maanantai 28. joulukuuta 2015

Tiistain tukeva:The Jimi Hendrix Experiencen basisti ja muutakin

25. joulukuuta 1945 syntynyt ja 11. toukokuuta 2003 edesmennyt Noel David Redding oli englantilainen basisti ja kitaristi, joka ensisijaisesti identifioituu The Jimi Hendrix Experiencen basistiksi. Aikaisemmin The Animalsin basistina toiminut Chas Chandler valitsi Folkestonessa syntyneen Reddingin Hendrixin yhtyeeseen sen perustamisvaiheessa vuonna 1966. Yhteistyönsä Hendrixin kanssa Redding lopetti vuonna 1969. Vaikka soitti useissa muissa yhtyeissä Experience-pestinsä molemmin puolin ja jopa sen aikana, Redding ei koskaan saavuttanut vastaavanlaista suosiota kuin Hendrixin kanssa ja vuonna 1972 hän muutti Clonakiltyyn, Irlantiin. Yhdeksänvuotiaana Redding soitti viulua ja siirtyi siitä mandoliiniin ja kitaraan. Hänen ensimmäiset julkiset esiintymisensä olivat Hythe nuorisoclubilla ja Harvey Grammar Schoolissa, missä Redding opiskeli. Reddingin ensimmäinen yhtye, jossa hän toimi kitaristina oli The Strangers yhdessä basisti John "Andy" Andrewsin kanssa. Vuonna 1961 perustettiin The Lonely Ones, joka julkaisi Hayton Manor studioilla Stanfordissa, Kentissä äänitetyn ep:n vuonna 1963. Yhtyeen muun kokoonpanon muodostivat tuolloin solisti Derek Knight, rumpali Trevor Sutton ja basisti John Andrews. Kyseinen ep sisälsi kappaleet Some Other Guy, Money, Talking Bout You sekä Anna. Vuonna 1966 muotoutui yhtye The Loving Kind, jossa Reddingin lisäksi vaikuttivat solisti Derek Knight, basisti Jim Leverton ja rumpali Pete Carter. 17-vuotiaana Redding ryhtyi ammatttimuusikoksi ja keikkaili clubeissa Skotlannissa ja Saksassa loppuvuodesta 1962 perustetussa yhtyeessä Neil Landon and the Burnettes sekä The Loving Kindin riveissä. The Lonely Ones teki reunionin syyskuussa 1964 ja Redding viipyi yhtyeen matkassa vuoden ennen eroamistaan.The Jimi Hendrix Experienceen liittyessään Redding vaihtoi instrumenttiaan kitarasta bassoon.

Hän oli ensimmäinen Experienceen liittynyt jäsen ja myös ensimmäinen siitä kesäkuussa 1969 eronnut muusikko. Redding oli mukana kolmella The Jimi Hendrix Experiencen klassikkoalbumilla; pitkäsoitoilla Are You Experienced?, Axis:Bold as Love sekä Electric Ladyland, joista viimeksi mainittu on tupla. Lisäksi Redding oli mukana useissa Hendrixin legendaarisimmissa konserteissa. Myöhemmin Redding tuli tunnetuksi fuzzin ja vääristetyn soundin hyödyntämisestä soitostaan. Hän käytti Sunn-vahvistimia. Reddingin soitolle oli tunnusomaista hänen luomansa bassogroove, jonka päällä Hendrix ja rumpali Mitch Mitchell soittivat. Redding kirjoitti The Jimi Hendrix Experiencen levytysohjelmistoon kaksi kappaletta; She's So Fine ja Little Miss Strange, joista ensin mainittu löytyy Axis:Bold as Lovelta ja jälkimmäinen Electric Ladylandilta. Klassikkobluesin Red House basso-osuudet hän soitti käyttämällä bassonkieliä tavanomaisessa kuusikielisessä kitarassa. Vuonna 1968 Redding perusti yhtyeen Fat Mattres solisti Neil Landonin kanssa. Yhtyeeseen kuuluivat lisäksi bassosta ja koskettimista vastannut Jim Leverton sekä rumpali Eric Dillon. Redding vaikutti yhtyeen kitaristina ja solistina. Keskeisen osansa yhtyeen soundissa muodostivat Reddingin, Levertonin ja Landonin väliset vokaaliharmoniat. Fat Mattres kiersi The Jimi Hendrix Experienen lämmittelijänä ja Redding sai näin ollen soittaa kaksi täyttä settiä kunakin iltana. Redding jätti Fat Mattressin albumin One jälkeen, tosin hänen sävellyksiään oli mukana myös yhtyeen kakkosalbumilla. Hendrixin manageri Michael Jeffery yritti Woodstockin jälkeen koota The Jimi Hendrix Experienceä uudestaan kasaan. Kolmikko teki haastattelun Rolling Stonelle, mutta levytyksiä tai keikkoja ei enää seurannut. Redding siirtyi pian muihin projekteihin. Los Angelesissa asuessaan hän perusti yhtyeen Road.

 Kyseessä oli Experiencen hengessä psykedeelistä hardrockia esittänyt trio, johon basistiksi palanneen Reddingin lisäksi kuuluivat aikaisemmin Rare Earthissa soittanut kitaristi Rod Richards ja rumpali Les Sampson. Vuonna 1972 yhtye julkaisi nimeään kantaneen pitkäsoiton, jolla kaikki sen jäsenet toimivat vuorollaan leadvokalisteina. Samana vuonna Noel Redding muutti Irlantiin. Hän perusti Noel Redding Bandin Thin Lizzyn Eric Bellin sekä Dave Clarken, Les Sampsonin ja Robbie Walshin kanssa. Yhtyeen nimestä huolimatta Redding jakoi leadvokalistin tehtävät Dave Clarken kanssa. Yhtye julkaisi kaksi albumia RCA:lla ja teki kolme kiertuetta Alankomaissa, kaksi Englannissa ja yhden Irlannissa. Yhdysvalloissa Noel Redding Band konsertoi kymmenen viikon ajan. Yhtye hajosi riitoihin manageriyhtiönsä kanssa. Kolmatta albumia varten äänitetyt ja julkaisematta jääneet kappaleet näkivät lopulta päivänvalon Mouse Recordsin julkaisemina nimellä The Missing Album. Carol Applebyn kanssa kirjoittamassaan kirjassa Are You Experienced? Redding kertoi avoimesti pettymyksestään siitä, ettei vastaanottanut rojalteja Hendrixin levytysten jatkuvasta myynnistä. Vuonna 1974 Redding joutui allekirjoittamaan rojaltinsa pois ja kuusi vuotta myöhemmin hänen täytyi myydä keräilijälle Experiencessä soittamansa basso. Redding oli vastaanottanut kertakorvauksen kuultuaan, ettei The Jimi Hendrix Experiencen materiaalia enää julkaistaisi. Tämä tapahtui ennen cd- ja dvd-levyjen aikakautta. Koko lopun elinaikansa Redding suunnitteli ryhtyvänsä laillisiin toimenpiteisiin vastaanottaakseen arviolta useiden miljoonien korvaukset osuudestaan Hendrixin levytyksillä. Viimeisen konserttinsa Redding soitti Tsekin tasavallassa vuonna 2002. Redding löydettiin kuolleena kotoaan Clonakiltystä 11. toukokuuta 2003. Hän oli 57-vuotias. Ardfieldin kylässä paikalliset asukkaat pystyttivät patsaan Reddingin muistoksi. Vuonna 2004 ilmestyi kokoelma-albumi Experience Sessions. Se sisälsi suurimmaksi osaksi harvinaisia ja ennenjulkaisemattomia The Jimi Hendrix Experiencen kappaleita, jotka olivat Reddingin käsialaa. Suurin osa kappaleista on outtakeseja Axis Bold as Lovelta ja Electric Ladylandilta. Lisäksi albumi sisältää Red Housesta liveversion, jolla Redding toimi rytmikitaristina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti