keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Keskiviikon klassikko:Rockista purkan kautta psykedeliaan siirtynyt amerikkalaisyhtye

Tommy James& The Shondells on amerikkalainen rockyhtye, jonka suosion huippukausi ajoittuu 60-luvun lopulle. Yhtye perustettiin vuonna 1959 Nilesissa, Michiganissa ja se käytti tuolloin nimeä The Echoes. Kun nimeksi vaihtui Tom & The Tornadoes, yhtyeen solistiksi vaihtui vasta 12-vuotias Tommy James, joka esiintyi tuolloin nimellä Tommy Jackson. Vuonna 1964 James nimesi yhtyeensä hyvältä soundaavaksi The Shondellsiksi. Tuolloin siihen kuuluivat solisti/kitaristin tehtävistä huolehtineen Tommy Jamesin lisäksi soolokitaristi Larry Coverdale, basisti Larry Wright, kosketinsoittaja Craig Villeneuve ja rumpali Jim Payne.  Helmikuussa 1964 yhtye levytti biisintekijäkaksikko Jeff Barryn ja Ellie Greenwitchin käsialaa olleen kappaleen nimeltä Hanky Panky. Alun perin se julkaistiin pienen paikallisen levy-yhtiön Snap Recordsin kautta. Originaaliversiosta oli vastannut yhtye nimeltä The Raindrops ja kyseessä oli ollut singlen b-puoli. Tommy James &The Shondellsin versio menestyi Michiganissa, Indianassa ja Illinoisissa, mutta Snap Recordsilla ei ollut maanlaajuista jakelijaa. Tommy James ja kumppanit konsertoivat ahkerasti Keski-Lännessä, mutta suuri menestys antoi odottaa itseään. Vuonna 1965 yhtyeen jäsenet saivat opintonsa päätökseen ja Tommy James and the Shondells hajosi. Ura musiikin parissa kiehtoi kuitenkin edelleen ja seuraavaksi James kokosi Larry Coverdalen kanssa uuden yhtyeen The Koatchmen, johon  kuului lisäksi soittajia yhtyeestä The Spinners. Kyseessä ei kuitenkaan ollut samanniminen detroitilainen hittejä plakkariinsa saanut yhtye. Kesällä ja syksyllä The Koatchmen keikkaili Keski-Lännen clubiscenessä saavuttamatta edelleenkään suurta menestystä. Alkuvuodesta 1966 yhtyeen jäsenet palasivat Nilesiin.

Samaan aikaan pitsburchilainen tanssijärjestäjä Bob Mack alkoi soittaa Hanky Panky -singleä tansseissa ja kappale saavutti myös runsasta radiosoittoa rohkaisevan kuuntelijapalautteen kera. Bootleggaajat vastasivat kasvaneeseen kysyntään painamalla 80 000 kappaletta mustan pörssin versioita kyseistä singlestä. Niitä oli myynnissä Pennsylvaniassa. Tommy James kuuli kyseisestä toiminnasta huhtikuussa 1966. Pittsburchilainen dj "Mad Mike" Metro pyysi Jamesia ohjelmaansa esittämään Hanky Pankyn. Tämä yritti tavoittaa yhtyetovereitaan, mutta he olivat kaikki jättäneet musiikkibisneksen. Niinpä James teki yksin promootioesiintymisiä kyseistä radioamsemaa varten clubeissa ja myös paikallistelevisiossa. Uuden The Shondells-kokoonpanon muodostivat pittsburchilaiskvintetti The Racountersissa vaikuttaneet kitaristi Joe Kessler, kosketinsoittaja Ron Rosman, saksofonisti George Magura, basisti Mike Vale ja rumpali Vinnie Pietropaoli. Tarinan mukaan James kuuli kyseistä yhtyettä clubikeikalla ja ehdotti musiikillista yhteistyötä, koska hän tarvitsi pikaisesti säestysyhtyettä . Näin Rancountersista muodostui uusi The Shondells. Jamesilla oli nyt säestysyhtye singlen promoamista varten. Hän meni New Yorkiin ja myi Hanky Pankyn masternauhan Roulette Recordsille. Vasta tässä vaiheessa hän vaihtoi sukunimekseen James. Maanlaajuisen promootion myötä Hanky Pankysta muodostui ykköshitti heinäkuussa 1966. The Shondellsin kokoonpano ei kuitenkaan säilynyt pitkään ennallaan. Kessler ja Patropeoli erosivat ja heidän tilalleen vaihtuivat Eddie Gray ja Peter Lucia. Myös Magura erosi yhtyeestä.
Tommy James and the Shondells aloitti suoraviivaisen rockin parissa, mutta pian yhtyeen genreksi  muuttui hieman yllättäen  purkkapopmaisempi musiikillinen ilmaisu. Alkuvuodesta 1967 yhtye levytti listalla neljänneksi nousseen biisintekijä Ritchie Cordellin käsialaa olleen pienen pophelmen I Think We're Alone Now ja myös sitä seurannut Mirage saavutti kymmenennen sijan. Seuraavana vuonna levytetty Mony Mony nousi kotimaassaan kolmanneksi ja Britanniassa aina listakärkeen. Kappale oli Jamesin, Cordellin, Bo Gentryn ja Bobby Bloomin käsialaa. Nimeensä iskevä kappale sai idean Jamesin asunnon ikkunan ulkopuolella sijainneesta kyltistä, jossa oli teksti Mutual of New York.  Myös Do Something to Me -niminen single menestyi.

James inhosi itsensä niputtamista purkkapopartistiksi. Niinpä hän vaihtoikin tyylinsä psykedeelisen rockin suuntaan. Loppuvuodesta 1968 yhtye alkoi vastata sävellysmateriaalistaan itsenäisesti. James ja Lucia kirjoittivat psykedeelisen klassikon Crimson and Clover. James vastasi sillä vokaaliosuuksien lisäksi kaikista instrumenteista. Äänityksestä ja miksauksesta huolehti Bruce Staple. Kappale hyödynsi tuolloin harvinaislaatuisia sähköisiä laitteita, kuten vokooderia ja phaseria. 80-luvun alussa Joan Jett & The Blackhearts levytti Crimson and Cloverista onnistuneen ja myös menestyneen coverin. Tommy James yhtyeineen oli kiertänyt Hubert Humpreyn presidenttikampanjan yhteydessä. Humprey osoitti arvostustaan yhtyettä kohtaan laatimalla kansitekstit Crimson and Clover-albumiin. Vuoden 1969 hittejä edustivat myös Sweet Cherry Wine ja Crystal Blue Persuasion. Tommy James and the Shondells jatkoi vuoteen 1970. Kyseisen vuoden maaliskuussa Alabamassa pidetyn konsertin jälkeen James pyörtyi. Hän muutti maaseudulle, toipui ja valitsi terveet elämäntavat. Jamesin yhtyetoverit jatkoivat hetken aikaa nimellä Hog Heaven. Vielä samana vuonna James kirjoitti seitsemänneksi nousseen singlen Tighter Tighter yhtyeelle Alive N' Kickin.  Jamesin vuonna 1971 käynnistynyt sooloura tuotti kaksi hittiä kymmenen vuoden aikana; Draggin' the Line vuonna 1971 ja Three Times in Love vuonna 1980. Tommy James and the Shondells-covereillaan menestyivät myös Tiffany ja Billy Idol. Edellisen I Think We're Alone Now ja jälkimmäisen Mony Mony-versiointi nousivat molemmat listakärkeen 1987. Muista yhtyeen tuotantoa coveroineista mainittakoon psychobillyyn kategorioitavissa oleva The Cramps, uuden aallon edustaja Lene Lovitch sekä countryn kestotähtiin lukeutuva Dolly Parton. 80-luvun puolivälistä lähtien James on esiintynyt nostalgiakiertueilla muiden 60-luvun artistien kanssa. Joskus käytössä on ollut nimi Tommy James and the Shondells, vaikka James oli ainoa originaali jäsen. Vuonna 2009 James ja jäljelle jääneet Shondellsit Gray, Vale ja Grosman kokoontuivat nauhoittamaan musiikkia Jamesin helmikuussa 2010 ilmestyneeseen omaelämäkertaan Me, the Mob and the Music perustuvan elokuvan soundtrackia varten. Yhtye kokoontuu edelleen silloin tällöin nostalgia ym. erityislaatuisia esiintymisiä varten. Maaliskuussa 2011 brittisolisti Don Fardon saavutti Alankomaissa top 20-hitin Jamesin ja Peter Lucian kirjoittamalla ja alun perin albumilta Crimson & Clover löytyvällä kappaleella I'm Alive. Vuonna 2015 Gray, Vale ja Grosman perustivat uuden yhtyeen The Crystal Blue Band. Sen rumpaliksi valikoitui heidän pitkäaikainen ystävänsä ja Peter Lucian paikan ottanut Mike Wilps. Vuonna 2008 Tommy James and the Shondells tuli valituksi Michigan Rock and Roll Legends Hall of Fameen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti