maanantai 18. huhtikuuta 2016

Tiistain tukeva:Eräs brittibluesin todellisista isähahmoista

19. huhtikuuta 1928 syntynyt ja 1. tammikuuta 1984 edesmennyt Alexis Korner oli brittiläinen bluesmuusikko ja radiojuontaja, jota on joskus kutsuttu brittibluesin perustajahahmoksi. Hänellä oli keskeinen vaikutus 60-luvun brittiläisen musiikkiskenen soundiin ja ennen kaikkea hän saattoi yhteen useita merkittäviä brittiläisiä bluesmuusikoita. Alexis Andrew Nicholas Koerner syntyi Pariisissa itävaltalais-juutalaiselle isälle ja turkkilais-kreikkalaiselle äidille. Hän vietti lapsuutensa Ranskassa, Sveitsissä ja Pohjois-Afrikassa. Lontooseen Korner saapui vuonna 1940 juuri toisen maailmansodan syttymisen aikaan. Kuultuaan mustaa pianistia Jimmy Yanceyta saksalaisten ilmahyökkäyksen aikaan Kornerin uravalinta selkeni. Hän halusi vain ja ainoastaan soittaa bluesia. Sodan päätyttyä Korner soitti kitaraa ja pianoa ja liittyi vuonna 1949 Chris Barberin jazzyhtyeeseen, jossa hän tapasi bluesharpisti Cyril Daviesin. Kaksikko alkoi esiintyä duona ja perusti vuonna 1955 merkittävän Lontoon Blues ja Barrelhouse Clubin. Duon ensimmäinen yhteinen levy ilmestyi kahta vuotta myöhemmin. Ensimmäisen virallisen levytyksensä Korner teki Decca Recordsille Ken Colyerin skiffle-yhtyeen jäsenenä. Kyseinen ep äänitettiin Lontoossa 28. heinäkuuta 1955 ja yhdellä sen kappaleista Korner soitti mandoliinia. Korner toi Englantiin esiintymään useita amerikkalaisia bluesartisteja, joita saarivaltakunnassa ei vielä tunnettu. Vuonna 1961 Korner ja Davies perustivat yhtyeen The Blues Incorporated. Se koostui rakkauden bluesmusiikkiin omanneista soittajista. Yhtyeessä ehtivät vaikuttaa esimerkiksi Charlie Watts, Jack Bruce, Ginger Baker sekä Graham Bond. Sillon tällöin yhtyeen kanssa esiintyivät myös Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Rod Stewart, John Mayall sekä Jimmy Page. Vaikka Cyril Davies jätti yhtyeen jo loppuvuodesta 1962, Blues Incorporated jatkoi toimintaansa vuoteen 1966 saakka.

Tuohon mennessä useat The Blues Incorporatedissa soittaneet muusikot olivat saavuttaneet jo kuuluisuutta ja menestystä omissa yhtyeissään, joista mainittakoon pikaisesti Rolling Stones ja Cream. Korner myös saattoi yhteen brittiläisen bluesrockin keskeisimpiin tekijöihin lukeutuvan Free -yhtyeen. Korner oli bluespuristi ja hän kritisoi 60-luvun loppupuolella vaikuttaneita brittiläisiä bluesmuusikoita siitä, että nämä pitäytyivät ainoastaan Chicaco-bluesissa. Korner esiintyi usein puhallinsektion kanssa ja siihen kuuluivat esimerkiksi saksofonistit Art Themen ja Mel Collins. Vuonna 1970 Korner perusti big bandin Collective Consciousness Society. Se levytti useita Mickie Mostin tuottamia singlehittejä, joihin lukeutui näkemys Led Zeppelinin Whole Lotta Lovesta. Se sai kunnian olla BBC:n Top of the Popsin tunnuskappaleena vuosina 1971–81. Britanniassa 70-luku merkitsi Kornerille hänen suurimman suosionsa aikaa. Vuonna 1973 Korner ja Peter Thorup perustivat toisen yhtyeen Snape. Siihen mukaan tulleet Boz Burrell, Mel Collins ja Ian Wallace, jotka olivat aikaisemmin vaikuttaneet keskeisimpiin brittiläisiin progeyhtyeisiin lukeutuvassa King Crimsonissa. Korner oli mukana BB Kingin albumilla In London. Hänen oma supersessio-levynsä oli Get Of My Cloud, jolla musisoivat myös Keith Richards, Steve Marriott, Peter Frampton, Nicky Hopkins sekä Joe Cockerin Grease-yhtyeen jäsenistöä.

Keikkaillessaan 70-luvun puolivälissä Saksassa Korner ryhtyi tiiviiseen yhteistyöhön basisti Colin Hodgkinsonin kanssa. Tämä soitti lämmittelybändinä toimineessa yhtyeessä Back Door. Kaksikon musiikillinen yhteistyö jatkui Kornerin kuolemaan saakka. 70-luvulla Korner teki ensisijaisesti radiotyötä. BBC Radio Onella hän esitteli vuonna 1973 kuusiosaisen Rolling Stones Storyn ja neljä vuotta myöhemmin vuorossa oli Alexis Korner’s Blues and Soul Show, joka jatkui aina vuoteen 1981. Vuonna 1978 Kornerin täyttäessä 50 järjestettiin all star-konsertti, joissa monien jo mainittujen muusikkoystävien lisäksi esiintyivät esimerkiksi Eric Clapton, Paul Jones, Chris Farlowe ja Zoot Money. Myöhemmin kyseinen konsertti julkaistiin nimellä Party Album ja myös videoformaatissa. Vuonna 1981 Korner liittyi toiseen superyhtyeeseen, joka oli Ian Stewartin johtama Rocket 88. Se koostui boogie woogie – pianon soittajista, rytmiryhmään kuuluivat ajoittain Jack Bruce ja Charlie Watts ja lisäksi mukana oli puhallinsektio. Yhtye konsertoi Euroopassa ja julkaisi pitkäsoiton Atlantic Recordsin kautta. Italiassa Korner esiintyi Paul Jonesin sekä italialaisen bluesartistin Guido Toffolettin luotsaaman The Blues Societyn kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti