perjantai 13. toukokuuta 2016

Lauantain pitkä:Eräs kaikkien aikojen naisartisteista

16. toukokuuta 1966 syntynyt Janet Damita Jo Jackson on Jacksonien kymmenlapsisesta perheestä  nuorin. Sekä sosiaalisesti tiedostavan että sensuellin Janetin ura on kestänyt yli kahdenkymmenenviiden vuoden ajan. Jo kymmenvuotiaana hän oli mukana Jacksonien varieteetv-showssa. Janetin muista 70-luvun loppuun ja 80-luvun alkuun ajoittuneista televisiosarjoista mainittakoon The Good Times ja Fame. Janet solmi levytyssopimuksen A & M:n kanssa vuonna 1982. Lopullista läpimurtoa hänelle oli tuleva merkitsemään vuonna 1986 ilmestynyt kolmas pitkäsoitto Control, joka sisälsi muun muassa suuriksi hiteiksi muodostuneet sinkkubiisit What Have You Done for Me Lately, Nasty, When I Think of You ja Let's Wait A While. Kolmessa viikossa työstetty, musiikillisilta vaikutteiltaan melkoisen monipuolinen albumi oli yhteistyötä tuottajakaksikko Jimmy Jamin ja Terry Lewisin kanssa. Pitkäsoitto nousi Billboardin listakärkeen ja myi kaiken kaikkiaan huikeat neljätoista miljoonaa kappaletta ansaiten viisinkertaista platinaa. American Music Awardissa albumi saavutti neljä palkintoa. Pitkäsoiton singlelohkaisuista tehdyt videot pyörivät ahkerasti MTV:llä ja vielä tuossa vaiheessa tuntematon Paula Abdul sai levytyssopimuksen Janetin kanssa tekemästään koreografiasta. Controlin seuraaja Rhythm Nation 1814 ilmestyi syyskuussa 1989. Levy-yhtiö odotti luontaista jatkoa edeltäjälleen edustanutta pitkäsoittoa, mutta Janet valitsi uutukaiselleen sosiaalisesti tiedostavia tekstejä. Menestys Rhythm Nationista joka tapauksessa tuli. Se nousi nimittäin edeltäjänsä tavoin Billboardin listaykköseksi ja myi kuusinkertaista platinaa.

Albumin singlehittejä olivat Miss You Much, Rhythm Nation, Escapade, Alright, Come Back to Me, Black Cat ja Love Will Never Do (Without You) Historialllislaatuisesti albumi sisälsi ykkössinglejä kolmena eri vuonna. Kaikki albumin singlet nousivat myös viiden suosituimman joukkoon. Albumista tuli vuoden 1990 myydyin ja sen nimikappaleesta tehty video voitti Grammyn. Pitkäsoiton tiimoilta tehdystä kiertueesta tuli kaikkien aikojen suosituin debyyttikiertue ja liput esimerkiksi Japanin Tokyo Domeen myytiin loppuun ennätysajassa. Saavutuksillaan ja vaikutuksellaan Janet pääsi samaan sarjaan Madonnan ja Tina Turnerin kanssa. Seuraavaksi Janet solmi todella rahakkaan sopimuksen Virgin Recordsin kanssa. Toukokuussa 1993 ilmestynyt pitkäsoitto janet. debytoi Billboardin listakärjessä ja myi kaikkiaan yli 20 miljoonaa kappaletta. Single That's The Way Love Goes voitti Grammyn ja pysyi ykkösenä kahden kuukauden ajan. Again oli listaykkönen kolmen viikon ajan, If ja Any Time Any Place nousivat neljän suosituimman singlen joukkoon.  Singleistä myös Because of Love ja You Want This olivat top ten -menestyksiä. Kyseessä oli musiikillisesti jälleen varsin laaja-alainen kokonaisuus, jossa ilmeisimpien genrejen lisäksi oli mukana vaikutteita esimerkiksi deep housesta ja swing jazzista. Kyseisellä albumilla Janet osallistui biisintekemiseen ja tuottamiseen aikaisempia pitkäsoittojaan voimakkaammin. Heinäkuussa 1993 Janet teki näyttelijätärdebyyttinsä elokuvassa Poetic Justice. Viimeisimmän pitkäsoiton tiimoilta tehtiin myös maailmankiertue. Janetin ensimmäinen kokoelmalevy Desing of a Decade 1986/1996 nousi Billboardin listalla kolmanneksi. Se myi kymmenen miljoonaa kappaletta ja ansaitsi tuplaplatinaa.

Lokakuussa 1997 ilmestyneen pitkäsoiton Velvet Rope teksteissä Janet käsitteli kokemiaan masennuksen ja levottomuuden tunteita. Punatukkainen ja tatuointeja hyödyntänyt Janet oli muuttunut myös imagollisesti. Albumi nousi jo totuttuun tapaan Billboardin kärkeen ja myi yli kymmenen miljoonaa kappaletta. Single Got 'til It's Gone edelsi elokuussa ja sisälsi vierailevat vokaaliosuudet folkrockin ikoneihin lukeutuvalta Joni Mitchelliltä sekä rappari Q Tipiltä. Kappaleesta tehty video voitti Grammyn. Together Againistä muodostui Janetin kahdeksas ykkössingle. Yli kuusi miljoonaa myyneestä pikkylevystä tuli eräs kaikkien aikojen myydyimmistä singleistä. Kolmanneksi Billboardilla nousseesta I Get Lonelysta tuli Janetin 18. top teniin noussut single. Hän on ainoa naisartisti, jolla on plakkarissaan kyseinen määrä hittisinkkuja. Singleinä pitkäsoitolta menestyivät vielä Go Deep ja balladi Again. The Velvet Rope- maailmankiertue ulottui Yhdysvaltojen ja Euroopan lisäksi Afrikkaan, AasiaanUuteen Seelantiin ja Australiaan. Aivan 90-luvun lopussa Billboard nimesi Janetin vuosikymmenen toiseksi suosituimmaksi artistiksi heti Mariah Careyn jälkeen. Heinäkuussa 2000 Janet esiintyi toisessa elokuvassaan The Nutty Professor II Eddie Murphyn vastanäyttelijättärenä. Hänen seuraava albuminsa All for You ilmestyi huhtikuussa 2001. Se myi yhdeksän miljoonaa kappaletta ja ansaitsi tuplaplatinaa. Heinäkuussa alkoi All for You-kiertue, jolta taltioidun HBO:n tekemän speciaalin todensi arviolta 12 miljoonaa katsojaa. Kiertue vieraili Yhdysvalloissa ja Japanissa, mutta Euroopan ja Aasian osuudet oli peruttava syyskuun yhdennentoista terroristi-iskujen vuoksi.

Maaliskuun lopussa 2004 oli vuorossa albumi Damita Jo, jonka singlemenestyksiä olivat Just A Little While, I Want You, All Nite (Don't Stop) ja R&B Junkie. Albumin levytykseen käytettiin aikaa yli puolitoista vuotta. Sen seuraaja oli syyskuussa 2006 julkaistu 20 Y. O, jolta julkaistiin singleformaatissa kappaleet Call on Me, So Exited, Enjoy ja With U.  Vuonna 2008 11. eniten myyneeltä naisartistilta ilmestyi albumi Discipline ja saman vuoden syyskuussa alkoi hänen viides konserttikiertueensa .The Rocking Witchu Tour. Marraskuussa 2009 seurasi toinen hittikokoelma Number Ones. Sen promosinglestä Make Me muodostui Janetin 19. listaykkönen tanssilistalla. Albumin tiimoilta tehty kiertue Number Ones Up Close and Personal vieraili 35 suurkaupungissa. Sen aikana Janet esitti 35 ykköshittiään ja omisti niistä yhden kullekin kaupungille. 16. toukokuuta 2015 Janet ilmoitti suunnitelmistaan julkaista uusi albumi ja sen tiimoilta tehtävästä maailmankiertueesta. Lokakuun alussa samaisena vuotena julkaistu yhdestoista pitkäsoitto Unbreakable saavutti hyvät arvostelut. Se myös nousi suoraan Billboardin listakärkeen. Kuluvan vuoden huhtikuussa Janet ilmoitti siirtävänsä kiertuettaan myöhemmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti