lauantai 11. lokakuuta 2014

Sunnuntain extra:Hardrockin naaraskettu


Kaikkien aikojen keskeisimpiin naisten muodostamiin hardrockyhtyeisiin lukeutuvan Vixenin ensimmäinen kokoonpano muodostui kitaristi Jan Kuehnemundin ympärille vuonna 1980 Minnesotassa hänen opiskeluaikanaan. Legendaarisen kokoonpanon jäsenistä ensimmäisenä mukaaan liittyi solisti Janet Gardner Kuehnemundin vakuututtua hänen lauluäänestään Los Angelesin rockklubiskenessä. Seuraava kiinnitys yhtyeeseen oli rumpali Roxy Petrucci. Hän oli vaikuttanut sisarensa Maxinen kanssa yhtyeessä Madam X. Sen lopetettua toimintansa Vixenin jäsenet lähettivät Roxylle demonauhan ja muutamien jamisessioiden jälkeen hänestä tuli Vixenin uusi rumpali. Kvartetti teki kappaleista Leave Me Alone, Waiting for You ja You Oughta Know by Now koostuneen demon, jonka se lähetti EMI-levy-yhtiölle. Yhtiö kutsui yhtyeen näyttökeikalle ja vakuuttui siinä määrin, että tuloksena oli levytyssopimus. Viimeinen kiinnitys Vixenin legendaariseen kokoonpanoon oli basisti Share Pedersen, jonka Janet löysi soittamasta Hollywoodissa.

Vixen ryhtyi työstämään debyyttialbumiaan, joka ilmestyi syksyllä 1988. Richard Marx oli ollut mukana kirjoittamassa hitiksi muodostunutta singleä Edge of A Broken Heart ja pitkäsoitolta lohkottiin myös kaksi muuta pikkulevyä, eli Cryin’ ja Love Made Me. Vixenin debyytti myi yli miljoona kappaletta. Seuraava vuosi yhtyeeltä kului pitkälti tien päällä. Vixen lämmitteli Ozzy Osbournen, Scorpionsin ja Bon Jovin kaltaisia nimiä. Musiikillisesti Vixeniä verrattiin viimeksi mainittuun ja yhtye soitti kyseisenä vuotena Milton Keynesin festivaalilla. Sen pääesiintyjänä oli juuri Bon Jovi ja muista yhtyeistä mainittakoon Skid Row ja Europe. Vixen heitti myös debyyttikeikkansa Suomessa tammikuussa 1989 Helsingin jäähallissa Scorpionsin lämmittelijänä. Vixenin kakkospitkäsoitto Rev It Up ilmestyi heinäkuussa 1990 ja nousi brittilistalla kahdenneksikymmenenneksi. Kotimaassa Yhdysvalloissa levyn menestys ei kuitenkaan ollut odotetun veroinen. Albumilta lohkotiin kolme singleä; How Much Love, Love Is A Killer ja Not A Minute Too Soon. Debyyttialbumiin verrattuna yhtyeen omien sävellysten määrä oli kasvanut merkittävästi. Rev It Upin tiimoilta Vixen keikkaili Kissin ja Deep Purplen lämmittelijänä. Jälkimmäisen kanssa Vixen saapui jälleen Helsingin jäähalliin maaliskuussa 1991. Purple-kiertueen jälkeen Vixen laittoi kuitenkin siltä erää pillit pussiin.  Vuonna 1997 oli vuorossa ensimmäinen comeback. Petruccin ja Gardnerin seuraksi yhtyeeseen liittyi Kuehnemundin paikalle kitaristi Gina Stile. Rana Ross basistinaan yhtye keikkaili Yhdysvalloissa. Seuraavana vuonna ilmestyi tyylillisesti aikaisemmasta Vixen-tuotannosta melko voimakkaasti eronnut albumi Tangerine, jolla Gardner ja Stile olivat osallistuneet kaikkien kappaleiden työstämiseen. Basistina levyllä vaikutti Mike Pisculli, mutta sen julkaisun jälkeisillä keikoilla nelikielisen varressa oli Roxyn sisko Maxine. Kyseinen kokoonpano hajosi kuitenkin jo samana vuonna.  Legendaarisen line upin basisti Share Pedersen liittyi Dogs D’ Amour-yhtyeeseen.

Vuonna 2001 oli Kuehnemundin vuoro elvyttää 20 vuotta aikaisemmin perustamansa yhtye. Mukana olivat Gardner, Petrucci ja basisti Pat Holloway. Paluu ei sujunut myönteisissä merkeissä ja pian Yhdysvaltoja kiersikin Vixen-kokoonpano, jossa Kuehnemund oli ainoa originaalijäsen. Vuonna 2006 kyseinen line up julkaisi uuden studioalbumin Live and Learn sekä Sweden Rockissa vuonna 2005 taltioidun livelevyn Extended Versions. Kyseinen Vixen-kokoonpano konsertoi myös Helsingissä ja Oulussa joulukuussa 2006. Vuoden 2012 lopussa legendaarisen Kuehnemundista, Gardnerista, Petruccista ja Pedersenistä koostuneen kokoonpanon oli tarkoitus palata yhteen. Tammikuussa 2013 vain päiviä ennen reunionin julkistamista Kuehnemundilla diagnosoitiin syöpä.  Hän hävisi kamppailun yhdeksän kuukautta myöhemmin kymmenes lokakuuta. Jäljelle jääneet Vixenin jäsenet Gardner, Petrucci ja Pedersen päättivät jatkaa ja vuodesta 2014 lähtien ensisijaisesti Yhdysvalloissa onkin kiertänyt kitaristi Gina Stilellä täydennetty, kolmelta neljäsosaltaan klassisin Vixenin line up. Yhteiskeikat yhtye on heittänyt Lita Fordin ja Great Whiten kanssa. Vuonna 2017 yhtyeen soolokitaristiksi vaihtui Britt Lightning, alias Brittany Denaro. 16. tammikuuta 2019 Janet Gardner ilmoitti jättäneensä Vixenin. Hänen paikkansa otti aikaisemmin yhtyeessä Femme Fatale vaikuttanut Lorraine Lewis. Kahdeksas helmikuuta 2022 Share Ross ilmoitti pitävänsä taukoa Vixenistä. Hänen tilalleen tullut brasilialainen Julia Lage on Vixenin ensimmäinen jäsen, joka ei ole yhdysvaltalainen. Lisäksi hän on rockkitaristi Richie Kotzenin vaimo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti