keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Torstain terävä:Tina Turnerin soolouran kirkkain klassikko

 Tina Turner:Private Dancer

 

Toukokuun lopussa 1984 ilmestynyt Private Dancer on Tina Turnerin viides studioalbumi ja samalla ensimmäinen Capitol Recordsin julkaisema Turnerin levy. Albumi äänitettiin useissa studioissa Englannissa ja sitä oli työstämässä neljä eri tuotantotiimiä. Pitkäsoiton tuotantoon osallistuneista mainittakoon Heaven 17 -yhtyeen Martyn Ware ja Ian Graig Marsh. Albumi merkitsi suorastaan radikaalia irtiottoa siitä rhythm and blues-tyylistä, jota Turner oli esittänyt aviomiehensä ja esiintymiskumppaninsa Ike Turnerin kanssa. Private Dancer oli mikstuura nopeatempoisia kappaleita ja balladeja. Popin ja rockin lisäksi albumi sisälsi vaikutteita smooth jazzista ja R&B:stä. Erottuaan Ike Turnerista Tina oli sinnitellyt useita vuosia soolourallaan. Private Dancer teki hänestä huomattavan sooloartistin ja itse asiassa erään levyteollisuuden keskeisimmistä crossoverartisteista. Albumista tuli maailmanlaajuinen kansainvälinen menestys. Moninkertaista platinaa se on myynyt Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Saksassa. Pohjois-Amerikan osalta Private Dancer on Turnerin kaikkien aikojen myydyin albumi. Pitkäsoitolta julkaistiin seitsemän singleä, näiden joukossa nimikappale, What's Love Got to Do with It, Let's Stay Together ja Better Be Good to Me. Albumi myös saavutti myönteiset arviot jo ilmestyessään.

Turner kykeni tarjoamaan energiaa ja raakaa tunnetta taidokkaasti tuotettuihin pop- ja rockkappaleisiin. Ajan myötä albumin perintö on siinä, että Turnerin raa'an etelävaltioiden soultyylin pehmentäminen merkitsi osaltaan merkkipaalua pop/soulmusiikin kehityksessä. Albumin julkaisua seurasi 177 konserttia käsittänyt Private Dancer Tour. John Carteria saadaan kiittää Tina Turnerin sainaamisesta Capitol Recordsille. Pitkäsoiton hiteistä Heaven 17-jäsenet Ware ja Craig Marsh tuottivat Al Green-coverin Let's Stay Together, Terry Britten reggaevaikutteita hyödyntäneen What's Love Got to Do with Itin ja Rupert Hine suurimman osan muista kappaleista. Niistä nostettakoon erityisesti esiin Holly Knightin, Mike Chapmanin ja Nicky Chinin kirjoittama Better Be Good to Me. John Carter tuotti albumin nimikappaleen, joka oli Mark Knopflerin säveltämä, mutta kitarasoolosta siinä vastasi Jeff Beck. Temptations-cover Ball of Confusion ei päässyt mukaan Turnerin albumille, mutta sitä vastoin British Electric Foundationin levylle Music of Quality and Distinction Volume One vuonna 1982. Samannimisen albumin kakkososalla vuonna 1991 kuultiin remiksattuna versiona Turnerin näkemys Sam Cooken klassikosta A Change is Gonna Come.  Private Dancerille päässeen Beatles-cover Helpin Turner levytti The Crusadersin kanssa.  Kaiken kaikkiaan Private Danceria on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta.

 Albumin seitsemästä singlestä What's Love Got to Do with It nousi listakärkeen. Vuoden 1985 Grammy Awardseissa Private Dancer voitti neljä niistä kuudesta palkinnosta, joiden saajaksi albumi oli asetettu ehdolle. Vuonna 1997 EMI julkaisi albumista remiksatun version neljän bonusraidan kera. Kyseessä olivat demoversiot, jotka oli aikaisemmin julkaistu Private Dancerilta poimittujen singlejen b-puolilla sekä myös 12-tuumaisten maxisinglejen extramateriaalina. Kyseiset demot oli äänitetty loppuvuodesta 1983 ja seuraavan vuoden alussa tuottaja John Carterin kanssa. Albumin tiimoilta tehty kiertue alkoi 8. helmikuuta 1985 ja päättyi 28. marraskuuta samana vuonna. Keikoista 60 oli Euroopassa, 105 Pohjois-Amerikassa, kymmenen Australiassa ja kaksi Japanissa. Vuonna 1989 Rolling Stone rankkasi Private Dancerin sijalle 46. sadan 80-luvun parhaan albumin listallaan. Vuonna 2003 VH1 nimesi Private Dancerin kaikkien aikojen 95:ksi parhaaksi albumiksi. Pitkäsoitto pääsi myös mukaan Mike Dieryn teokseen 1001 Albums You Must Hear Before You Die.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti