perjantai 20. marraskuuta 2015

Lauantain pitkä:Eräs 60-luvun loppupuolen keskeisistä folkrockyhtyeistä

The Youngbloods oli amerikkalainen folkrockyhtye, jonka muodostivat solisti/basisti Jesse Colin Young, kitaristi Jerry Corbitt, kitaristi/pianisti Lowell Levinger ja rumpali Joe Bauer. Vaikka yhtye saavutti kriitikoilta positiivista vastakaikua, suuri suosio yleisön keskuudessa jäi saavuttamatta. The Youngbloodsin ainoa kotimaassaan top 40:ään yltänyt singlemenestys oli Get Together. Queensissä, New Yorkissa syntynyt Jesse Colin Young loi aluksi suhteellisen menestyksekkään uran folklaulajana. Hän julkaisi kaksi pitkäsoittoa; Soul of a City Boy vuonna 1964 ja Youngblood seuraavana vuonna. Young tapasi toisen folklaulajan ja myös bluegrassin soittajana kunnostautuneen, Cambridgesta kotoisin olleen Jerry Corbittin. Kaksikko soitteli yhdessä ja harjoitteli lauluharmonioita. Alkuvuodesta 1965 duo aloitti esiintymiset Kanadan alueella ja sen nimeksi valikoitui The Youngbloods. Young soitti bassoa Corbittin huolehtiessa pianosta, huuliharpusta ja soolokitarasta. Corbitt esitteli Youngin bluesgrassmuusikko Lowell Levingerille. Viimeksi mainitun instrumenttiarsenaaliin kuuluivat piano, banjo, mandoliini, kitara ja basso. Hän oli soittanut yhtyeissä The Proper Bostoners ja The Trolls. The Youngbloodsissa Levingerin keskeisimmät instrumentit olivat piano ja kitara. Levinger tunsi pätevän jazzrumpalin, Memphisistä, Tennesseestä kotoisin olleen Joe Bauerin, joka omasi taustaa tanssiyhtyeissä. Bauer täydensi yhtyeen kokoonpanon. Nimen Jesse Colin Young and the Youngbloods ottanut yhtye alkoi kerätä mainetta keikkailemalla clubeissa. Yhtyeen varhaiset, vuoden 1965 satoa olleet demot Mercury Records julkaisi myöhemmin albumilla nimeltä Two Trips. Yhtyeen ensimmäinen konsertti oli Greenwich Villagen Gerde's Folk Cityssä. Muutamaa kuukautta myöhemmin yhtyeestä oli tullut Cafe Au Go Gon housebandi ja se oli solminut sopimuksen MCA Recordsin kanssa.

Myöhemmin Young on Rolling Stonen haastattelussa ilmaissut tyytymättömyytensä kyseistä levy-yhtiötä kohtaan. Se yritti markkinoida Younbloodsia purkkapopyhtyeenä koseptuaalistamatta yhtyeen todellista musiikillista luonnetta. Vuoden 1967 singlejulkaisuihin lukeutunut Grizzly Bear saavutti sijan 52. ja yhtye julkaisi useita hyvät arvostelut saavuttaneita pitkäsoittoja. Vuonna 1967 ilmestyivät albumit The Youngbloods, joka julkaistiin myöhemmin nimellä Get Together sekä Earth Music ja kahta vuotta myöhemmin pitkäsoitto Elephant's Mountain, joka sisälsi muun muassa kappaleen Darkness Darkness. Kun Get Together julkaistiin vuonna 1967, se ei aluksi noussut listoilla sijaa 62. korkeammalle. Kristittyjen ja juutalaisten kansanneuvoston hyödynnettyä kyseistä kappaletta televisiossa ja radiomainoksissaan single nousi viiden suosituimman joukkoon ja myi lopulta yli miljoona kappaletta. Kultalevyn Get Together saavutti lokakuussa 1969. The Youngbloods ei päässyt esiintymään Johnny Carsonin The Tonight Showssa. Vuonna 2009 antamassaan haastattelussa Young mainitsi tämän johtuneen siitä, että yhtyeelle oli aluksi annettu lupa esittää kappale uudelta albumiltaan Elephant's Mountain. Lopulta yhtye olisi kuitenkin saanut esittää ainoastaan Get Togetherin. Corbitt lähti yhtyeestä soolouralle vuonna 1969 ennen pitkäsoiton The Elephant Mountain levyttämistä. Levinger keskittyi tästä eteenpäin ensisijaisesti Luzinger-sähköpianonsa kurittamiseen. Yhtye tuli tunnetuksi pitkistä improvisaatioista konserteissaan. Niitä tallennettiin jälkipolville myös pitkäsoitoille The Rock Festival ja Ride the Wind. Kyseiset albumit julkaisi yhtyeen oma yhtiö Raccoon, jonka jakelijana toimi Warner Bros.

Vuonna 1971 yhtye täydensi kokoonpanoaan basisti Michael Kanella. Se julkaisi vielä samana vuonna ilmestyneen albumin High & Dusty sekä seuraavana vuonna julkaistun pitkäsoiton High on a Ridgetop ennen hajoamistaan. Pitkäsoitoista ensin mainittu sisältää muun muassa vastauksen Merle Haggardin kappaleeseen Okie from Muskogee Hippie from Olema -nimisen biisin muodossa. Young, Levinger ja Bauer siirtyivät soolourilleen, mutta heistä ainoastaan ensiksi mainittu saavutti mainittavaa menestystä. Vuonna 1972 Levinger, Bauer ja Kane olivat myös osa yhtyettä The Noggins, joka julkaisi ainoastaan yhden albumin Crab Tunes. Bauer menehtyi aivokasvaimeen syyskuussa 1982 ainoastaan 40-vuotiaana. Vuonna 1971 Corbitt ja The Youngbloodsia tuottanut Charlie Daniels muodostivat yhtyeen Corbitt & Daniels, jonka kanssa he myös keikkailivat. Viittä vuotta myöhemmin Alias-yhtyeen rumpali H T Rabin liittyi The Youngbloodsiin yhden kiertueen ajaksi. Levinger huolehti kitarasta, banjosta, syntetisaattorista ja taustalauluista Mimi Farinan vuoden 1985 pitkäsoitolla Solo. Levinger myös keikkaili Farinan kanssa vuodesta 1973 aina 90-luvulle saakka. 80- ja 90-luvuilla hän lauloi ja soitti rytmikitaraa ja koskettimia jamittelua harjoittaneessa rockyhtyeessä nimeltä Zero. Loppuvuodesta 1984 The Youngbloods teki paluun clubikiertueen merkeissä. Mukana olivat Young, Corbitt ja Levinger sekä uudet jäsenet, aikaisemmin Pablo Cruice -yhtyeessä soittanut rumpali David Perper ja koskettimista ja puupuhaltimista vastannut Scott Lawrence. Kiertueen päätyttyä The Youngbloods hajosi vuoden 1985 kesällä.  Jerry Corbitt menehtyi yhdeksäs maaliskuuta 2014. Samaisena vuonnna Sony Music Japan julkaisi remasteroidut versiot The Youngbloodsin kolmesta ensimmäisestä albumista nimellä The Youngbloods - 3 Albums Collection 1967-1969. The Youngbloods ja Earth Music sisältävät sekä mono, että stereoversiot sekä bonuskappaleita. Elephant Mountain sisältää albumista stereoversion, monoversioita muutamista kappaleista sekä bonusbiisejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti