tilaus bändille. "


Musiikilliset tulevaisuudensuunnitelmasi?


"Vuoden sisällä teen joko oman tai Supernatural Bond-levyn. Materiaalia on käyty läpi Matti Leskisen ja Ilpo Sakari Ronkaisen kanssa. Jotakin on tulossa ja se on kitaran kuritusta! Studiota parasta aikaa tsekkailen ja aikatauluja, että saadaan äijät saman katon alle ainakin pohjat tekemään. Sitten olen jonkin verran ollut tuottamassa. Makija-yhtyettä tänä keväänä ja kesänä. Siinä on todella hyvä nuorten naisten perustama bändi. Nuorille tietä! Heissä on se musiikin tulevaisuus."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti