tiistai 3. marraskuuta 2015

Keskiviikon klassikko:Vuosikymmenten uran tehnyt skotlantilaislaulajatar

Kolmas marraskuuta 1948 syntynyt Marie McDonald McLaughlin Lawrie, eli sittemmin Lulu Kennedy-Cairns tunnetaan parhaiten taiteilijanimellään Lulu. Hän on laulajatar, näyttelijätär ja tv-persoona, jonka ura on alkanut jo 60-luvulla. Amerikkalaisyleisö muistaa Lulun etenkin elokuvan To Sir with Love nimikappaleesta sekä James Bond -elokuva Man with the Golden Gun tunnuskappaleesta. Eurooppalaisyleisölle Lulun repertuaarista tutuin lienee euroviisuvoittaja Boom Bang a Bang ja englantilaisille myös Isley Brothersin näkemyksenä muistettu debyyttihitti Shout. Lulu syntyi Lennoxtounissa ja varttui Dennistounissa, Glasgowssa. 13-vuotiaana hän lähestyi managereineen The Bellrocks -nimistä yhtyettä solistin ominaisuudessa. Bellrocksin kanssa Lulu esiintyi viikoittain. Yhtyeen basistin Alex Thompsonin mukaan Lulun äänivarat olivat jo tuolloin huomattavat. Marion Masseyn opastamana Lulu solmi sopimuksen Decca Recordsin kanssa. Esikoislevytys oli Shout, joka osoitti viisitoistavuotiaan Lulun omanneen jo varsin kypsän ääniaineksen. Nimellä Lulu & Luvvers tehty single nousi kotimaassaan seitsemänneksi. Massey hoiti Lulun asioita vuosikymmenten ajan ja hänen aviomiehensä Mark toimi tuottajana joillakin Lulun levytyksillä. Vuonna 1965 julkaistu Leave A Little Love palautti Lulun top teniin kolmen huonommin menestyneen singlen jälkeen ja osoitti, ettei kyseessä ollut yhden hitin ihme. Kahden The Luvversin kanssa tehdyn hitin jälkeen Lulua odotti sooloura. Vuonna 1966 hänen uudeksi levy-yhtiökseen vaihtui Columbia Records ja tuottajakseen Mickie Most. Huhtikuussa 1967 ilmestynyt ja Neil Diamondin kirjoittama single The Boat That I Row oli jälleen top ten -menestys. Kaikki Mostin tuottamat seitsemän Lulun singleä nousivat Britannian singlelistalle. Vuonna 1967 Lululla oli rooli Sidney Poitierin elokuvassa To Sir with Love, jonka tunnuskappaleen hän myös esitti. Yhdysvalloissa se nousi aina listakärkeen ja myi yli miljoona kappaletta ollen yksi kyseisen vuoden menestyneimmistä singleistä. Britanniassa kappale julkaistiin juuri top tenin ulkopuolelle jääneen singlen Let's Pretend kakkospuolella.

 60-luvun loppupuolella Lululla oli monia omia tv-ohjelmiaan. Hänen ensimmäinen BBC-sarjansa lähetettiin 1965 ja vuodesta 1968 Lululla oli oma  tv-sarjansa BBC1:llä ja sitä lähetettiin vuoteen 1975 saakka. Lulun BBC-sarjat koostuivat musiikista, komediasketseistä ja tähtivieraiden esiintymisistä. Eräs heistä oli Jimi Hendrix. Soitettuaan Hey Joeta parin minuutin ajan Hendrix vaihtoi kappaleeksi Creamin Sunshine of Your Loven, jonka hän omisti Eric Claptonille, Jack Brucelle ja Ginger Bakerille. Maaliskuussa 1969 Lulu edusti Iso-Britanniaa Eurovision laulukilpailuissa kappaleella Boom Bang a Bang ja voitti. Vuonna 1975 Lulu emännöi BBC:n Song for Europea, jossa The Shadows esiintyi. Samana vuonna Lulu nauhoitti Muscle Shoalsin studioilla albumin New Routes, jonka useammassa kappaleessa slidekitaristina kuultiin Duane Allmania. Atlanticin Atco-yhtiölle tehdyn erinomaisen albumin tuottajina olivat Jerry Wexler, Tom Dowd ja Arif Mardin. Seuraavana vuonna ilmestyi toinen kyseisen kolmikon tuottama pitkäsoitto Melody Fair. Vuonna 1972 Lulu oli eräs keskeisimmistä artisteista, joka esiintyi BBC:n vuosijuhlashowssa nimeltä Fifty Years of Music. Samana vuonna hän esiintyi joulupantomiimissa Peter Pann Manchesterin Palace Theatressa ja samainen esitys nähtiin Lontoon Palladiumissa kolme vuotta myöhemmin. Samaisessa roolissa Lulu nähtiin myös erilaisissa Lontoossa operoineissa tuotannoissa vuosina 1987-89. Vuonna 1974 Lulu vokalisoi Bond-elokuva Man with the Golden Gunin tunnusmelodian, josta tehtiin kaksi versiota. Samana vuonna Lulu coveroi David Bowien kappaleet The Man Who Sold the World ja Watch That Man. Tuottajina kyseisillä levytyksillä olivat Bowie ja Mick Ronson. Niistä ensin mainittu nousi kolmanneksi brittilistalla ja oli top ten -menestys myös monissa muissa Euroopan maissa.

 Merkittäviä teatteriesiintymisiä Lontoossa 80-luvun alussa edustivat Andrew Lloyd Webberin Song and Dance ja Royal National Teatterin Guys and Dolls. Vuonna 1983 Lulu voitti Rear of the Year -palkinnon ja levytti uudelleen useamman vanhan hittinsä, joista Shout oli jälleen menestys vuonna 1986. Lulu esitti kappaleen Top of the Popsissa ollen Cliff Richardin lisäksi ainoa artisti, joka oli esiintynyt kyseisessä ohjelmassa sen kaikkina viitenä toimintavuosikymmenenä. Vuonna 1993 levytetty single Independence nousi brittilistalla yhdenneksitoista. Samana vuonna Lulu oli kirjoittamassa kappaletta I Don't Wanna Fight, jolla Tina Turner sai kansainvälisen hitin. Lisäksi Lulu vieraili Take Thatin versiolla Dan Hartmanin kappaleesta Relight My Fire. Single nousi brittilistan kärkeen ja Lulu oli lämmittelijänä Take Thatin vuoden 1994 kiertueella. Kymmentä vuotta myöhemmin vuorossa oli albumi Back on Track, jolla Lulu juhlisti 40-vuotista uraansa ja teki pitkäsoiton tiimoilta myös kiertueen Britanniassa. Seuraavana vuonna ilmestyi albumi Little Soul in Your Heart, jolla Lulu coveroi varhaisia soulklassikoita. Jo edellisen vuoden lopussa hän oli aloittanut radioshown BBC 2:lla ja siinä kuultiin musiikkia 50-luvusta 2000-luvulle asti. Marraskuussa 2007 julkaistiin Lulun kaikki Atcolle tekemät levytykset tuplacd:nä. Mukana oli myös aikaisemmin julkaisemattomia kappaleita ja demoversioita. Joulukuussa Englannin I-Tunesissa ilmestyi download-singlenä Lulun versio Run Rudolph Runista. Tammikuussa 2009 Lulu aloitti kuukauden pestinsä BBC:n showssa Eurovision:Your Country Needs You. Siinä hän oli mukana valitsemassa brittiläistä kyseisen vuoden euroviisuedustajaa. Esiinnyttyään Abba-tribuuttikonsertissa Hyde Parkissa samana vuonna Lulu ilmoitti tekevänsä Britannian kiertueen Chaka Khanin ja Anastacian kanssa otsikolla Here Come the Girls. Kahdestakymmenestä konsertista koostunut kiertue alkoi samaisen vuoden marraskuussa. Vuoden 2015 huhtikuussa ilmestynyt Making Life Rhyme oli  Lulun ensimmäinen pitkäsoitto vuosikymmeneen. Yksitoista kappaletta sisältänyt albumi oli vuosikymmenten jälkeen Decca Recordsin julkaisema. Huhti-kesäkuussa 2019 Lulu oli mukana Take Thatin Greatest Hits-kiertueella esittäen Relight My Firen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti