maanantai 9. marraskuuta 2015

Tiistain tukeva:Eräs kaikkien aikojen laululinnuista

8. marraskuuta 1947 syntynyt ja 12. heinäkuuta 1979 menehtynyt Minnie Julie Riperton Rudolph, ammatilliselta nimeltään Minnie Riperton, oli amerikkalainen laulaja ja lauluntekijä, joka muistetaan parhaiten vuoden 1975 singlemenestyksestään Lovin' You. Riperton oli naimisissa biisintekijä ja musiikkituottaja Richard Rudolphin kanssa vuodesta 1972 kuolemaansa saakka. Parilla oli kaksi lasta; musiikkiteknikko Marc Rudolph ja näyttelijätär/komedienne Maya Rudolph. Riperton kasvoi eteläisessä Chicagossa. Hän opiskeli musiikkia, draamaa ja tanssia Chicagon Lincoln Centerissä. Teini-ikäisenä hän oli leadvokalistina chicagolaisessa tyttöyhtyeessä The Gems. Ripertonilla oli yhteyksiä legendaariseen chicagolaiseen levy-yhtiöön Chess Recordsiin ja hän pääsi laulamaan taustoja esimerkiksi Etta Jamesin, Fontella Bassin, Bo Diddleyn, Chuck Berryn ja Muddy Watersin levyillä. Chessillä työskennellessään Riperton lauloi leadia kokeellisessa rockia ja soulia esittäneessä yhtyeessä nimeltä Rotary Connection vuosina 1967-1971. Vuonna 1969 Riperton esiintyi Rotary Connectionin kanssa James F. Colaiannin tuottamassa ensimmäisessä katolisessa rockmessussa, joka pidettiin liturgisen konferenssin kansallisessa kokoontumisessa Milwaukee Areenalla. Viides huhtikuuta 1975 Riperton saavutti listaykkösen kappaleellaan Lovin' You, joka oli singlejulkaisu hänen edellisenä vuonna ilmestyneeltä ja kultaa myyneeltä pitkäsoitoltaan Perfect Angel. Tammikuussa 1976 Ripertonilla diagnosoitiin rintasyöpä ja hänelle annettiin puoli vuotta elinaikaa. Huonosta ennusteesta huolimatta artisti jatkoi levyttämistä ja kiertueita. Riperton oli eräs ensimmäisistä kuuluisuuksista, joka puhui avoimesti syöpädiagnoosistaan. Vuonna 1977 hänestä tuli terveysjärjestö American Cancer Societyn puhehenkilö. Vuonna 1978 hän vastaanotti Valkoisessa talossa presidentti Jimmy Carterilta kyseisen järjestön palkinnon. Riperton menehtyi  31-vuotiaana.

 Hän oli nuorin musikaalisen perheen kahdeksasta lapsesta. Riperton aloitti modernin tanssin ja baletin parissa, mutta vanhemmat havaitsivat hänen solistin kykynsä ja rohkaisivat tytärtään keskittymään musiikkiin ja lauluun. Chicagon Lincoln Centerissä Riperton sai  laulun opetusta Marion Jefferyltä. Hän harjoitteli fraseerausta ja hengittämistä. Jeffery opetti Ripertonia hyödyntämään koko äänialaansa. Jeffery oppilaana ollessaan Riperton lauloi operetteja ja showkappaleita. Jeffery oli niin vakuuttunut Ripertonin kyvyistä, että kehotti tätä jatkamaan klassisen musiikin opintoja Chicagossa. Nuori Riperton oli kuitenkin enenevässä määrin kiinnostunut soulista, rhythm and bluesista ja rockista. Valmistuttuaan Hyde Park High Schoolista, joka nyttemmin tunnetaan nimellä Hyde Park Career Academy, Riperton siirtyi Loop Collegeen. Hän jätti sen kuitenkin kesken keskittyäkseen täysipainoisesti musiikkiuraansa. Vuonna 1967 Riperton tapasi biisintekijä Richard Rudolphin, jonka kanssa hän avioitui viisi vuotta myöhemmin. Ammattimaisesti Riperton aloitti laulamisen 15-vuotiaana The Gems-yhtyeessä. Myöhemmin yhtye tunnettiin nimellä Studio Three ja se hoiti taustavokaalit esimerkiksi Fontella Bassin vuoden 1965 klassikkotasoisella singlehitillä Rescue Me. Edellisenä vuonna The Gems oli julkaissut  paikallistasolla hitiksi nousseen kappaleen I Can't Help Myself ja yhtyeen viimeinen single He Makes Me Feel So Good ilmestyi 1965. Myöhemmin The Gems levytti eri nimiä käyttäen. Kyseisistä levytyksistä merkittävimpiä olivat vuoden 1966 Baby I Want You, joka julkaistiin nimellä The Girls Three sekä The Starletsin nimellä seuraavana vuonna ilmestynyt My Baby's Real. Niistä jälkimmäinen saavutti kulttiaseman pohjoisen soulin diggareiden keskuudessa ja on säilyttänyt suosikkiasemansa. Kyseinen Motown-tyylinen kappale muistutti Tammi Terrellin levytyksiä. Vuonna 1968 ilmestynyt single Watered Down jäi The Starletsin viimeiseksi levytykseksi.

Studio Threen jäsenenä Riperton tapasi mentorinsa, tuottaja Billy Davisin, jonka käsialaa oli Ripertonin ensimmäinen paikallistasolla hitiksi noussut kappale Lonely Girl, kuten myös toinen kappale You Gave Me Soul. Mentorinsa kunniaksi Riperton julkaisi kyseiset singlet käyttäen pseudonymiä Andrea Davis. Muutama kuukausi Andrea Davisin nimellä tehtyjen singlejen radioaalloille pääsyn jälkeen Riperton liittyi soulia ja rockia esittäneeseen yhtyeeseen Rotary Connection. Kyseessä oli Chess Recordsin perustajan Leonard Chessin pojan Marshall Chessin kasaama yhtye ja sen muodostivat Riperton, Chess, Judy Hauff, Sidney Barnes ja Charles Stepney. Rotary Connectionin debyytti ilmestyi vuonna 1967 ja sitä seurasivat seuraavana vuonna ilmestynyt Aladdin, joululevy Peace Songs sekä vuonna 1970 julkaistut pitkäsoitot Dinner Music ja Hey Love. Charles Stepneyn tuottama, sovittama ja orkestroima Rippertonin debyyttialbumi Come to My Garden ilmestyi niin ikään vuonna 1970 GRT Recordsin julkaisemana. Ramsey Lewis esitteli hänet sooloartistina 26. joulukuuta 1970 Chicagon London Housessa. Riperton esitti useita esikoisalbuminsa kappaleita Stepneyn säestämänä. Vaikkei Come to My Gardenista tullut vielä menestystä, monien musiikkikriitikoiden ja musiikkialan vaikuttajien mielestä kyseessä oli mestariteos. Ripertonin vuonna 1973 tekemä demo kappaleesta Seeing You This Way johti uuteen levytyssopimukseen Epic Recordsin kanssa ja artisti  muutti perheineen Los Angelesiin. Epic Recordsille tehdystä albumista Perfect Angel muodostui eräs Ripertonin myydyimmistä. Pitkäsoiton huippuhetkistä mainittakoon silkasta rocksoulanthemista käynyt Reasons, sekä singlebiisit Take a Little Trip ja See You This Way. Niistä ensin mainittu oli Stevie Wonderin, joka osallistui myös albumin tuottamiseen, käsialaa. Pitkäsoiton myynti alkoi hitaasti ja Epic Records oli valmis siirtymään jo seuraavan albumin pariin.

Rudolph kehotti julkaisemaan neljännen singlen ja se kannatti. Balladi Lovin' You nousi listakärkeen Yhdysvalloissa ja 24 muussa maassa. Britanniassa se kohosi kakkossijalle. Single myi yli miljoona kappaletta ja ansaitsi kultalevyn. Myös Perfect Angel -pitkäsoitto myi kultaa. Viimeinkin Riperton saavutti ansaitsemansa menestykseen ja häneen viitattiin naisena, jolla oli korkea ääni ja kukkia hiuksissaan. Perfect Angelin kappaleista mainittakoon vielä Everytime He Comes Around, jossa Deniece Williams lauloi taustoja.  Seuraavaksi Riperton ja Richard Rudolph alkoivat työskennellä edellisen kolmannen pitkäsoiton, vuonna 1975 ilmestyneen albumin Adventures in Paradise parissa. The Crusaders-yhtyeen Joe Sample osallistui pitkäsoiton nimikappaleen kirjoittamiseen. Crusadersin kanssa tekemästään yhteistyöstä tutuksi tullut tuottaja Stewart Levine oli mukana myös Adventures in Paradisen tuotantotyössä. Pitkäsoitto sisälsi R&B-listalla viidenneksi kivunneen singlen Inside My Love, mutta ei osoittautunut Perfect Angelin veroiseksi menestykseksi. Ripertonin neljäs albumi Stay in Love sisälsi Stevie Wonderin kanssa yhteistyötä edustaneen funkdiscokappaleen Stick Together. Riperton lauloi lisäksi taustoja Wonderin kappaleilla Creepin' ja Ordinary Pain, joista ensin mainittu löytyy vuoden 1974 albumilta Fullwillingness First Finale ja jälkimmäinen kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneeltä tupla-albumilta Songs in the Key of Life. Wonder myös mainitsee Rippertonin A Time to Love -albuminsa kappaleessa Positivity.

Huhtikuussa 1979 Riperton julkaisi viidennen ja viimeiseksi jääneen albuminsa Minnie. Sen levyttämisen aikaan artistin syöpä oli edennyt niin pitkälle, että hän tunsi huomattavia tuskia. Mainitun pitkäsoiton hittikappale Memory Lane lukeutui Ripertonin kaikkein keskeisimpiin ja laadukkaimpiin töihin. Sen on tulkittu olleen artistin jäähyväiset perheelleen ja koko maailmalle. Ripertonin viimeinen televisioitu esiintyminen oli kuudes heinäkuuta 1979 lähetetyssä The Merv Griffin Shown jaksossa, jossa artisti esitti kappaleet Memory Lane ja Lover and Friend. Riperton menehtyi rintasyöpään 12. heinäkuuta 1979 kuunnellessaan Stevie Wonderin hänelle tekemää kappaletta. Hänet haudattiin Los Angelesin Westwood Memorial Parkin hautausmaalle. Ripertonin kuoltua useat artistit, heidän joukossaan Stevie Wonder ja Michael Jackson, täydensivät lauluosuuksillaan kappaleita, jotka Riperton oli nauhoittanut ennen edesmenoaan. Kyseiset kappaleet päätyivät albumille Love Lives Forever, joka oli Richard Rudolphin viimeinen tribuutti vaimolleen. Ripertonin viimeinen single Give Me Time julkaistiin vuonna 1980. Seuraavana vuonna Capitol Records julkaisi kokoelman Best of Minnie Riperton, jonka uusi kappale oli cover Joni Mitchellin kappaleesta Woman of Heart and Mind. Rippertonin levytys oli artistin viimeisen pitkäsoiton Minnie äänityssessioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti