tiistai 21. lokakuuta 2014

Keskiviikon klassikko:Kahden huippuyhtyeen basistin tarina


Basisti/laulaja Greg Ridley (23. lokakuuta 1941–19. marraskuuta 2003) muistetaan ensisijaisesti kahden varsin laadukkaan, mutta silti loppupeleissä suosiollisesti kakkosdivisioonaan jääneen brittiläisen rockyhtyeen nelikielisen taitajana. Vuonna 1964 Ridley ja Mike Harrison perustivat V.I.P.s-nimisen, bluespohjaista rockia soittaneen yhtyeen. Se lisäsi kokoonpanoonsa kitaristi Luther Grosvenorin ja amerikkalaisen kosketinsoittajan Gary Wrightin, vaihtoi nimekseen Spooky Tooth ja teki sopimuksen Island-levy-yhtiön kanssa. Yhtyeen alkuaikojen tyyli oli kombinaatio raskaampaa rockia ja progehtavia vaikutteita. Ridley ehti olla mukana yhtyeen kahdella ensimmäisellä albumilla, vuonna 1968 ilmestyneellä debyytillä It’s All About Spooky Tooth ja seuraavana vuonna julkaistulla kakkosalbumilla Spooky Two. Niistä erityisesti jälkimmäinen on saavuttanut kulttiklassikon statuksen.

Alkuvuodesta 1969 hajonneen Small Facesin johtohahmo, kitaristi/laulaja Steve Marriott pyysi Ridleytä mukaan uuteen yhtyeeseensä, joka sai nimen Humble Pie. Yhtyeen kokoonpanon täydensivät aikaisemmin The Herd-yhtyeessä vaikuttanut kitaristi/laulaja Peter Frampton sekä nuori rumpalilahjakkuus Jerry Shirley. Humble Pien kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa, hardrockin peruskiviä osaltaan muurannut As Safe as Yesterday Is ja akustisvoittoisempi Town and Country ehtivät molemmat ilmestyä vuoden 1969 aikana Immediate-levy-yhtiön kautta. 1970-luvun alussa Humble Pie siirtyi amerikkalaiselle A&M-yhtiölle ja alkoi rakentaa uraansa Yhdysvalloista käsin. Yhtyeen musiikillinen tyyli muuttui raskaammaksi ja aivan erinomaisen kuvan sen energisyydestä tarjoaa vuonna 1971 ilmestynyt livetupla Performance:Rockin the Fillmore, joka on ansaitusti kohotettu kaikkien aikojen laadukkaimpien konserttitaltiointien joukkoon. Sittemmin varsin menestyksekkään soolouran luonut Peter Frampton vaihtui aikaisemmin Bakerlossa ja Colosseumissa soittaneeseen Clem Clempsoniin. Hänen kautensa Humble Pien mestariteos oli vuoden 1972 pitkäsoitto Smokin’. Greg Ridley oli osa yhtyettä koko sen vuonna 1975 päättyneen varhaisuran ajan. Muutamien epäonnistuneiden bändiyritysten jälkeen Ridley jätti musiikkibisneksen.

14. huhtikuuta 2001 Ridley esiintyi Framptonin, Shirleyn ja Clempsonin kanssa ainutlaatuisessa Steve Marriottin kunniaksi järjestetyssä tribuuttikonsertissa. Marriott oli menehtynyt kymmentä vuotta aikaisemmin tulipalossa. Samaisen vuoden alussa Jerry Shirley oli pyrkinyt saamaan Humble Pien aloittamaan toimintansa uudelleen ja myös Ridleytä oli pyydetty mukaan. Uudeksi kitaristi/solistiksi hankittiin Bobby Tench ja rytmiryhmältään originaali Humble Pie julkaisi seuraavana vuonna pitkäsoiton Back on Track Sanctuary Recordsin kautta. Vuoden 2003 alussa seurasi lyhyt kiertue Saksassa, mutta se oli keskeytettävä Ridleyn sairastumisen vuoksi. Hän menehtyi Espanjassa keuhkokuumeeseen ja sitä seuranneisiin komplikaatioihin vain 56 vuoden ikäisenä. Jäljelle jäävät kuitenkin upeat musiikilliset muistot, kiitos Spooky Toothin ja Humble Pien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti