Kuopiolaisyhtye Kesy saapui haastatteluun Johnnyn kadulle.
Kesy aloitti toimintansa niinkin varhain kuin vuonna 2016. Kuinka yhtyeenne lineup muotoutui ja kuka vastaa mistäkin instrumentista?
"Kesy on vuosien mittaan toiminut eräänlaisena musiikillisena kommuunina. Se syntyi eräästä projektikokoonpanosta kemioiden kohdatessa. Alkuun rumpali vastasi toisen laulajan pestistä. Hänen muutettuaan löytyi rumpuihin Ville Heinonen, jonka jälkeen mukaan saatiin myös koskettimia ja euphoriumia soittava Jorge ja toiseksi laulajaksi Matti Jortikka. Alkuperäiskitaristi Jetro Turusen keskityttyä enempi oman musiikkinsa tekemiseen vakiintui muutaman soittajakokelaan jälkeen soolokitaraan Henri Keinänen. Toista laulua sekä komppikitaraa on alkuperäiskokoonpanosta asti hoitanut Kina ja bassoa Juha Metelinen. Bändin ”spin off” kokoonpanoissa on lisäksi vieraillut myös muita musikantteja".
Tyylillisesti olette melko monipuolinen yhtye. Musiikissanne on kuultavissa vaikutteita esimerkiksi punkrockista ja voimapopista. Mainitsisitteko joitakin keskeisiä musiikillisia diggauskohteitanne riippumatta siitä, onko niillä ollut vaikutusta omaan musiikkiinne?
"Kaikki bändimme jäsenet ovat varsin avoimia erilaisille musiikkityyleille. Kesystä löytyy kuitenkin ”yli metrin” Zappa -kokoelmaansa luukuttava basisti, punkin, vanhojen iskelmien ja jytän tahtiin kasvanut laulaja kitaristi, korvansa taakse rock ja blues musiikkia kätkevä laulaja, särönsä garagerockin alkulähteiltä kaivava kitaristi, sekä jazzista aina suomirokkiin asti rytmejä ammentava rumpali. Mausteensa musiikkiin tuo myös harmiksemme vain osalle keikoistamme pääsevä mm. punkin ja skan kautta aina mantrojen lauluun asti tyylinsä venyttävä kosketinten ja torven soittaja."
Lyriikoissanne käsittelette myös melko vakavia teemoja. Taustaa kappaleille Anarkistin Allegro, Pako, Friikin kutsu, Mania ja Keskikaljakuningatar?
"Anarkistin Allegro ylistää individualistisuuden hyväksyvää ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä. Se on omistettu paremman maailman rakentamisen eteen tikkunsa ristiin pistäville henkilöille. Pako kuvaa kamppailua todellisuuspakoisen sekä aidosti itsensä ja ympäröivän maailman kohtaavan persoonan välissä. Friikin kutsussa kurkistetaan erääseen mielikuvaan 70-luvulla rappiovuosiaan eläneen New Yorkin kulttuuripiireissä syntyneestä vapaudesta kokea, kokeilla ja toteuttaa itseään ilman rajoja. Kappale muuten tehtiin alun perin englanninkielisenä, mikä on osaltaan vaikuttanut siihen, että sen sanoitus on samaan aikaan sekä varsin raju, että hilpeän naiivi. Maniassa liikutaan mielenterveyden ja -sairauden rajamailla kulkevan henkilön mielenmaisemissa. Siihen missä tuo raja kulkee, kappale ei kuitenkaan ota kantaa. Keskikaljakuningattaren tarina perustuu tositapahtumiin summaten yhteen useamman henkilön kohtaloita. Kohtaamme elämässämme enkeleitä, jotka itse eivät kestä maailmaa ja pakenevat sitä päihteisiin. Näiden ihmisten nekrologeja pystymme lukemaan myös Alibin sivuilta."
Olette työstäneet suomenkielisen coverin Blondien Heart of Glassista, joka on mukana keikkasetissä?
"Kyllä vain. Sen runko on suomennettu lähes yhdeltä istumalta kappaleen tullessa autoradiosta ja se hioutui sen jälkeen nyt kuultavissa olevaksi versioksi. Kappale istui hienosti Kesyn settiin. Kuten meillä, on Blondienkin musiikissa kuultavissa erilaisia vaikutteita. Toki tuottajat aikoinaan vaikuttivat siihen paljon, tehden sopasta vielä omituisemman. Punkkia ja discoa ei ihan ensi-istumalta osasi mieltää yhteen pakettiin, mutta tässä se toimii. Miten pitkälle ilmaisua kuitenkaan voidaan venyttää ennen kuin yleisö kaikkoaa? Itse kappaleeseen liittyen, onko rakkauslaulun päädyttävä aina lopulliseen ratkaisuun siitä, että joko löydetään joku, tai tullaan jätetyksi? Tämä kappale hyväksyy sen, ettei lopullista ratkaisua rakkauden markkinoilla välttämättä koskaan tule vastaan. Herttaisuudestaan huolimatta kappale on siis ollut aikoinaan radikaali, sillä tuollaisen näkemyksen äänen lausuminen, varsinkin naisen suusta, on jo riittänyt nostattamaan konservatiivisimpia kulmakarvoja."
Onko Kesy julkaissut toistaiseksi virallisia tallenteita? Oletteko työstäneet Soundcloudista ja Youtubesta löytyviä biisejä varhaisempia äänityksiä?
"Tällä hetkellä julkaisukanavista löytyy kuusi Kesyn kappaletta, joista osa myös videon kera. Bändin alkuperäiskokoonpano nauhoitti jonkin verran tuotantoaan, josta osa päätyi myös miksauspöydälle. Onneksi noita tallenteita ei kuitenkaan koskaan erehdytty julkaisemaan :-D. Myös osa ensimmäisistä julkaisemistamme kappaleista haluttiin periaatteessa vain työstää pois ja sitä kautta ikään kuin siirtää sivuun uudemman materiaalin tieltä."
Tähänastinen keikkahistorianne? Onko ollut keskeisiä lämppäyskeikkoja etc.?
"Ensimmäiset keikkamme heitimme erilaisissa hyväntekeväisyystapahtumissa ja kissanristiäisissä. Varsin hauskoja reissuja nämä. Nykyisellä kokoonpanolla olemme alkaneet hakeutua myös isommille lavoille. Usein tapahtumissa on ollut useampia bändejä, jolloin varsinaisen lämppäyssuhteen sijaan esiintymisjärjestykseen ovat vaikuttaneet muut käytännön asiat. Punk- ja indiemusiikkiin ajatus lämppäribändistä kuin ei oikein istu. Niin sanotusti lämmittelemään olemme siis kuitenkin päässeet mm. Jaakko Turunen Plutoa, Aino ja Hajonneita sekä Bad Jesus Experienceä. Eniten lämppäyshistoriassa harmittaa Juggling Jugularsin peruminen tuolta viimeksi mainitulta keikalta. Samaan iltaan heidän kanssaan päätymistä kun osa meistä kerkesi jo odottaa varsin innokkaasti."
Olette kotoisin Kuopiosta. Minkälainen on kaupungin tämänhetkinen bändiskene, keikka- ja treenikämppätilanne?
"Kuopiossa on varsin paljon bändejä, joten jokaiselle löytynee jotain diggailtavaa. Bändien määrään vaikuttaa osaltaan kaupungin runsas musiikkialan opintotarjonta. Nuorison muutto paikkakunnalle ja täältä pois tuo kuitenkin liikehdintää kokoonpanoihin. ”Peruskuopiolaisia” pidempään toimineita, sekä myös epäakateemisista lähtökohdista ponnistavia bändejä, löytyy myös jonkin verran. Isoimpien keikkapaikkojen ohjelmapaikat täyttävät pääasiassa vierailevat artistit, mutta muutoin paikallisia keikkoja järjestetään kyllä varsin aktiivisesti. Välillä tosin tuntuu, että jonkinlainen koordinointi näiden tuottamiseen bändien yhteistyönä voisi olla paikallaan. Treenikämppiä, jopa sisäilmaongelmattomista tiloista, löytyy käsittääkseni tällä hetkellä varsin hyvin."
Yhtyeenne tulevaisuuden suunnitelmat?
"Arvomme tällä hetkellä, josko lähdemme tekemään pitkäsoittoa. Materiaali tuota varten olisi kasassa, mutta kokonaisuutta haluaisi vielä hioa. Tässä ajassa myös sinkkujen julkaisu aika ajoin voi olla varsin hyvä vaihtoehto musiikin saattamiseksi ihmisten tietoisuuteen.
Keikkarintamalla on ollut viime aikoina varsin mukava pöhinä. Koska teemme tätä rakkaudesta lajiin, ollaan tähän tässä hetkessä myös varsin tyytyväisiä. Välillä kun on kuitenkin hyvä suoda aikaa myös yhdessä luomiselle. Mielellämme tullaan siis kuitenkin soittamaan erilaisiin tapahtumiin ja tuodaan musiikillinen ilottelumme myös teidän koviinne, joten Kesyä saa kysyä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti