maanantai 7. marraskuuta 2016

Maanantain mainio:Kanadalaisrockarin 80-luvun miljoonamenestys

Reckless on kanadalaisen laulaja/lauluntekijä Bryan Adamsin neljäs studioalbumi. Sen tuottamisesta vastasivat Adams ja Bob Clearmountain ja kyseessä on eräs Adamsin uran menestyksekkäimmistä pitkäsoitoista. Viides marraskuuta 1984 A&M Recordsin julkaisema albumi oli suuri kansainvälinen hitti ja se myi yli viisi miljoonaa kappaletta pelkästään Yhdysvalloissa. Lisäksi kyseessä oli ensimmäinen kanadalaisartistin julkaisema albumi, joka myi yli miljoona yksikköä kotimaassaan. Billboardin listalla se nousi listakärkeen ja saavutti myös yleisellä tasolla korkeita listasijoituksia ympäri maailmaa. Kaiken kaikkiaan Reckless on myynyt maailmanlaajuisesti yli 12 miljoonaa kappaletta. Pitkäsoitolta julkaistiin kuusi singleä:Run to You, Heaven, Somebody, Summer of 69, One Night Love Affair sekä It's Only Love. Ne kaikki nousivat Billboardilla viidentoista suosituimman joukkoon. Kyseessä oli saavutus, johon olivat aikaisemmin yltäneet ainoastaan Michael Jacksonin Thrillerin ja Bruce Springsteenin Born in the USA:n kaltaiset miljoonamenestykset. Reckless äänitettiin Little Mountain Sound -studioilla Vancouverissa. 10. marraskuuta 2014 pitkäsoitosta julkaistiin 30-vuotisjuhlapainos sekä kahden että neljän cd:n laajuisena. Kyseiset versiot sisälsivät myös ennenjulkaisematonta materiaalia. Albumin tiimoilta tehty 30-vuotisjuhlakiertue ajoittui niin ikään marraskuuhun 2014 ja se koostui yhdestätoista Britanniassa soitetusta areenakonsertista. Recklessin äänitykset alkoivat maaliskuussa 1984 sitä edeltäneen pitkäsoiton Cuts Like A Knifen tiimoilta tehdyn pitkän kiertueen jälkeen. Adams ei aluksi ollut tyytyväinen äänitysprosessiin ja piti kuukauden tauon. Samaisen vuoden elokuussa hän palasi studioon ja alkoi työstää Tina Turnerin kanssa kappaletta It's Only Love. Hänellä oli myös lisää uusia työstettäviä kappaleita, niiden joukossa tulevat suurmenestykset Heaven, Summer of 69 ja Run to You.

Viimeksi mainitun äänitykset alkoivat maaliskuussa 1984 Aasian-kiertueen jälkeen. Bob Clearmountain viimeisteli kappaleen miksaukset vasta kyseisen vuoden syyskuussa. Adamsin ja Jim Vallancen yhteistyötä oleva Heaven äänitettiin ainoastaan kahdessa päivässä kesäkuussa. Kappale oli äänitetty elokuvaa A Night in Heaven varten ja sen miksauksesta vastasi Clearmountain niin ikään kesäkuussa 1984. Summer of 69:n Adams ja Vallance kirjoittivat tammikuussa 1984. Kappale äänitettiin Little Mountain Sound -studioilla kolmesti kyseisen talven aikana. Miksauksen Clearmountain teki marraskuussa New Yorkissa. Run to You julkaistiin pitkäsoiton ensimmäisenä singlenä 18. lokakuuta 1984. Se nousi Mainstream Rock Tracks-listan kärkeen ja myös Billboardilla kuudenneksi. Talvella 1985 julkaistu Somebody nousi niinikään Mainstream Rock Tracks -listan kärkeen ja jäi Billboardilla juuri top tenin ulkopuolelle. Artistin kotimaassa Kanadassa kappale pysyi 20 suosituimman joukossa kuuden viikon ajan. Kuukautta myöhemmin kappale julkaistiin Euroopassa ja Irlannissa se sijoittui 20:ksi ja Britanniassa sijalle 35. Kolmantena singlenä Recklessiltä julkaistu Heaven nousi Billboardin listakärkeen ja myi Kanadassa kultaa. Yhdysvalloissa radiosoittoon jo vuoden 1984 aikana päässyt Summer of 69 oli Recklessin toiseksi suurin singlemenestys. Billboardilla se nousi viidenneksi ja pysyi Kanadan top 20:ssa kuukauden ajan. Myös useimmissa Euroopan maissa Summer of 69 sijoittui kahdenkymmenen suosituimman singlen joukkoon. Norjassa kyseinen single nousi top teniin ja top 20:ssa se nähtiin Itävallassa ja Ruotsissa. Kappaletta mukana kirjoittamassa ollut Jim Vallance on maininnut omaksi vaikuttajakseen kappaleen tekstille Jackson Brownen klassikkokappaleen Runnin' On Empty, jossa mainitaan vuodet 1965 ja 1969. Vallancen mukaan Adamsiin vaikutti elokuva Summer of '42.

Albumin singleistä One Night Love Affair pääsi Yhdysvalloissa radiosoittoon vuonna 1985. Billboardilla sen sijoitus oli 13. ja Mainstream Rock Tracks -listalla seitsemäs. Kanadassa single sijoittui top 20:een. Recklessin pienin singlehitti oli näin ollen sekin kohtuullinen menestys. Pian julkaisunsa jälkeen Reckless sijoittui Billboardin listalla kuudenneksi tammikuussa 1985. Välillä albumi putosi top tenistä, mutta Heavenin ja Summer of 69:n muodostuttua suuriksi hiteiksi myös kiinnostus itse pitkäsoittoa kohtaan kasvoi uudestaan. Reckless nousi lopulta Billboardin listakärkeen elokuussa 1985. Kaikista albumin singlehiteistä tehtiin musiikkivideot ja vuonna 1986 Tina Turnerin kanssa levytetty duetto It's Only Love voitti MTV Music Video Awardsissa parhaan lavaesityksen Grammyn. Recklessin tiimoilta tehty kiertue käynnistyi joulukuussa 1984 Yhdysvalloista. Seuraavana vuonna olivat myöhemmin vuorossa Japani, Australia, Eurooppa ja lopulta Kanada. Myöhemmin Adams palasi Yhdysvaltojen länsirannikolle, missä esiintymiset kulminoituivat kahteen konserttiin Los Angelesin Paladiumilla. Kiertueen Euroopan- osuus koostui viidestäkymmenestä konsertista Tina Turnerin kanssa. Ne huipentuivat huhtikuussa 1985 kolmeen loppuunmyytyyn konserttiin Lontoon Hammersmith Odeonilla. Kiertue päättyi kyseisen vuoden lokakuussa. Myöhemmin Adams esiintyi vielä Yhdysvaltojen itärannikolla ja kyseisten konserttien huipentuman muodostivat kaksi loppuunmyytyä keikkaa New Yorkissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti