perjantai 26. tammikuuta 2024

Lauantain pitkä:Eräs 90-luvun lopun keskeisimmistä englantilaisyhtyeistä

Kula Shaker on Chrispian Millsin johtama englantilainen rockyhtye, joka nousi suosioon 90-luvun loppupuolella brittipopin suurimman valtakauden jälkeen. Sen menestyksen huippukausi ajoittui vuosiin 1996-1999. Tuolloin Kula Shaker saavutti kotimaassaan top teniin nousseet singlet Tattva, Hey Dude, Govinda, Sound of the Drums sekä Hush, joista viimeksi mainittu on cover Joe Southin käsialaa olevasta ja Deep Purplen vuonna 1968 jenkkihitiksi nostamasta kappaleesta. Yhtyeen debyyttialbumi K nousi kotimaassaan listakärkeen. Kula Shaker on tullut tunnetuksi kiinnostuksestaan traditionaaliseen intialaiseen musiikkiin, kulttuuriin ja mystisyyteen. Yhtyeen tunnetuimmista kappaleista esimerkiksi Tattva ja Govinda sisältävät sanskriitinkielisiä tekstejä. Yhtyeen nimeen on tarjonnut inspiraatiota intialainen 900-luvun hallitsija King Kulasekhara. Lisäksi monet yhtyeen kappaleista hyödyntävät traditionaalista intialaista instrumentaatiota, kuten sitaria, tambouraa ja tablaa, joiden vastapainoksi Kula Shaker on suosinut raskasta kitarariffittelyä. Kula Shaker lopetti toimintansa syyskuussa 1999, mutta kokosi rivinsä vuonna 2004 School of Braja -nimisen kokoelmalevyn levyttämistä varten. Se johti suunnitelmiin täystoimisesta paluusta. Yhtyeen reunionista ilmoitettiin tosin vasta vuoden 2006 alussa. Yhtyeen kolmas pitkäsoitto Strangefolk ilmestyi vuonna 2007 ja sen seuraaja Pilgrim's Progress kolme vuotta myöhemmin. Ensi vuodeksi yhtyeen suunnitelmissa ovat kiertue Euroopassa sekä uusi albumi. Kula Shakerin siemenet kylvettiin vuonna 1988 Chrispian Millsin tavattua Alonza Bevanin Richmond upon Thamesin Collegessa lounais-Lontoossa. Myöhemmin kyseisenä vuonna kaksikko perusti yhtyeen Objects of Desire. Soolokitaristi Millsin ja basisti Bevanin lisäksi yhtyeeseen kuuluivat rumpali Marcus French, rytmikitaristi Leigh Morris ja solisti Marcus McLaine.

Mills ja Bevan pyörittivät myös psykedeelistä yökerhoa nimeltä Mantra Shack, jossa Objects of Desire usein esiintyi. Yhtye hajosi alkuvuodesta 1993, jonka jälkeen Mills teki henkisen pyhiinvaellusmatkan Intiaan. Sillä oli voimakas vaikutus kitaristiin ja hän kiinnostui intialaisesta kulttuurista ja hinduismista. Palattuaan Englantiin Mills perusti yhtyeen The Kays Bevanin, Winterheartin ja serkkunsa Saul Dismontin kanssa. Yhtye soitti debyyttikeikkansa vuoden 1993 Glastonburyn festivaaleilla. Vuotta myöhemmin Dismont erosi yhtyeestä ja hänet korvasi kosketinsoittaja Jay Darlington, joka oli aikaisemmin soittanut useissa modrevivalytyeissä. Kahden vuoden konsertoinnin ja äänitysten jälkeen The Kays päätti muuttaa nimeään ja musiikillista suuntaansa. Toukokuussa 1995 Mills ehdotti yhtyeelle nimeä Kula Shaker. Yhtyeen musiikki muuttui henkisempään ja mystisempään suuntaan, sillä Mills oli kiinostunut Gaudiya Vaishnavismin filosofiasta. Musiikillisesti Kula Shakerin vaikutti erityisesti 60-luvun psykedeelinen rock.  Syyskuussa 1995 Kula Shaker menestyi Placebon tavoin kilpailussa In the City. Palkintona oli levytyssopimus Columbia Recordsin kanssa. Tammikuussa 1996 ilmestynyt debyyttisingle Tattva ei ollut vielä suuri menestys, mutta Hendrix-vaikutteinen kakkossinkku Grateful When You're Dead oli kotimaassaan top 40-menestys. Uudelleen levytetty ja julkaistu Tattva nousi jopa neljänneksi Brittien singlelistalla. Kolmas pikkulevy, perinteisempää rocktyyliä edustanut Hey Dude oli listakakkonen. Lokakuussa ilmestynyt yhtyeen debyyttialbumi K myi tuplaplatinaa seuraavan vuoden tammikuuhun mennessä. Neljäs ja viimeinen pitkäsoitolta julkaistu single Govinda nousi joulukuussa seitsemänneksi ja sen tekstit olivat täysin sanskriitinkieliset. Vuoden 1997 Brit Awardseissa Kula Shaker voitti brittiläisen läpilyöjän palkinnon.

Niin ikään samaisen vuoden helmikuussa julkaistu coverversio Hushista nousi listakakkoseksi. Yhdysvalloissa se pääsi elokuvan I Know What You Did Last Summer soundtrackille ja vielä vuonna 2014 elokuvan Kingsman:The Secret Service trailerille. Kesällä 1997 Kula Shaker soitti kotimaassaan useita keskeisiä festivaalikeikkoja ja loppuvuodesta yhtye keskittyi Yhdysvaltain markkinoille. Tattva ja Hey Dude muodostuivat radiohiteiksi ja Yhdysvalloissa julkaistiin kuudesta kappaleesta koostunut ep Summer Sun, joka koostui brittisinglejen b-puolista. Huhtikuussa 1998 kotimaassa julkaistu single Sound of the Drums nousi kolmanneksi. Kyseisen vuoden kesäksi kaavailtu uusi albumi konkretisoitui vasta helmikuussa 1999. Pitkäsoitto Peasants, Pigs & Astronauts oli äänitetty osittain ulkomailla, Pink Floyd -kitaristi David Gilmourin omistamalla Astro-studiolla. Brett Findlay liittyi yhtyeeseen perkussionistiksi ja oli mukana Kula Shakerin vuoden 1999 lopussa tapahtuneeseen hajoamiseen asti. Pitkäsoittoa edeltänyt single Mystical Machine Gun  nousi sijalle 14. ja itse albumi saavutti kotimaassaan yhdeksännen sijan ja yli 100 000 kappaleen myynnillään kultalevyn. Kolmas single Shower Your Love oli niinikään 14. Kesäkuussa yhtye soitti muun muassa Glastonburyn festivaaleilla ja viimeinen esiintyminen siltä erää oli elokuussa Alankomaissa. Hajoamisestaan yhtye ilmoitti syyskuussa.
Rumpali Alonza Bevan liittyi vuonna 2000 yhtyeeseen Johnny Marr & The Healers. Rumpali Paul Winter-Heartin uusi yhtye oli Thirteen:13 ja hän soitti myös Aqualung-yhtyeen albumilla. Jay Darlinton liittyi vuonna 2002 Oasiksen kiertuekokoopanon kosketinsoittajaksi ja pysyi kyseisessä roolissa yhtyeen vuonna 2009 ajoittuneeseen hajoamiseen saakka.

Chrispian Millsin sooloura ei lähtenyt liikkeelle toivotulla tavalla. Vuonna 2002 hän perusti The Straw-yhtyeen Andy Nixonin ja Dan Mckinnan kanssa trion The Jeevas. Se julkaisi kaksi pitkäsoittoa ja saavutti suosiota erityisesti Japanissa, mutta myös kotimaassaan. Joulukuussa 2002 Sony julkaisi Kula Shakerin Kollected:Best of-kokoelman, joka sisälsi myös yhtyeen viimeisen levytyksen, coverin Dylanin Ballad of Thin Manista, joka pääsi mukaan Leo Gregoryn tähdittämän vuoden 2005 elokuvan Stoned soundtrackille. Ensimmäinen askel Kula Shakerin reunionille oli hyväntekeväisyyslevy School of Braja, jonka erästä kappaletta olivat työstämässä Mills, Bevan ja Winter-Hart. Pysyvästä paluustaan yhtye ilmoitti tammikuussa 2006. Keväällä seurasi pieni brittikiertue ja kesällä yhtye soitti festivaaleilla. Kolmas pitkäsoitto Strangefolk ilmestyi Japanissa ja Euroopassa kesällä 2007 ja Yhdysvalloissa helmikuussa 2008. Kaikki versiot sisältävät bonuskappaleen ja Japanin-versio kaksi. Kesäkuussa 2007 ilmestyi myös yhtyeen Tattva: Very best of -kokoelma, joka sisälsi kaikki kappaleet yhtyeen kahdelta ensimmäiseltä pitkäsoitolta sekä liudan  aikaisemmin albumien ulkopuolella julkaistuja  kappaleita. Yhtye ei itse ollut mielissään kyseisestä julkaisusta ja kielsi diggareitaan hankkimasta sitä. Kesäkuun alussa yhtye soitti lämmittelykeikkoja kotimaassaan ja kesään mahtui viisi festivaalikeikkaa. Syksyllä seurasi lisää keikkoja kotimaassa sekä kiertue Euroopassa. Heinäkuussa 2008 yhtye ilmoitti olevansa studiossa työstämässä neljättä albumiaan. Pitkäsoitto Pilgrims Progress ilmestyi lopulta kesäkuussa 2010. Yhtyeen albumeista se sai toiseksi parhaat arvostelut sitten Kula Shakerin debyytin. Albumin julkaisukeikka soitettiin Lontoon Garagessa ja sitä seurasi kiertue Kauko-idässä. Syyskuussa 2011 ilmestyi debyyttialbumi K:n 15-vuotisjuhlapainos, joka sisälsi tuplacd:n sekä dvd:n. Syyskuussa 2015 Kula Shaker ilmoitti uudesta albumistaan K2.0, joka ilmestyi 12. helmikuuta 2016. Samaisena vuonna julkaistiin K-debyytin 20-vuotisjuhlapainos. Yhtyeen kuudes albumi 1:st Congregational Church of Eternal Love and Free Hugs ilmestyi 10. kesäkuuta 2022. Sitä oli edeltänyt single The Once and Future King. Samaisen vuoden marraskuussa Kula Shakerilta ilmestyi John Lennon-cover Gimme Some Truth. Joulukuussa yhtye ilmoitti originaalin kosketinsoittajan Jay Darlingtonin palanneen yhtyeen riveihin. Vuoteen 2023 ajoittui Kula Shakerin maailmankiertue, joka pysähtyi Britanniassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Heinäkuussa ilmestyi uusi single Waves ja Yhdysvalloissa yhtye konsertoi syyskuussa. Kula Shakerin seitsemännen albumin Natural Magick alustava julkaisuajankohta on helmikuun toisena 2024. Pitkäsoitto koostuu 13:sta kappaleesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti