perjantai 15. toukokuuta 2015

Lauantain pitkä:Heavyrockin pieni suuri mies

10. heinäkuuta 1942 syntynyt ja 16. toukokuuta 2010 vatsasyöpään menehtynyt Ronald James Padavona, alias Ronnie James Dio on eräs kaikkien aikojen merkittävimmistä heavylaulajista ja biisintekijöistä. Aiheiltaan keskiaikaisista teksteistä inspiraationsa ammentaneen Dion ääniala kattoi niin hardrockin kuin kevyemmät balladit. Dio syntyi Porsmouthissa, New Hampshiressa, minne hänen Amerikan italialaiset vanhempansa olivat muuttaneet Cortlandista. Dio kuunteli lapsuudessaan oopperaa ja  ainoaa musiikillista koulutusta hänelle edusti viisivuotiaana alkanut trumpetin soitto. Kouluaikanaan Ronnie soitti koulun virallisessa tanssiyhtyeessä ollen sen nuorimpia jäseniä. Kouluaikanaan Ronnie myös perusti ensimmäisen rockyhtyeensä The Vegas Kingsin. Yhtyeen nimeksi vaihtui pian Ronnie & The Rumblers ja seuraavaksi Ronnie & The Red Caps. Niistä viimeksi mainittu julkaisi kaksi singleä, joista jälkimmäisellä Dio oli solistina molemmissa biiseissä. Solistin tehtävien lisäksi Ronnie otti nopeasti haltuunsa basson. Dio valmistui high schoolista vuonna 1960. Buffalon yliopistossa  hän opiskeli farmatologiaa parin vuoden ajan, mutta ei valmistunut. Historiat Dio-nimen omaksumisesta vaihtelevat, mutta erään niistä mukaan Ronnien isoäiti sanoi hänellä olevan lahja Jumalalta ja häntä pitäisi kutsua kyseisellä nimellä.

Ronnien seuraava yhtye oli Ronnie Dio & The Prophets. Bändin kokoonpano säilyi samana useita vuosia, se keikkaili New Yorkin alueella ja julkaisi Atlanticilla yhden albumin ja yhden singlen. Loppuvuodesta 1967 Ronnie & The Prohetsin raunioista muodostui uusi yhtye The  Electric Elves, joka laajensi kokoonpanoaan kosketinsoittajalla. Helmikuussa 1968 yhtye joutui vaaralliseen auto-onnettomuuteen. Se maksoi kitaristi Nick Pantasin hengen ja myös muut yhtyeen jäsenet Dio mukaan lukien joutuivat sairaalahoitoon. Onnettomuudesta toivuttuaan yhtye lyhensi nimensä The Elvesiksi ja käytti kyseistä nimeä kesäkuuhun 1972 asti.  Tuolloin ilmestyi yhtyeen ensimmäinen nimellä Elf tehty albumi. Elf toimi säännöllisesti Deep Purplen lämmittelijänä ja julkaisi kaikkiaan kolme pitkäsoittoa. Yhtye hajosi, kun Ritchie Blackmore kutsui sen levyttämään Rainbow-yhtyeen esikoisalbumia alkuvuodesta 1975. Ronnie pysyi Blackmoren matkassa vuoden 1978 klassikkoalbumiin Long Live Rock N' Roll asti. Seuraavaksi hän korvasi Ozzy Osbournen Black Sabbathin solistina ja oli mukana 80-luvun alussa ilmestyneillä klassikkoalbumeilla Heaven and Hell ja Mob Rules sekä konserttitaltioinnilla Live Evil. Viimeksi mainitun miksaamista koskeneet riidat johtivat Dion ja rumpali Vinnie Appicen eroon Sabbathista. Dion nimeä kantanut yhtye perustettiin Yhdysvalloissa syksyllä 1982 ja yhtyeen kokoonpanon täydensivät kitaristi Vivian Campbell ja klassikkoalbumi Risingin aikoihin Ronnien tavoin Rainbowssa vaikuttanut basisti Jimmy Bain. Dion debyyttialbumi, jo ilmestyessään klassikoksi kohotettu Holy Diver ilmestyi seuraavan vuoden toukokuussa. Sen hittejä olivat nimiraita sekä popahtavampi Rainbow in the Dark. Dio ja Bain soittivat levyllä koskettimia, mutta keikkakokoonpanoa kyseisen instrumentin osalta täydensi Claude Schnell. Kahdella ensimmäisellä kiertueella hän tosin soitti lavan sivussa päästen parrasvaloihin vasta vuonna 1985. Dion toinen pitkäsoitto The Last in Line ilmestyi heinäkuussa 1984 ja kolmas, Sacred Heart elokuussa 1985. Samaisena vuonna Dio,  Bain ja Campbell kirjoittivat myös kappaleen Stars, jonka esitti heavymuusikoiden hyväntekeväisyysprojekti  Hear N' Aid. Campbell ei enää ollut tyytyväinen pestiinsä Diossa. Hänet erotettiin yhtyeestä, mutta hän vastaanotti tarjouksen liittyä Whitesnakeen.

Vuonna 1986 ilmestyneen Intermission ep:n liveraidoilla kuultiin vielä Campbellin soittoa, mutta uusi studioraita Time to Burn esitteli yhtyeen uuden kitaristin Craig Goldyn. Heinäkuussa 1987 ilmestyi neljäs pitkäsoitto Dream Evil, jonka jälkeen sooloprojekteihin keskittynyt Goldie jätti yhtyeen. Kesäkuussa 1989 Goldyn seuraajaksi ilmoitettiin 18-vuotias Rowan Robertson. Lisää miehistönvaihdoksia oli luvassa, kun Scnell,  Bain ja Appice saivat kaikki lähteä. Heidän tilalleen tulivat Jens Johansson, Teddy Cook ja aikaisemmin Ac/Dc:n rumpalina toiminut Simon Wright. Uusi kokoonpano julkaisi albumin Lock Up the Wolves keväällä 1990. Albumin tiimoilta tehdyn kiertueen aikana Ronnie tapasi Black Sabbath-basisti Geezer Butlerin. Seurauksena oli lyhyt, mutta varsin onnistunut reunion, jonka tuloksena vuonna 1992 ilmestyi albumi Dehumanazer. Seuraavaksi Ronnie kasasi Dion uudelleen ja tällä kertaa mukaan tuli luottorumpali Appice. Uusina jäseninä esittäytyivät kitaristi Tracy G, aikaisemmin Warrantissa vaikuttanut kosketinsoittaja Scott Warren ja Dokkenin basisti Jeff Pilson. Kyseisen kokoonpanon julkaisemat albumit, vuonna 1993 ilmestynyt Strange Highways, kolme vuotta myöhemmin julkaistu Angry Machines sekä live The Last in Live merkitsivät muutosta yhtyeen soundissa ja myös teksteissä, jotka käsittelivät modernimpia teemoja. Kyseiset albumit jakavat Dio-diggareiden mielipiteitä. Kitaristi Tracy G sai lähteä ja Craig Goldy palasi yhtyeeseen. Hän oli jälleen mukana vuonna 2000 ilmestyneellä albumilla Magica. Sijalle 13. Billboardilla yltänyttä albumia pidettiin Dion paluulevynä ja sillä soitivat myös Jimmy Bain ja Simon Wright, tosin Euroopan-kiertueeella basistin vakanssia hoiti Chuck Garric. Konseptialbumiksi tulkittavissa oleva Magica merkitsi paluuta vanhakantaisempaan soundiin, vaikka toisaalta sisälsikin runsaasti koskettimia.

Goldy lähti yhtyeestä tammikuussa 2002 ja hänet korvasi Doug Aldrich, jonka Bain oli tavannut levyttäessään Metallican tribuuttilevyä. Samana vuonna Spitfire Records julkaisi Dion seuraavan pitkäsoiton Killing The Dragon, joka saavutti myönteisen vastaanoton. Aldrich oli mukana seuraavan vuoden huhtikuuhun, jolloin hän edeltäjänsä Goldyn tavoin liittyi Whitesnakeen. Goldy palasi, mutta pian lähti puolestaan Bain. Dion kymmenes albumi Master of the Moon ilmestyi syksyllä 2004. Basistina levyllä kuultiin multi-instrumentalisti Jeff Pilsonia, mutta koska hänellä oli velvoitteita Foreignerin kanssa, hän oli mukana ainoastaan albumilla. Kiertuekokoonpanoon mukaan tuli muun muassa Ozzy Osbournen ja Blue Öyster Cultin kanssa soittanut Rudy Sarzo. 2005 ilmestyi livelevy Evil or Divine Live in New York, joka oli julkaistu DVD-formaatissa jo kahta vuotta aikaisemmin. Samana vuonna Dion kiertue ulottui Etelä-Amerikkaan, Japaniin, Eurooppaan ja Venäjälle. Syksyn kiertue oli nimeltään An Evening with Dio. Se koostui kahdesta setistä. Ensimmäisen vakiosetin jälkeen yhtye soitti Holy Diver-albumin kokonaisuudessaan. Lontoon keikka julkaistiin dvd:nä ja tuplacd nimeltä Holy Diver Live oli vuorossa huhtikuussa 2006. Seuraavana vuonna Black Sabbathin ilmoitettiin palaavan kokoonpanolla, jossa Dio olisi mukana. Yhtye käytti tosin nimeä Heaven & Hell ja julkaisi vuonna 2009 pitkäsoiton The Devil You Know. Kyseisen pestin vuoksi kaavaillun seuraavan Dio-albumin Magica II:n levyttäminen viivästyi. Touko-kesäkuussa 2008 Dio ehti sentään tehdä minikiertueen Euroopassa. 18. marraskuuta 2009 Euroopan- kiertue peruttiin, sillä Diolla oli diagnosoitu vatsasyöpä ja hän joutui sairaalaan. Heavyn pieni suuri mies menehtyi Houstonissa, Texasissa 16. toukokuuta 2010 67 vuoden ikäisenä. Saman vuoden marraskuussa ilmestyi postuumisti tuplalive Dio at Donington UK Live 1983 & 1987. Se sisältää kyseisten vuosien konsertit Monsters of Rock -festivaalilla ja Dion oman repertuaarin lisäksi mukana on näytteitä Ronnien aikaisen Rainbown ja Black Sabbathin aarreaitoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti