perjantai 25. toukokuuta 2018

Lauantain pitkä: Haamurakastajan Janne Suhonen haastattelussa

Haamurakastaja on edelleen kasassa olevan Trio Pohjalta-yhtyeen innoittamana syntynyt, omaa tuotantoaan esittävä ja kolmisen vuotta toiminut yhtye.  Sen kokoonpanoon kuuluvat solisti/kitaristi Janne Suhonen, kitaristi Mikko Asikainen, basisti/taustalaulaja Lade Laakkonen, kosketinsoittaja/taustalaulaja Martti Orre ja rumpali/taustalaulaja Ronski Rosenius. Suhonen vastasi muutamaan yhtyettään koskevaan kysymykseen.

Lyhyt Haamurakastaja-historia? Kuinka siirtymä Trio-pohjalta-yhtyeestä uuteen kokoonpanoon tapahtui ja mistä lisämuusikot löytyivät?

"Haamurakastaja syntyi Trio Pohjalta - cover-orkesterimme musiikin innoittamana, hiukan varkain. Oma ensimmäinen kappale syntyi ihan vahingossa ja tuon biisin innoittamana olinkin jo muutaman kuukauden sisällä tehnyt levyllisen samanhenkisiä kappaleita. Alun perin biisejä tehdessäni tein niitä vain omaksi iloksi, ilman tarkoitusperää tai ajatusta luoda sen ympärille jotain pysyvämpää projektia.Tein myös kappaleista demot ja soitin niitä kerran huvikseni Ronskille ja Ladelle, jotka innostuivatkin biiseistä sen verran, että päätimme kokeilla niitä kolmestaan. Soittaminen ja biisit alkoivat tuntua sen verran hyviltä, että päätimme jatkaa hommaa ja hankkia lisää soittajia, koska kappaleet sitä vaativat.Siirtyminen omien biisien pariin muutaman Trio P. -vuoden jälkeen, tuntui luonnolliselta jatkeelta, myös homman jatkuvuuden ja mielekkyyden kannalta. Orren Martin löysimme kapakka- ja soittoyhteyksien kautta koskettimiin ja Mikko Asikainen löytyi Ronskin kontakteista kitaraan. Haamurakastaja heitti ensimäisen keikkansa huhtikuussa 2017, bändin nimi oli keksitty paria kuukautta aikaisemmin."

Miten Haamurakastajan sävellykset syntyvät? Mitkä ovat keskeisiä elementtejä musiikillisessa ilmaisussanne?

"Ensimmäiset sävellykset (eli tulevan ensimmäisen levyn kappaleet) syntyivät hyvin intuitiivisesti ja erittäin nopeassa tahdissa, joka oli minulle normaalista poikkeavampi työtapa tehdä kappaleita. Biisejä vaan tuli ja annoin fiiliksen viedä ja niitä oli ihan pirun hauska tehdä.Toisekseen biisejä tehdessä olin siis tekemässä kappaleita vain itselleni pöytälaatikkoon, ei ollut bändiä, eikä sen tuomia paineita ja toiveita, joiden ympärille olisin biisit tehnyt, annoin vaan virran viedä. Sen jälkeen tulikin pitkä tauko ennen kuin sain tehtyä seuraavan kappaleen ja siitä tulikin taas ihan erilainen tyyliltään kuin edelliset, silloin oli myös jo bändin raakilekin olemassa. Ehkä se oli merkki, että on aika siirtyä eteenpäin ja tehdä taas ihan erityyllistä musiikkia seuraavaksi. Rupesin säveltämään seuraavia kappaleita tuon uuden biisin ympärille, joiden tekeminen oli taas ihan erilaista kuin aiemmin, nyt tekemisiin oli tullut myös toisenlainen tarkoitus bändin myötä ja se loi ja toi omat paineensa ja hienoutensa tehdä niitä."

Kuinka tärkeitä tekstit ovat yhtyeellenne ja voisiko niistä poimia esimerkiksi kuusi ehdotonta ydinteemaa?

"Tekstit ovat hyvin suuressa roolissa meidän musiikissa. Nämä tulevan ensimmäisen levyn kappaleen tekstit ovat aika tajunnanvirtaa ja iloittelua,mutta pidän erityisesti siitä, että siellä tekstin seassa on myös oikeaa sanottavaa ja ajateltavaa. Tarinat on aika resupekkaromantiikkaa, jossa ollaan useasti pienemmän ja huonompiosaisen puolella, vakavia aiheita käsitellään mustalla huumorilla tai sitten vaan vittuillaan ihan suoraan. Joensuussa on pitkät perinteet hiukan ironisesti kertovilla teksteillä ja meidän tekstit on oikeastaan jatketta tuolle hienolle perinteelle.  Ydinteemoina kappaleissa on erittäin perinteiset aiheet, kuten  rakkaus, toivo/epätoivo, hyvyys/pahuus, onni/epäonni, unelmat jne. Vaikka aiheet on vanhoja tuttuja ja loppuun käytettyjä, niin olen silti yrittänyt löytää joihinkin teemoihin hiukan myös uutta näkökulmaa. Nämä myöhäisemmät teokset ovat taas teksteiltään paljon vakavahenkisempiä, niin aiheiltaan kuin myös kerronnallisesti, mutta kyllä sielläkin välissä myös kieliposkessa ollaan."

Löytyykö teille musiikillisia/tekstillisiä sukulaissieluyhtyeitä?

"Sukulaisieluyhtyeistä tai yhteyksistä en osaa mainita ketään varsinaisesti, ehkä semmoisia ei suoranaisesti ole. On ennemminkin vivahteita sieltä ja täältä, niistä monista bändeistä joita on vuosien varrella tullut kuunneltua. Kun sävelsin ensimmäisen levyn biisejä, niin minulla pääteemana itselleni oli vanha tv-sarjan tunnusmusiikki, kuin "Kyllä Jeeves hoitaa", kuuntelin myös toisen vanhan tv-sarjan Pennies from heaven -soundtrackia silloin tällöin, sekä mustalaismusiikkia, Djangoa, Sinatraa jne. ja näitä vaan ihan fiilistelyn ja tunnelman luojan pohjaksi. Tekstityspuolelta esim. Gösta Sundqvist tai Nurmio on jättänyt varmaankin minuun oman pikku jälkensä, ihan vain nämä pari mainitakseni monien muiden mestarien lisäksi. Haamurakastaja on aika monen eri asian summa ja "vaikuttamattoman" vaikutuksen sekametelisoppa, jonka tarkoitus olisi kuulostaa ihan omalta jutulta, mutta ei se haittaa jos välillä joku meihin vaikuttanut artisti saattaa kuulua musiikistamme läpi, sehän on vain meidän kunnianosoitus sitä määrättyä hienoa artistia tai bändiä kohtaan. "

Miten runsaasti Haamurakastajalla on tällä hetkellä omaa tuotantoa ja koska sitä ollaan aikeissa julkaista ja millaisessa formaatissa?

 "Omaa tuotantoa löytyy tällä hetkellä parin levyllisen verran ja ensimmäinen levy on siis nyt äänitetty ja miksattu valmiiksi. Toinen levy taas tulee olemaan materiaaliltaan ihan toisenlaista kuin tämä ensimmäinen, emme näköjään ole siis genreuskollisia yhdelle tyylille ja se oikeastaan sopii meille erittäin hyvin. Homma pysyy tuoreena ja mielenkiintoisena, kun ei tiedä vielä itsekään, mitä seuraavaksi on tulossa, ainut sääntö on ehkä se, että vaikka tulevat levyt olisi keskenään erityylisiä musiikillisesti, niin aina yhdellä levyllä on selkeä linja sekä punainen lanka.  Tällä hetkellä etsimme mahdollista julkaisijaa tai jakelijaa ensimmäiselle levylle, tilanne on vielä avoin ja elää. Cd-formaatissa olisi tarkoitus julkaista levy ensiksi, sen jälkeen muut tahot, mutta katsotaan tilannetta sitten tarkemmin, kun tiedämme mitä kautta levy tulee ja saamme sen ulos."

Yhtyeenne muut tulevaisuuden suunnitelmat?

"Seuraava keikka meillä on 2.6.2018 Tuulaakissa, Joensuussa ja sen jälkeen pitäisi ruveta varmaankin tekemään ja suunnittelemaan jostain tulevan levyn kappaleesta videota. Toivotaan myös, että löydämme levylle mahdollisimman nopeasti julkaisijan, niin päästäisiin jo suunnittelemaan seuraavan levyn tekoa. Hiukan kauemmaksi tulevaisuuteen katsoen, toivomme Haamuille paljon hienoja keikkoja, pitkää ikää, sekä lisää hyviä ja erilaisia levyjä. Myös jotain ihan spesiaaliprojekteja olisi mukava tehdä, mitä ne sitten olisivat, se jää nähtäväksi? "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti