perjantai 12. joulukuuta 2014

Lauantain pitkä:Eräs kaikkien aikojen kotimaisista rocktrioista

Vantaan Länsimäestä kotoisin oleva Melrose on merkittävimpiä ja vitaalisimpia 80-luvun puolivälin tienoilla esiin nousseita kotimaisia rockyhtyeitä. Sen alkuajan menestyskauden kokoonpanon muodostivat kitaristi/laulaja Tokela alias Mika Tuokkola, pystybasisti Repa Nurmi ja rumpali Jami Haapanen. Repa vaihtui 90-luvun alussa sähköbasisti Roger Niemiseen. Melrosen vuoden 1986 syksyllä ilmestynyt nimetön debyyttialbumi lienee eräs laadukkaimmista ja energisimmistä esikoislevyistä koko kotimaisen rockin historiassa. Heti pitkäsoiton aluksi tarjolla on kolme klassista rockrepäisyä, eli Ritch Little Bitch, Gang War ja Coming Out Soon. Niistä ensimmäinen ja viimeinen ovat olleet mukana Melrosen keikkasetissä vielä aivan viime vuosinakin. Rankka Lust at First Sight debytoi Rogerin aikaisen Melrosen keikkasetissä 2010-luvun alussa. Kappaleeseen liittyy myös yhteys joensuulaiseen rockiin, sillä 90-luvun loppupuolella James the Beaver-yhtyeen biisintekijöinä kunnostautuneet Antti Kohonen ja Aleksi Ojala soittivat kyseistä kappaletta muusikonuransa alkuvaiheessa Pick Up – nimisessä triossa. Melrosen debyytin a-puolen päättää pitkä ja vakuuttava teos The Beat. Kakkossiivun aluksi coveroidaan viriilisti George Gershwinin ikiklassikko Summertime, joka on lukeutunut esimerkiksi Janis Joplinin varhaisen yhtyeen Big Brother & The Holding Companyn ohjelmistoon vuoden 1968 klassikkoalbumilla Cheap Thrills. Real Dream ja Boys Are on Fire ovat adrenaliinia huokuvia rockrypistyksiä ja musiikillisesti rockabillyyn päin kallistuva nimikappale Melrose kertoo tekstissään pähkinänkuoressa yhtyeen vuonna 1981 alkaneen tarinan.
Melrosen kakkosalbumi Another Piece of Cake ilmestyi tarkalleen vuosi edeltäjänsä jälkeen. Laadullisesti se sijoittui varsin lähelle debyyttiä, mutta sisälsi originaalien ohella useammankin lainan, eli Trouble Boundin sekä Chuck Berryn Little Queenien versioinnit. Vuonna 1990 ilmestynyt Full Music jäi Repa Nurmen joutsenlauluksi Melrosen riveissä. Albumi sisältää muun muassa riipaisevan singlebiisin Waitin’ for A Call. Roger Niemisen Melrose- debyyttipitkäsoitto Rock My World äänitettiin Yhdysvalloissa ja sen kappalemateriaalista kannattaa muistaa erityisesti upeasti svengaava Whatever. Vuoden 1996 albumi Trio äänitettiin studiolivenä ja se sisältää muun mussa keikkasetin vakioiksi muodostuneet raidat Road is the Light ja The Chief. Vuonna 2002 ilmestyneen pitkäsoiton It’s in the Bag nimikappale ja MVP ovat kiistattomia Melrose-klassikoita. Vuonna 2004 ilmestyi mainio 18 kappaleesta koostunut kokoelma Best of Melrose 8604, jolla uutta tuotantoa edustivat coverit Billy Oceanin Loverboysta ja Patti Smithin Rock N’ Roll Niggerista.  Yhtyeen konsertit ovat onnistuneita kombinaatioita omista kappaleista sekä rockin puitteissa laajalta skaalalta valituista tyylitajuisista lainakappaleista. Tuorein Melrosen pitkäsoitto on alkuvuodesta 2015 ilmestynyt ja varsin onnistunut Got It Made ja yhtye on keikkaillut edelleen aktiivisesti. 

1 kommentti:

  1. Ehdottomasti yksi kotimaisista ykköstrioista esim Kingston Wallin ja Kari Peitsamon Skootterin ohella. Itselle bändin tärkein levy on Trio, josta kouhotusta täällä: https://apusheriffi.blogspot.com/2019/09/levyt-melrose-trio.html

    VastaaPoista