lauantai 30. huhtikuuta 2016

Sunnuntain extra:Lähes klassikkotasoinen viimeinen albumi

Ilona:Ilotulitus

Vuonna 1987 ilmestyneen esikoisalbuminsa Toiset saa (on se niin oikein) aikoihin tamperelaistyttöyhtye Ilona oli kenties turhaankin yksi maamme haukutuimmista yhtyeistä. Kakkospitkäsoitto, muun muassa hitin Kesäpano, Brownsville Station-coverin Kahdestaan sekä upean päätösraidan Tapasi elää sisältänyt Ähäkutti oli jo aimo harppaus eteenpäin.
Ilonan joustenlauluksi jäänyt albumi, vuonna 1989 ilmestynyt Ilotulitus oli jo erinomainen poplevy, lähes pieni klassikko. Albumin työstämisen aikaan basisti Leena Heikkilä oli vaihtunut aikaisemmin Kairossa soittaneeseen ja Ilonan jälkeen Eppujen basistiksi siirtyvään Sami Ruusukallioon.
Levyn avaava popkaunokki Kitaraasi rakastan on myös Ruusukallion sävellys. Upean riffin varaan rakennettu Tuhma poika on ensisijaisesti Cliftersin tekstittäjänä tutuksi tulleen Jaana Rinteen sanoitus. Hänen olikin alun perin tarkoitus laatia Ilotulitukselle kaikki tekstit.
Pakahduttavaa balladiosastoa Ilotulituksella edustavat etenkin Näkemiin, Kaipaus sekä Pieni nainen. En sua saanutkaan jatkaa tekstillisesti samassa genressä silti musiikillisesti kitaravetoisemmin. Kata Laurikaisen säveltämä ja vokalisoima Messumatka omaa roisin tekstin ja lähestyy musiikillisesti silkkaa progea.
Rempseä näkemys Laila Kinnusen Pojat-kappaleesta valikoitui singleksi ja sen b-puolella julkaistiin pitkäsoitolta löytymätön Juice Leskisen tekstittämä pikkuhelmi Saako olla. Kello käy on Liisa Akimoffin sanoittama accapella-esitys ja Laurikaisen tulkitsema ja Säppi Hakasalon tekstittämä Reunalla levyn pieni klassikko, jonka loppurääkäisyissä ylletään albumin tuottajana toimineen TT. Oksalan mukaan lähes 70-luvun alun Muskan veroisiin sfääreihin.
Päätösraita Auringon haalistamaa on mainio jamittelunumero. Vaikka Ilotulitukselle sisältyy myös muutama hieman täytteenomaisempi raita, kokonaisuutena kyseessä on silti siinä määrin laadukas albumi, että se ansaitsisi ilman muuta uusintajulkaisunsa cd-formaatissa.
Erityismaininnan todella tukevasta ja tarkasta työskentelystään saa myöhemmin Juice Leskinen ETC:ssä sekä reggaeyhtye Dreadlinessa ja sittemmin Sonic Redublicissa vaikuttanut rumpali Taru Glad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti