keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Torstain terävä:Eräs heavy metallin luojayhtyeen parhaista

Black Sabbath:Master of Reality

Black Sabbathin ura oli vuonna 1971 hyvässä kuosissa. Edellisen vuoden syksynä yhtye oli tehnyt lopullisen läpimurtonsa kakkosalbumillaan Paranoid, jonka klassikkoihin lukeutuvat nimiraidan lisäksi ainakin tukevien riffien hallitsemat Iron Man, War Pigs sekä Fairies Wear Boots.
Master of Realitya pidettiin ilmestymisaikanaan Paranoidiin verrattuna heikompana levynä, mutta vuosien saatossa se on paljastunut erääksi Sabbathin keskeisimmistä pitkäsoitoista. Tony Iommin riffittely on huipussaan albumin tunnetuimmissa kappaleissa Children of the Grave ja Sweet Leaf. Pitkät teokset After Forever, Lord of This World sekä Into the Void ovat myös osoittaneet kestävänsä ajan hammasta mainiosti.
Master of Realityn kirkkain timantti lienee kuitenkin albumin yleislinjasta voimakkaastikin eroava slovari Solitude, jonka olemassaolo muistettiin täälläkin, kun se soi puhuttelevissa kohtauksissa Mika Kaurismäen ohjaamassa ja Matti Pellonpään, Silu Seppälän sekä Marjo Leinosen tähdittämässä elokuvassa Zombie ja kummitusjuna.
Black Sabbathin ura jatkui onnistuneesti Master of Realityn jälkeen keskeisillä albumeilla Vol 4 sekä Sabbath Bloody Sabbath. Tony Iommin kitaroinnissa, Ozzy Osbournen äärimmäisen tunnistettavassa laulusoundissa sekä rytmiryhmän Geezer Butler ja Bill Ward tukevuudessa on jotakin ikuisesti kiehtovaa.
Master of Reality ei ole Black Sabbathin paras levy, mutta silti kyse on varhaista mainettaan laadukkaammasta albumikokonaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti