tiistai 17. toukokuuta 2016

Keskiviikon klassikko:Eräs englantilaisen uuden aallon keskeisistä tekijöistä

18. toukokuuta 1954 syntynyt, paremmin taiteilijanimellään Wreckless Eric tunnettu Eric Goulden on brittiläinen rockia ja uutta aaltoa edustava laulaja/lauluntekijä, jonka suurin hitti on Stiff Recordsin vuonna 1977 julkaisema single (I'd Go the) Whole Wide World. Yli kaksi vuosikymmentä julkaisunsa jälkeen kyseinen kappale pääsi musiikkilehti Mojon laatimalle kaikkien aikojen parhaiden punkrocksinglejen listalle. Lisäksi samainen single sijoittui top 40-listalle vuosien 1975-2000 parhaiden vaihtoehtorockkapppaleiden listalla. Wreckless Eric syntyi Newhavenissa, eteläisessä Sussexissa. Äitinsä puolelta hän on näyttelijätär Gemma Artertonin serkku. Hänet muistetaan Stiff Recordsin varhaisesta, 70-luvun loppupuolella vaikuttaneesta artistikatraasta, johon lukeutuivat lisäksi esimerkiksi Elvis Costello ja Ian Dury. Wreckless Ericin debyyttilevytys oli juuri Whole Wide World. Se julkaistiin ensiksi Stiffin samplerilla A Bunch of Stiff Records huhtikuussa 1977. Singleversio kappaleesta ilmestyi samaisen vuoden elokuussa. Kappaleen tuottajana ja basistina esittäytyi Nick Lowe ja rumpuosuuksista vastasi Steve Goulding. Seuraavassa kuussa Wreckless Eric esitti kyseisen kappaleen neljän muun biisin kera ensimmäisessä John Peelille nauhoittamassaan BBC Radio Onen sessiossa. Peelin nk. vuoden 1977 kadonneella listalla Whole Wide World saavutti sijan 47. The Soundsin kriitikoiden singlelistalla kappale sijoittui kahdeksanneksi ja saavutti kunniamaininnan New Musical Expressin kriitikoiden listalla. Vuosien vieriessä kappaleen maine on kasvanut ja sen ovat versioineet esimerkiksi Lightning Seeds sekä Nuori poika- nimisen version biisistä jo tuoreeltaan levyttänyt Eppu Normaali. Wreckless Ericin nimeä kantanut debyyttialbumi nousi top 50:een brittilistalla. Artistin kakkospitkäsoitto oli niin ikään Stiff Recordsin julkaisema The Wonderful World of Wreckless Eric.

Eric pettyi Stiff Recordsin bisnesideoihin ja promootioon. Häntä painostettiin työskentelemään biisintekijätiimien ja palkattujen taustayhtyeiden kanssa. Vuonna 1980 pian pitkäsoiton Big Smash! julkaisun jälkeen Eric jätti Stiffin ja ryhtyi äänittämään musiikkia kotistudiossaan. Vaikka Eric jättikin valtavirran musiikkibisneksen ja poistui julkisuuden valokeilasta, hän on jatkanut musiikin kirjoittamista ja esiintymisiä pienissä clubeissa. 80, 90- ja 2000-luvuilla hän on julkaissut pitkäsoittoja useiden itsenäisten levy-yhtiöiden kautta. Ericin Stiffin jälkeisiä yhtyeitä ja projekteja ovat olleet esimerkiksi The Captains of Industry, The Len Bright Combo ja The Hitsville House Band. Vuonna 1997 hän julkaisi ristimänimeään Eric Goulden käyttäen pitkäsoiton Karaoke. 80-luvun puolivälissä ilmestyi The Captains of Industryn kanssa levytetty albumi A Roomful of Monkeys. Vuonna 1986 seurasi pari kotitekoista garagealbumia The Len Bright Combon kanssa. Eric piti yhteyttä Ian Dury & The Blockheadsin kanssa ja Blockheadsin jäsenistöstä Norman Watt-Roy ja Mick Gallagher kuuluivat myös The Captains of Industryyn. Vuonna 1989 Eric solmi omissa nimissään sopimuksen New Rose Recordsin kanssa. Hän julkaisi kotiäänitteisen albumin Le Beat Club Electrique, jonka työstämisessä olivat olleet mukana basisti Andre Barreau ja rumpali Catfish Bruton. Samana vuonna hän muutti Ranskaan ja asui maaseudun rauhassa noin kymmenen vuoden ajan. Eric kiersi Itä-Eurooppaa Peugeotissaan sekä sooloartistina että yhtyeensä kanssa. Vuonna 1990 oli vuorossa toinen Le Beat Group Electriquen pitkäsoitto nimeltään At the Shop. Se oli taltioitu livenä pariisilaisessa levykaupassa New Rosessa. Yhtyeen muodostivat nyt Eduardo Leal De La Gala ja Fabrice Bertran ja kolmikko totteli täst edes nimeä The Hitsville House Band.

Eric palasi Englantiin vuonna 1998 ja kirjoitti elämäkertansa The Dysfunctional Success- The Wreckless Eric Manual. Se kertoi hänen elämästään Britanniassa punkrockvuosina ja musiikkiteollisuudesta. Elämäkerta päättyy Ericin muuttoon Ranskaan. Elämäkerralle lienee odotettavissa jatko-osa. Vuonna 2001 Eric oli mukana Ian Durylle tehdyllä tribuuttilevyllä Brand New Boots and Panties, jolla hän esitti kappaleen Clevor Trever. Vuonna 2004 Eric julkaisi kotiäänitteisen ja itse tuottamansa pitkäsoiton Bungalow Hi. Loppuvuodesta 2005 Eric konsertoi Englannissa ja Dublinissa lämmitellen niin ikään Stiffin artisteihin kuulunutta punkyhtye The Damnedia. Vuonna 2008 vuorossa oli albumi Wreckless Eric & Amy Rigby. Akustisia kitaroita, melodisia bassokulkuja ja vintagekoskettimia tarjoilleen pitkäsoiton tiimoilta tehtiin myös kiertue. Ericin ja Rigbyn asuttua muutamia vuosia Ranskassa pari  muutti Yhdysvaltoihin vuonna 2011. Vuonna 2012 kaksikko levytti version Bread-yhtyeen kappaleesta Guitar Man radioasema WFMU:n hyväksi työstetylle albumille Super Hits of the Seventies. Joulukuussa 2013 Fire Records julkaisi uudestaan molemmat The Len Bright Combon pitkäsoitot ja yhtye teki vielä yhden paluukonsertin Lontoon Lexingtonilla.  Vuonna 2014 vuorossa olivat uudelleenjulkaisut vuoden 1991 sooloalbumista The Donovan of Trash, Le Beat Club Electriquen debyyttilevystä ja Hitsville House Bandin kanssa vuonna 1996 julkaistusta pitkäsoitosta 12 O' Clock Stereo. Joulukuussa 2016 Wreckess Eric konsertoi täydelle salille House of Bluesissa Bostonissa. Huhtikuussa 2018 artistilta ilmestyi uutta tuotantoa sisältänyt albumi Construction Time & Demolition. Pitkäsoiton julkaisua seurasi konsertointia Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti