perjantai 13. marraskuuta 2020

Lauantain pitkä:Mount Mary haastattelussa

 Kotimaisen rockin pitkän linjan tekijä Maria Hänninen vastasi haastattelukysymyksiin Mount Mary-yhtyeensä tiimoilta.


Kuinka Mount Maryn kokoonpano muodostui ja kuinka pitkään olette soittaneet kimpassa?

"Basisti Jukka Jyllin kanssa olimme vuosien varrella törmäilleet erinäisissä yhteyksissä keikoilla ja jameissa. Usein tuli puhetta, että olisi nasta tehdä jotain yhdessä.
Elokuun 2018 alussa sain kutsun mennä uuden E-Studion avajaisiin Sipooseen. Petri Majuri tekee töitä siellä, ja avajaisjuhlissa  tuli puheeksi, että biisiaihioita on olemassa ja niitä sitten sähköpostitse läheteltiin. Petri innostui biiseistäni, joita alkoi syntymään todella ripeässä tahdissa loppukesästä/syksystä 2018.
Rumpuihin löytyi Otto Haapanen, johon olin tutustunut ollessani vierailemassa solistina Tom Eklund&Liivit Boys-klubilla.
Mietimme Petrin ja Jukan kanssa rumpaliasiaa, ja muistui mieleeni, että olin törmännyt hyvään rumpaliin.
Kysyimme Ottoa mukaan, ja varsinaisesti pääsimme tiiviimmin  työn touhuun 2019 vuoden alkupuolelta. Kyseessä on siis varsin tuore orkesteri. Ensimmäinen sinkkumme "I'm Like a Mountain" näki päivänvalon nopeasti, elokuussa 2019.
Olemme toki jokainen soittaneet useassa bändissä. Petri tunnetaan esim. Havana Blackin ja Dimension 4 kitaristina, Jukka soittanut lukemattomissa yhteyksissä. Hänen bändeistään mainittakoon vaikkapa Kingston Wall,Zook, Saunabadh, Mannerheim. Otto on mukana monessa myös, mm. The Empire Strikes, Tom Eklund & Liivit Boys, Jenna & Jytäurpot- orkestereissa."

Vastaat tähän mennessä kaikesta yhtyeen kappalemateriaalista. Kuinka Mount Maryn kappaleet syntyvät ja miten runsaasti yhtyeellä on tällä hetkellä valmista materiaalia? Kuinka päädyitte yhteistyöhön Michael Monroen kanssa biisissä Holy Matrimony? Kappaleesta työstetyssä musiikkivideossa vilahtavat myös Costello Hautamäki ja Sami Yaffa. Osallistuiko kumpikaan heistä kyseisen kappaleen nauhoituksiin? Kuinka tärkeitä biisienne tekstit ovat ja voisiko niistä nostaa esiin keskeisiä ydinteemoja?

"Mount Maryn kappaleet ovat tähän mennessä tosiaankin kynästäni lähtöisin. Luomisprosessi debyyttilevyn biiseille oli todella voimallinen - loppukesällä/syksyllä 2018 riffejä alkoi suorastaan valua päästäni, ja samantien syntyi yleensä koko biisi sointuineen ja hyvä että ehdin edes kynää käteeni ottaa, kun suuri osa teksteistä pursusi paperille.
Onneksi kotonani on äänityslaitteistoa, että sain tehtyä biiseistä demoja, yökaudet soittelin kitaroita ja bassoja, karjuin lauluraitoja mikkiin peittokyhäelmän alla jos kello oli vierähtänyt jo kerrostalohiljaisuuden alkuajan ulkopuolelle. Rytmeiksi saatoin löytää joitain valmiita looppeja tai sampleja. Joka tapauksessa demot olivat suhteellisen järjellisiä, joiden pohjalta oli helppo lähteä bändin kanssa niitä työstämään. Tuossa demorupeamassani taisi syntyä kuusi biisiä aivan kokonaan. Pari kokonaan uutta tuli hieman myöhemmin ja pari muuta on ollut jonkinlaisina demoina pöytälaatikossani jo aiemmin. Nyt sitten nämä kaikki ovat tulevalla debyytillä Mount Mary : Mount Mary. Uusia biisejä on jossain muodossa jo päässäni ja "puhelindemoina", mutta niitä emme ole vielä ottaneet treenattaviksi.
Lopulliset sovitukset ovat syntyneet treenikämpällä ja äänitystilanteissa. Kaikki bändin jäsenet ovat tuoneet näkemyksiään ja oman soittonsa kautta luoneet sen soundin mikä Mount Maryn kappaleissa on kuultavissa. Minulla saattoi olla vaikkapa joku bassoidea, mikä osoittautui loppujen lopuksi liian levottomaksi. Jukka Jylli pitkällä kokemuksellaan ja taidollaan löysi bassolinjoihin aivan erilaista jämäkkyyttä. Myöskin rumpuluuppidemoiluni oli samalla tavalla usein liiallista "räpinää", jonka Otto tukevoittanut rumputyöskentelyllään uuteen uskoon.
Kitararaitoja äänittelimme Petrin kanssa narulle ja hänellä on pitkä kokemus ja hyviä ideoita, minkätyylistä soitantoa kannattaa johonkin kohtaan tarjota, ja soundeista selkeä kuva.
Samoin kämpillä treeneissä kundeilla on monesti ollut sanansa sanottavana, jos yritän kauhoa liian suurta kakkupalaa tauluuni yrittämällä soittaa jatkuvasti riffejä joka koloon ja laulamalla siihen vielä päälle. Tässä voisi ehkä käyttää sanontaa "less is more".
Tämä tuleva debyytti on syntynyt tällä metodilla. En tosiaankaan halua olla mikään despootti biiseineni, seuraavaa levyä varten ovat riffit, biisit , ideat tervetulleita myös muilta bändiläisiltä. Nämä nyt vain sattuivat tässä kohtaa putoamaan päästä tiuhaan, ja niillä on lähdetty liikkeelle.

Ilman Petri Majurin taitoa ja kokemusta äänittämisestä, miksaamisesta ja masteroinnista, soitttamisen lisäksi, tämä levy olisi todennäköisesti jäänyt vain haaveilun asteelle. Petri teki tuon kaiken, loihtien treenikämpällämme äänitetylle levylle maailmanluokan soundit.

"Holy Matrimony" oli jo lähes valmiiksi äänitettynä tulevaa levyä varten tämän vuoden alkupuolella. Kuitenkin tuntui myöhemmin miksausta kuunnellessa, että siitä puuttuu jotakin. Biisihän on bluesrock-tyyppinen jyräys, jotein mietimme että joku rujo huuliharppu voisi olla paikallaan. Petri on tehnyt vuosikaudet yhteistyötä Michael Monroen kanssa, miksannut viimeisten yli 18 vuoden ajalta kaikki hänen levynsä, joten Petri kysyi Michaelilta olisiko tämä innostunut vetäisemään biisille munnaria. Iloksemme Michael suostui, ja teki mielettömän hienon ja suorastaan räjähtävän huuliharppuraidan  . Itselläni on Michael Monroen kanssa sen verran historiaa että v. 1996 Avanti!Rockover-konsertissa oman solistinhommani lisäksi olin myös Michaelin taustoja laulamassa. Suomenlinnan Seawolf Studioissa tehtiin myös Michaelin soololevy Whatcha Want (2003) ja Hanoi Rocksin "Twelve Shots On The Rocks"( 2002), joilla sain laulaa taustoja.

Kimi Nordström (TwentyOne.fi) kuvasi molempia MMiä erikseen videolle. Mount Marylla oli debyyttikeikka On The Rocksissa syyskuussa 2020 ja sieltä Kimi sai keikkamateriaalia. Michaelilla oli Sellosalissa hieman myöhemmin keikka Sami Yaffan ja Costello Hautamäen kanssa, joten he päätyivät Kimin kuviin tätä kautta. Muuten he eivät ole olleet äänityksissä mukana. Lisämateriaalia käytiin vielä alikulkutunnelissa ja moottoritien varrella kuvaamassa. Lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä.

Biisien tekstit toimivat mielestäni hyvin yhteen biisien painavien tunnelmien kanssa. Alavirekitarat (kaikki biisit tehty D-vireellä) ovat omiaan tuomaan biiseihin lisää raskautta ja tekstitkään eivät ole kevyemmästä päästä.
Aiheet liikkuvat kaipuusta kapinaan, riippuvuussuhteista luonnonkauneuden ihailuun ja metsän hoitavaan voimaan."


Mitkä ovat Mount Maryn musiikin keskeisimmät erot varhaisempaan raskaampaa rockia edustaneeseen yhtyeeseesi Extra Virginiin verrattuna sen lisäksi, että Mount Maryssä kaikki kappaleet ovat omaa käsialaasi?

"Keskeisin ero on varmaankin ainakin se, että tässä instrumenttini on laulun lisäksi kitara ja kitaralla olen säveltänyt myös kaikki MM- riffit. OLihan EV:lläkin riffejä biiseissä , ne olivat syntyneet bassolla, ainakin niissä kappaleissa jotka olivat enemmän kynästäni lähtöisin. EV:ssä jaettiin tosiaankin biisintekoa. Kai Järvisellä oli omia biisejään olemassa , minulla omia ja sitten on biisejä jotka syntyivät yhteistyönä kokonaan treenikämpällä meidän kolmen orkesterin jäsenen kesken, rumpali Pete Lehtelän osallistuessa myös biisintekoon. Tekstit olivat EVssä tekeleitäni.

EV.n levy tehtiin kokonaan triona, tässähän ovat vierailijoina mukana Michael Monroe "Holy Matrimonylla" ja ruotsalainen kosketinsoittaja/multi-instrumentalisti Per Wiberg (Opeth, Spiritual Beggars, Kamchatka, Mojobone , Candlemass jne) lähes kahdeksanminuuttisella progentuoksuisella levyn lopetusraidalla "Footprints in the Dark", soittaen kaikenlaisia kosketinsoittimia. Lisäksi vilautamme myös muitakin kuin "perusinstrumenttejamme" levyllä. Jukka Jylli on kaivanut jopa klarinetin naftaliinista ja itse soitan viululla jousiorkesteriosuudet parissa biisissä."


Voisiko Mount Maryn musiikille nimetä referenssiksi muutamia yhtyeitä?

"Olemme saaneet palautetta että musiikissa väikkyy vahvasti mukana fiiliksiä Led Zeppeliniltä ja Black Sabbathilta. Hannu Leidén toi biisejä kuultuaan esille näkemyksensä, että edustamme ns. new wave hard rockia ja mainitsi yhtyeitä kuten Rival Sons ja The Temperance Movement. Mielestäni hän osuu arviossaan varsin oikeaan. Petri Majurilla on niin pitkä historia eri bändien ja musiikkityylien parissa työskentelystä, äänittämisestä, miksauksesta, masteroinnista, että hän on osannut kaivaa uutta kulmaa, ettemme ole pastissi mistään bändeistä. Levyllä on rähisevien rockpalojen lisäksi myös synkeämpiä , painavampia biisejä sekä  vankkaa viittausta progenkin suuntaan."

Koska Mount Maryn esikoisalbumi ilmestyy ja toteutetaanko sen tiimoilta julkaisukeikka? Onko yhtyeellä luvassa myös virtuaalikeikkoja? 


"Mount Maryn esikoinen saa päivänvalon vinyyliLP:nä 29.1.2021 ja digiväyliltä se tulee löytymään myös. Korona on hieman viivästyttänyt julkaisua, mutta ensi vuoden alussa siis alkaa tapahtua. Alustavasti on helmikuulle buukattu keikka Bar Looseen, ja muitakin on tarkoitus siinä saada tehtyä, levyn ilmestymisen tienoilla ja pitkin kevättä.
Saamme myös ilon olla soittamassa On The Rocksissa 8.5.2021, loistavan ruotsalaisen "Electric Boys" -orkesterin lämppärinä. Electric Boysin solisti/kitaristi Conny Bloom on suomalaisille tuttu myös kitaroinnissaan Hanoi Rocksissa.
Nämä kaikki tietenkin ottavat toteutuakseen, koronatilanteen niin salliessa.
Virtuaalikeikoista emme ole toistaiseksi keskustelleet".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti