maanantai 23. marraskuuta 2020

Tiistain tukeva:Haastattelussa Minna Ora

 The Rack Dollin solistina vaikuttava ja myös soolouraansa luova Minna Ora saapui haastatteluun Johnnyn kadulle.


Aloititte musisoinnin Kari Oran kanssa Suzy Gang -yhtyeessä ja teitte joitakin kimppakeikkoja Remun kanssa – esimerkiksi Salossa ja Turussa. Remu auttoi myös levytyssopimuksen solmimisessa Fazer Musiikin kanssa.

"Suzy Gang perustettiin 1990, ja se esitti omaa suomenkielistä rock-ohjelmistoa. Lähetin demomme Remulle 1993 ajatuksena esitellä bändimme hänelle. Maestro diggasi meiningistämme, ja sattumoisin hän oli tulossa Remu and His All Stars -bändin kanssa Somerolle keikalle. Ehdotin tapaamista siellä, ja sainkin kutsun takahuoneeseen. Olimme päättäneet bändin kanssa esittää Remulle yksinkertaisen kysymyksen: haluaisiko hän lähteä kanssamme heittämään Hurriganes-keikan Saloon uuteen ravintolaan, joka siellä juuri silloin avattiin. Remu ei ollut tehnyt aikoihin Ganes-keikkaa. Remu katsoi minua pöydän takaa ja söi samalla pizzaa. Minua jännitti ihan hirveästi, että hän nauraisi ehdotukselleni, mutta hetken hiljaisuuden jälkeen Remu sanoi: ”Kyllä lähden!” Siitä alkoi Remun keikkailut Remu Plays Hurriganes -tyylisesti. Suzy Gang -yhtyeemme oli ensimmäinen bändi, jonka kanssa hän teki upeat Remu Plays Hurriganes -keikat Salossa ja Turussa. Ystävystyimme, ja hän vei demomme Fazer Musicin Timo Lindströmille, joka myös ihastui musiikkiimme, ja teimme Fazerille kaksi singleä. Bändi ei kuitenkaan lähtenyt lentoon, vaan hiipui 1997 tietämillä. Jälkeenpäin olemme tehneet Remun kanssa muita yhteisiä keikkoja esim. Acoustic Lady -duon kanssa ja Teendreams-bändimme kanssa, joka esitti Cisse Häkkisen levyttämiä biisejä."



Seuraava yhteinen yhtyeenne oli Acoustic Lady. Minkä tyyppistä ohjelmistoa se esitti Hurriganes-klassikoiden lisäksi?  

"Perustimme Kari Oran kanssa Acoustic Lady -duon Suzy Gangin lopettamisen jälkeen 1998. Kari soitti elektroakustista kitaraa, ja minä 12-kielistä kitaraa ja lauloin. Aloimme kasata ohjelmistoa rock-, blues- ja pop-painoitteisista cover-biiseistä. Mukana ohjelmistossa muutamien Hurriganes-klassikoiden lisäksi oli mm. Janis Joplinia, 4 Non Blondesia, Rolling Stonesia, Uriah Heepiä, Stevie Ray Vaughania ym. Keikkailimme todella paljon ympäri Suomea ja edelleenkin teemme keikkaa silloin tällöin. Eräällä Helsingin-keikallamme paikalle sattui tulemaan Remun ystävä, rumpali Biitti Nieminen, joka kuuli keikkamme ensimmäistä kertaa. Hän piti kuulemastaan ja varsinkin ajatuksesta, että nainen laulaa Hurriganesin biisejä. Hänen päässään alkoi myllertää ajatus Hurriganes-bändistä, jossa on naissolisti. Näin Rack Doll -yhtye sai alkunsa. Alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat Kari Ora (kitara), Biitti Nieminen (rummut), Esa Tokola (basso) ja Minna Ora (laulu).
Ensimmäinen sinkkulohkaisumme Hot City julkaisitiin 2013, ja sen jälkeen tuli kakkossingle Shanandoah. 2014 aloimme äänittää ensimmäistä pitkäsoittoa. 2014 oli minulle itselleni vaikea vuosi, koska sairastuin silloin vakavasti rintasyöpään. Sytostaattihoitojen välissä jaksoin kuitenkin painaa rec-nappia ja laulaa raidat itsekseni omassa studiossa. Se antoi sillä hetkellä valtavasti iloa ja tsemppiä elämääni. Kaikki Rack Dollin levyt olen äänittänyt itse. Miksauksista ja masteroinneista vastasivat ensin Petri Majuri ja myöhemmin Bobby Nieminen."


Rack Dollin basistina on vaikuttanut ensisijaisesti Esa Tokola, mutta yhtyeessä on ehtinyt vierailla myös etenkin Barbe-Q-Barbiesin nelikielisen taitajana tunnettu Minttu Muranen.

"Kyllä, Esa Tokola joutui jäämään hetkeksi pois bändistä, ja Minttu Muranen tuurasi häntä vuonna 2016. Tapasimme Mintun 2016 yhteisellä keikalla Virossa, ja hän jäi vahvasti mieleen loistavana basistina ja mukavana ihmisenä. Otin yhteyttä häneen, hän muisti Rack Doll -bändimme, ja pidimme ekat treenit kesällä 2016. Teimme muutamia keikkoja yhdessä, kunnes Esa Tokola palasi takaisin basson varteen."


Rack Dollin diskografia käsittää tähän mennessä kaksi pitkäsoittoa. Vuonna 2015 ilmestyi esikoisalbuminne Hot City, ja vuonna 2018 julkaistulla toisella pitkäsoitolla Rowling and Bowling versioidaan Ganesin lisäksi mm. hieman harvinaisempaa CCR-tuotantoa It Came Out of the Sky -biisin ansiosta.

"Ensimmäiselle levyllemme valitsimme useita Hurriganes-klassikoita, jotka olivat hieman harvinaisempia biisejä. Emme halunneet levyttää Get Onia emmekä Roadrunneria, vaan niitä biisejä, jotka eivät ole itsestäänselviä valintoja. Totta kai myös valitsimme sellaisia biisejä, jotka sopivat äänelleni parhaiten. Hot City -levylle päätyivät mm. Shanandoah, Hot City, Tonite, Shorai Shorai ja Pain in My Heart. Sävelsimme ekalle levylle myös omia rock-kappaleita Ganes- biisien lisäksi. Rowling and Bowling -albumille päätyi enää muutama Ganes-biisi, sillä halusimme valita joukkoon myös muiden hyvien rock-artistien tai bändien biisejä, ja CCR:n It Came Out of the Sky oli sellainen biisi, jonka halusimme levyttää ja tehdä siitä Rack Dollin näköisen version. Mukaan levylle sävelsimme myös useita omia kappaleita. Vuodesta 2016 vuoteen 2019 Kai Schneider soitti bändissä rumpuja Biitti Niemisen tilalla."




Nimeä viisi itsellesi tärkeintä Hurriganesin biisiä perusteluiden kera.

"Tutustuin Ganesin tuotantoon vasta 1990-luvulla. Kaikkein rakkaimmiksi biiseiksi ovat tulleet minulle Rack Dollin myötä  Pain in My Heart, Shorai Shorai, Shannandoah, Tonite ja Hot City. Minulla ei ole niihin mitään suurempia elämäntarinoita yhdistettäväksi, mutta tykkään laulaa niitä eniten. Niissä on melodiaa ja rock`n rollia."


Omissa nimissäsi julkaisemasi tuotanto on suomenkielistä, seesteisempää ja tekstillisesti melko vakavaa. Kuinka tietoista soolotuotantosi voimakas irtiotto The Rack Dollin tyylistä on, ja koska on luvassa täyspitkä albumi? Keitä muusikoita soololevysi nauhoituksiin osallistuu? Jossakin tuli vastaan Neljän Ruusun Kämy Kämäräisen nimi. Ovatko kaikki sooloalbumisi kappaleet omaa käsialaasi?

"Olen koko ikäni säveltänyt ja sanoittanut lauluja. Pitkään olen mitettinyt, että haluaisin tuottaa, äänittää, säveltää ja sanoittaa täysin omalla nimelläni biisejä. Tänä vuonna täytin 50 vuotta ja vietän samalla 35. taiteilijajuhlavuotta. Juuri nyt elämäntilanne salli sen, että oli oikea aika alkaa julkaista omaa soolotuotantoa Rack Dollin ja Acoustic Ladyn rinnalla. Pääsoittimeni on 12-kielinen kitara, ja pitkään mietin, että haluaisin tehdä jotain akustisvoittoista ja folk-tyylistä mystistä, sielukasta musiikkia. Debyyttisingle Metsä julkaistiin maaliskuussa 2020, ja biisistä tehtiin myös rinnakkaisversio Forest pääosin ulkomaanjakelua varten. Tämä soolotuotanto poikkeaa täysin aikaisemmasta musiikkityylistä, mitä olen tehnyt. Minussa on monta eri puolta. Olen rock-laulaja henkeen ja vereen, mutta minusta on myös ihanaa leikkiä äänelläni sielukkaissa biiseissä. Omissa lauluissani kuuluvat omat elämänkokemukseni ja vahva itsereflektio. Toinen singleni Meri/Sea julkaistiin 13.11.2020. Meri sai alkunsa uuden ihmissuhteen alkutaipaleella, ja äänitin omassa studiossani ensiksi akustiset kitarat ja laulut. Sen jälkeen lähetin biisin Neljän Ruusun rumpali Kämy Kämäräiselle kuunneltavaksi, koska olimme puhuneet aikaisemmin, että hän olisi halukas soittamaan biiseihini lyömäsoittimia. Kämy piti biisistä ja soitti perkussiot, ja sen jälkeen biisi lähtikin tuotannollisesti kasvamaan uusiin ulottuvuuksiin. Tuulia Vihanto soitti Mereen pianot, lauloi taustalauluraidan ja käänsi kappaleen englannin kielelle, kuten aikaisemman Metsä-biisinkin. Kari Ora soitti sähkökitaravallit, ja Jussi Sinervo bassot. Molemmista sinkuista tehtiin myös videot. Metsä kuvattiin Teijon kansallispuistossa, ja Meren kuvitusvideon valokuvat otettiin Hangossa. Suomen luonto on tavattoman kaunis.
Olen hiljattain aloittanut myös trubakeikkojen tekemisen, ja cover-biisien lisäksi pääsen niillä esittämään omia uusia kappaleitani. Se on ollut ihanaa, ja yleisö on pitänyt biiseistäni."


Tulevaisuudensuunnitelmasi sekä soolourasi että Rack Dollin osalta?

"Tällä hetkellä suunnitelma on se, että etenen soolouralla biisi ja single kerrallaan kohti kokopitkää albumia. Haluan tehdä rauhassa tätä projektia ja nauttia matkasta kohti päämäärää. Voisin kuvitella, että ehkä 2022 levy saattaiai olla valmis, mutta sekään ei ole kiveen kirjoitettu. Kun materiaalia alkaa olla enemmän ja levy on jossain vaiheessa valmis, on tarkoitus myös päästä keikkailemaan soolona.
Rack Doll heittää keikkaa tulevaisuudessakin. Tämä koronatilanne nyt tietysti sotkee keikkasuunnitelmat pitkäksi aikaa, mutta sinä aikana on hyvä tehdä uutta musaa ja julkaista sinkkuja aika ajoin. Tällä hetkellä julkaisemme uutta musiikkia biisi kerrallaan. Just keep on rockin’!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti